понеделник, 2 май 2011 г.

Печени понички


Необходими продукти:

300 г. брашно
1/2 пак суха мая ( от 7 г.)
60 г. захар
1/2 ч. л. сол
1 голямо яйце
1/3 пак. масло (от 125 г.)
около 130 мл. топло прясно мляко

разтопено масло
кристална захар
пълнеж по желание - крем или любим конфитюр

Приготвяне:

Брашното, маята, захарта и солта се смесват в купа и се разбъркват. В средата на сместа се прави кладенче и в него се чуква едно яйце. Добавя се разтопеното масло и с постепенно добавяне на прясното мляко се замесва меко гладко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.

След като тестото е удвоило обема си, се премесва отново леко върху набрашнен плот. Разделя се с остър нож на парчета и се оформят малки топчета, които се подреждат в намаслена тавичка (или покрита с хартия за печене) на разстояние едно от друго. Покриват се с кърпа и се оставят отново да втасат.

Пекат се в предварително загрята на 180-200 градуса фурна до зачервяване. Оставят се леко да се охладят, след което отгоре се намазват с разтопено масло и се овалват в кристална захар. По желание могат се да напълнят с крем или конфитюр.

Много са вкусни и пухкави!


Ние хапнахме половината натурални, другата половина пълнени с конфитюр от ягоди :)


2 коментара: