Ако предишното ми предложение за хляб ви се е сторило пипкаво и трудоемко, ви предлагам да насочите вниманието си към това тук. Много е лесно за приготвяне, а резултатът ще ви зарадва приятно. Тези хлебчета имат страхотен аромат на масло, пухкава текстура и богат вкус. Рецептата и оформлението им вероятно идват от регион в централната част на Франция, или поне името им навежда на такива мисли: Torsades au beurre du Berry. Много са вкусни!
Усукани френски хлебчета с масло
(с незначителни промени по идея от "80 pains maison")
Необходими продукти:
250 г. бяло брашно
1/2 пак. суха мая (от 7 г.)
125 мл. топла вода
1 с. л. олио
1 ч. л. сол
60 г. масло, нарязано на кубчета
Приготвяне:
В купа изсипете брашното, маята, солта. Разбъркайте, добавете олиото и нарязаното на кубчета масло. Започнете да добавяте водата и замесете меко гладко тесто (това отнема около 5-6 мин.) Офоремето го на топка, сложете го в леко намаслена купа, покрийте с кърпа и оставете да втаса около час и половина - два на топло (може да използвате фурната).
Извадете втасалото тесто върху набрашнен плот. Премесете го леко и го разстелете с помощта на точилка на правоъгълник. Разрежете го на 4 ленти, усучете всяка няколко пъти без да се стремите към някаква идеална форма и ги подредете в тавичка, леко намазнена или поръсена с брашно. Оставете прилично разстояние между тях, за да не се залепят една за друга. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат повторно за още час.
Загрейте фурната на 240 градуса. На най-долна скара сложете огнеупорен съд с гореща вода. Намажете усуканите хлебчета с малко масло, намалете фурната на 220 градуса (при мен 220 + вентилатор) и печете, докато придобият хубав златист загар.
Охладете върху решетка и си ги хапнете с удоволствие. Ароматът на такова прясно изпечено хлебче с масло е несравним... затова препоръчвам да си забъркате двойна доза.
Мария, франзелите са прекрасни. С тези апетитни снимки ми напомни, че от много време насам не съм правила. Ще зарадвам близките си за Цветница.
ОтговорИзтриванеSuper :)
ОтговорИзтриванеМария, това е поредното твое изкушение, което нямам търпение да опитам! Така съблазнително си описала аромата им и с тази коричка - неустоими :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета! Хлебчетата наистина са фантастични и с добри помагачи наоколо изчезват и за по-малко от 60 секунди :)
ОтговорИзтриванеМИМКА, разкошотия пък и колко са пухкави само БРАВО на тебе страхотна си.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Оооо,ето тук вече говорим на един език,т.е. рецептата е в моята кръвна група-без много увертюри.Ужасно съм припряна знам,но ето че и Асан ще яде хлебец :)) !
ОтговорИзтриванеМария,този път няма мърдане,ще се правят,още в събота.Страхотни са,искам да захапя една от сега.
Прегръдки,мила!
Зиче, благодаря ти, и аз те прегръщам!!
ОтговорИзтриванеЕликсирче, ще чакам да ми пишеш как са се получили. При мен вече рецептата трайно влезе в обращение :)
Хубава вечер, момичета! Целувки!
Мария, чудесни са!
ОтговорИзтриванеИска ми се да се присегна през монитора!
И това, че не са "пипкави" е голям плюс!
Прегръдки и хубава вечер!
Фантастично, като виден почитател на домашният хляб се прехласнах веднага! Записвам си ги! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДа, замесват се за нула време, останалото го върши фурната :)
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, ако ги опитате!
Сърдечни поздрави и весел уикенд! :)
Мария, страхотни хлебчета си предложила!
ИзтриванеМного обичаме френска лучена супа, която се поднася традиционно с филийки от френска франзела със запечен кашкавал и вече няма да търся да купувам франзелки,а ще правя твоето хлебче?
Благодаря ти и чудесен ден ти желая!
Мария, мисля да ги пробвам, наистина изглеждат фантастични, а как обичаме франзели в къщи :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубав уикенд!
Мария, толкова са прекрасни, че съжалявам, че не мога да си взема от екранаЗ:)
ОтговорИзтриванеМария страхотни са! У дома си ги хапнахме снощи с пилешка супа. Имат един недостатък, само четири бройки са :)))), но следващия път двойна доза. Благодаря ти за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеЧестит празник! Пожелавам ти ден изпълнен с положителни емоции.
Тествани:) Страхотни са, Миме! Благодаря ти за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и цветен прзник!
В момента втасват за втори път.Чакам резултата с нетърпение.
ОтговорИзтриванеМария, прекрасни франзелки! Ммм.. с масло:)
ОтговорИзтриванеТук почти ме убеди, изглежда наистина лесно, така че ще се пробвам;)
Хубави празници на теб!
Бети, Ева, Траянче, Диана, Леви, Анонимен, Мъхче, благодаря ви от сърце за милите коментари! Много ме зарадвахте... надявам се хлебчетата да са се харесали на всички, които са ги опитали и да се харесат и на тези, които тепърва ще ги опитат :)
ОтговорИзтриванеАз още не съм влязла в релси след неочакван болничен престой и много изоставам с великденската подготовка, но ви желая от сърце прекрасни празници, хубаво време и много усмивки и настроение! :)
Мария,честито Възкресение Христово!
ОтговорИзтриванеМного здраве,обич и разбирателство,ведри мисли и добри дела да ви съпътстват!
Признавам,че още не съм ги направила тези франзелки,но щом съм ги нарочила ще се състоят все пак/просто от козунаци не им идва реда :) /.
Прегръдки от мен!
Благодаря, мила Роси, честит светъл празник и на теб! Всичко най-добро ти желая и аз от сърце, здраве, усмивки и хубави емоции!
ИзтриванеКозунаци, козунаци, ама този с киселото мляко е супер, благодаря за идейката, много вкусен стана!
Прегръдки и от мен и хубава слънчева седмица!
Христос Воскресе!
ОтговорИзтриванеМария, нека светлината на неговото воскресение да дари живота ви с много топлина,нежност и разбирателство.В къщата ви винаги да има здраве и любов!
Воистина Воскресе, Вещичке, благодаря ти сърдечно за хубавите пожелания! И от мен най-искрено много щастие, любов и здраве в семейството и винаги с усмивки напред!
ИзтриванеМарийче, хлебчетата са страхотни, но аз защо така съм ги изпуснала:)! Честит празник и на теб! С пожелания за здраве, щастие и любов!
ОтговорИзтриванеСтрахотни са, каква коричка само!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесват, Зори! Благодаря ти!
Изтриване