Представям ви един много вкусен киш с есенни съставки и с красиви есенни цветове. Комбинацията е много ароматна, опитайте!
Необходими продукти:
за тестото:
200 г.
брашно
100 г. студено
масло
1/2 ч. л.
сол
няколко с. л. студена
вода
за плънката:
1/2 глава лук
250 г. пресни печурки
200 г. броколи
80-100 г. сирене чедър
сол и черен пипер на вкус
за заливката:
3 големи яйца
около 100 мл. прясно мляко
2 малки доматчета за touche finale :)
Приготвяне:
От посочените продукти пригответе тесто. Смесете брашното и солта в удобен съд, нарежете маслото на кубчета и го добавете. Втривайте маслото с върховете на пръстите в брашното, докато се образуват трохи. Прибавяйте постепенно и по малко от студената вода, докато всичи съставки се споят, не повече. Оформете тестото на топка, сплескайте я с длан, за да се получи диск (по-лесно се разточва после), увийте в свежо фолио и оставете за час в хладилника.
За да приготвите плънката нарежете лука на ситно, почистените печурки на филийки, броколите накъсайте на малки розички, като отстраните най-дебелата и твърда част. В мъничко зехтин запържете леко лука, добавете гъбките, а след 2-3 минутки и броколите. Гответе зеленчуците 5-6 минутки, докато се задушат и омекнат. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Оставете плънката леко да се охлади, преди да сглобите ястието.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Разточете тестото за киша направо върху лист хартия за печене с диаметър формата на тавичката + два пръста за страничния борд (диаметър на тавичката 22-24 см.). Прехвърлете го направо с хартията, притиснете да заеме форма, оформете страничния ръб и надупчете с вилица, за да не се надуе при печенето. Върху него разпределете охладената плънка, след това сиренето чедър (настъргано или на слайсове) нахвърляйте отгоре. Разбийте яйцата с малко прясно мляко и залейте. Накрая нарежете две малки доматчета на кръгчета и украсете киша с тях. Печете около час или докато плънката се запече хубаво, а крайчетата на тестото покафенеят.
Обичам киш с гъби, а тази комбинация звучи още по-вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави от Щъркелово гнездо!
Илианче, и аз съм така. Винаги на линия за киш с гъбки, пък и не само - обичам гъби всякак :)
ИзтриванеПоздрави сърдечни и от мен!
Прекрасно звучи и изглежда, Миме, много хубаво предложение!
ОтговорИзтриванеИ с радост виждам, че отново си тук, липсваше, да знаеш! :)
Хубав ден ти желая - с много усмивки. :)
Благодаря, Гери, и на мен много ми липсвахте и вие, и блогчето!
ИзтриванеЩе наминавам вече по-често, ще се постарая поне :)
Прегръдки!
Мария,къде се губиш,чаровнице?
ОтговорИзтриванеСтрахотен есенен киш,събрал дъха на сезона и багрите му,много ми харесва!
Сърдечен поздрав с усмивка!
Вятърът ме отвя насам-натам, Роси. Чак отвикнах да готвя, ако щеш вярвай :)
ИзтриванеДобре, че захладня, да се завъртя и аз покрай печката :)
Поздрави и прегръдки!
Мария, прекрасен, ароматен киш!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и много усмивки!
Благодаря ти, мила Дани!
ИзтриванеМного се радвам да те видя! :)
Страхотен и уханен!
ОтговорИзтриванеМерси, Траянче! :)
ИзтриванеМария, мммммм каква вкуснотияяяя.
ОтговорИзтриванеПреградки!
Благодаря, Вещичке! :)
Изтриване