понеделник, 21 март 2016 г.

Сладки тиганици - кексчета

Знам, че ще кажете, че много приличат на американските палачинки, но не са :) Чудих се как да ги кръстя - тестото е сладко и гъсто, откъдето и текстурата съвсем различна - направо са си кексчета на тиган. Ароматите - ванилия, лимон и канела, лек дъх на масло, а вкусът им наистина наподобява кекс и е повече от чудесен.


Необходими продукти:

2 ч. ч. бяло брашно
1/3 ч. ч. захар
1/2 ч. л. сол
1 ч. л. с връх бакпулвер
2 пакета ванилена захар с аромат на лимон
2 големи яйца
около 2/3 ч. ч. прясно мляко

олио за пържене
бучка масло за намазване
пудра захар и канела за поръсване


Приготвяне:

В купа смесете добре брашното, бакпулвера, солта, захарта и ароматната захар. Аз използвах ето такава, имам си я от Гърция, но може би я продават и у нас, все пак пише и на български:


Ако не успеете да намерите ванилена захар с допълнителен аромат, настържете в тестото малко лимонова кора. Направете кладенче в тестото, чукнете вътре двете яйца и добавяйки прясното мляко (колкото е необходимо), започнете да бъркате, докато получите еднородна хомогенна смес с гъстотата на кексово тесто. Умишлено не сложих мазнина вътре, тъй като ще минат през такава в тигана. 

В тиган с незалепващо покритие загрейте малко олио. Имах идея да ги изпека с олио и масло, но ме беше страх да не загори маслото при толкова дълго готвене, затова реших да им дам съвсем лек дъх на масло, като ги намазвам по повърхността след като ги извадя, точно като палачинките. Получи се :) Изсипвайте по 2 с. л. от сместта, разстилайте на тънък пласт внимателно и доколкото е възможно - малко по-трудно е с гъстото тесто, но се получава. Дебелината на суровото тесто е само 2-3 мм, а като бухнат стават дебелички около 1 см :) 


Щом се запекат от едната страна, ги обърнете от другата. Намазвайте горната страна с масълце още докато тиганиците в тигана. Изваждайте върху кухненска салфетка за няколко минутки да се отцедят. При нужда добавяйте по малко мазнина, дъното на тигана не трябва да остава сухо.

Сервирайте веднага, поръсени със смес от пудра захар и канела и леко подсолен айрян :) Прекрасна закуска са! 


4 коментара:

  1. Марѝ, чудесно предложение :)
    Със сигурност ще закусим с тях!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Колко са фини и порести,Мария,много ми харесват твоите тиганици!Такава ванилена захар се продава тук отдавна.Щастливи пролетни дни,мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, прекрасни дами!

    Роси, не знаех! Ванилена захар почти не ползвам. Предпочитам чиста ванилия, но ми беше свършила, та затова сложих каквото намерих из шкафовете :)

    ОтговорИзтриване