четвъртък, 5 април 2012 г.

Усукани френски хлебчета с масло

Ако предишното ми предложение за хляб ви се е сторило пипкаво и трудоемко, ви предлагам да насочите вниманието си към това тук. Много е лесно за приготвяне,  а резултатът ще ви зарадва приятно. Тези хлебчета имат страхотен аромат на масло, пухкава текстура и богат вкус. Рецептата и оформлението им вероятно идват от регион в централната част на Франция, или поне името им навежда на такива мисли: Torsades au beurre du Berry. Много са вкусни!

Усукани френски хлебчета с масло
(с незначителни промени по идея от "80 pains maison")


Необходими продукти:

250 г. бяло брашно
1/2 пак. суха мая (от 7 г.)
125 мл. топла вода
1 с. л. олио
1 ч. л. сол
60 г. масло, нарязано на кубчета

Приготвяне:

В купа изсипете брашното, маята, солта. Разбъркайте, добавете олиото и нарязаното на кубчета масло. Започнете да добавяте водата и замесете меко гладко тесто (това отнема около 5-6 мин.) Офоремето го на топка, сложете го в леко намаслена купа, покрийте с кърпа и оставете да втаса около час и половина - два на топло (може да използвате фурната).

Извадете втасалото тесто върху набрашнен плот. Премесете го леко и го разстелете с помощта на точилка на правоъгълник. Разрежете го на 4 ленти, усучете всяка няколко пъти без да се стремите към някаква идеална форма  и ги подредете в тавичка, леко намазнена или поръсена с брашно. Оставете прилично разстояние между тях, за да не се залепят една за друга. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат повторно за още час.

Загрейте фурната на 240 градуса. На най-долна скара сложете огнеупорен съд с гореща вода. Намажете усуканите хлебчета с малко масло, намалете фурната на 220 градуса (при мен 220 + вентилатор) и печете, докато придобият хубав златист загар.
Охладете върху решетка и си ги хапнете с удоволствие. Ароматът на такова прясно изпечено хлебче с масло е несравним... затова препоръчвам да си забъркате двойна доза.


26 коментара:

  1. Мария, франзелите са прекрасни. С тези апетитни снимки ми напомни, че от много време насам не съм правила. Ще зарадвам близките си за Цветница.

    ОтговорИзтриване
  2. Мария, това е поредното твое изкушение, което нямам търпение да опитам! Така съблазнително си описала аромата им и с тази коричка - неустоими :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, момичета! Хлебчетата наистина са фантастични и с добри помагачи наоколо изчезват и за по-малко от 60 секунди :)

    ОтговорИзтриване
  4. МИМКА, разкошотия пък и колко са пухкави само БРАВО на тебе страхотна си.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Оооо,ето тук вече говорим на един език,т.е. рецептата е в моята кръвна група-без много увертюри.Ужасно съм припряна знам,но ето че и Асан ще яде хлебец :)) !
    Мария,този път няма мърдане,ще се правят,още в събота.Страхотни са,искам да захапя една от сега.
    Прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Зиче, благодаря ти, и аз те прегръщам!!

    Еликсирче, ще чакам да ми пишеш как са се получили. При мен вече рецептата трайно влезе в обращение :)

    Хубава вечер, момичета! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  7. Мария, чудесни са!
    Иска ми се да се присегна през монитора!
    И това, че не са "пипкави" е голям плюс!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Фантастично, като виден почитател на домашният хляб се прехласнах веднага! Записвам си ги! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Да, замесват се за нула време, останалото го върши фурната :)
    Ще се радвам, ако ги опитате!

    Сърдечни поздрави и весел уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, страхотни хлебчета си предложила!
      Много обичаме френска лучена супа, която се поднася традиционно с филийки от френска франзела със запечен кашкавал и вече няма да търся да купувам франзелки,а ще правя твоето хлебче?
      Благодаря ти и чудесен ден ти желая!

      Изтриване
  10. Мария, мисля да ги пробвам, наистина изглеждат фантастични, а как обичаме франзели в къщи :)
    Сърдечни поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Мария, толкова са прекрасни, че съжалявам, че не мога да си взема от екранаЗ:)

    ОтговорИзтриване
  12. Мария страхотни са! У дома си ги хапнахме снощи с пилешка супа. Имат един недостатък, само четири бройки са :)))), но следващия път двойна доза. Благодаря ти за споделената рецепта!
    Честит празник! Пожелавам ти ден изпълнен с положителни емоции.

    ОтговорИзтриване
  13. Тествани:) Страхотни са, Миме! Благодаря ти за споделената рецепта!


    Прегръдки и цветен прзник!

    ОтговорИзтриване
  14. В момента втасват за втори път.Чакам резултата с нетърпение.

    ОтговорИзтриване
  15. Мария, прекрасни франзелки! Ммм.. с масло:)

    Тук почти ме убеди, изглежда наистина лесно, така че ще се пробвам;)
    Хубави празници на теб!

    ОтговорИзтриване
  16. Бети, Ева, Траянче, Диана, Леви, Анонимен, Мъхче, благодаря ви от сърце за милите коментари! Много ме зарадвахте... надявам се хлебчетата да са се харесали на всички, които са ги опитали и да се харесат и на тези, които тепърва ще ги опитат :)
    Аз още не съм влязла в релси след неочакван болничен престой и много изоставам с великденската подготовка, но ви желая от сърце прекрасни празници, хубаво време и много усмивки и настроение! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Мария,честито Възкресение Христово!
    Много здраве,обич и разбирателство,ведри мисли и добри дела да ви съпътстват!
    Признавам,че още не съм ги направила тези франзелки,но щом съм ги нарочила ще се състоят все пак/просто от козунаци не им идва реда :) /.
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, мила Роси, честит светъл празник и на теб! Всичко най-добро ти желая и аз от сърце, здраве, усмивки и хубави емоции!
      Козунаци, козунаци, ама този с киселото мляко е супер, благодаря за идейката, много вкусен стана!
      Прегръдки и от мен и хубава слънчева седмица!

      Изтриване
  18. Христос Воскресе!
    Мария, нека светлината на неговото воскресение да дари живота ви с много топлина,нежност и разбирателство.В къщата ви винаги да има здраве и любов!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Воистина Воскресе, Вещичке, благодаря ти сърдечно за хубавите пожелания! И от мен най-искрено много щастие, любов и здраве в семейството и винаги с усмивки напред!

      Изтриване
  19. Марийче, хлебчетата са страхотни, но аз защо така съм ги изпуснала:)! Честит празник и на теб! С пожелания за здраве, щастие и любов!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    ОтговорИзтриване
  21. Страхотни са, каква коричка само!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесват, Зори! Благодаря ти!

      Изтриване