четвъртък, 30 май 2013 г.

Ягодки тук, ягодки там ...

... и хайде и аз да покажа нещо с ягодки :)  Предлагам ви един лесен и ефектен десерт, чието приготвяне отнема само 10 минутки, после няколко часа във фризера и си имате нещо разхлаждащо и освежаващо, като това

Ледено суфле с ягоди



Необходими продукти:
200 мл. течна сладкарска сметана
300 г. пресни ягоди + няколко за декорация
сок от 1/4 лимон
захар на вкус

Приготвяне:

Най-напред си пригответе купичките. Нарежете няколко ленти от хартия за печене. За да са по-стабилни, ги направете двойни. Увийте ги около купичките така, че да образуват борд с височина 2-3 пръста. Фиксирайте ги с телбод или ластиче.


Пасирайте ягодките заедно с лимоновия сок. Разбийте сметаната на пухкав крем, подсладете я на вкус и разбийте още малко, докато стане хубава и стегната. Прибавете ягодите, разбъркайте внимателно с дървена лъжица сместа. Напълнете купичките около 2 пръста над ръба им, загладете ги и ги сложете във фризера за няколко часа (2-3 са напълно достатъчни).

Преди поднасяне махнете хартиените ленти, украсете с пресни ягодки и стръкче мента или босилек. Сервирайте веднага.


Насладете се на ягодките, докато още ги има. Може да промените съотношението плодове-сметана според вкуса си (ако сложите повече плод, ще получите по-замразен ефект и по-интензивен плодов вкус; с повече сметана - по-креместа структура), както и да замените ягодите с малини примерно. И освен суфле, непременно си забъркайте и домашен ягодов сладолед по вашата любима рецепта- няма да сбъркате! Ето го моят - ягода и ванилия, любима комбинация! Мммм! :)


сряда, 22 май 2013 г.

Марсилски сладки



Необходими продукти:

1 яйце
70 г. захар
1 щипка сол
2-3 с. л. зехтин
1 ч.л. вода от портокалов цвят (може да я замените със сокът от 1/4 лимон и малко настъргана лимонова кора)
около 170 - 180 г. брашно

Приготвяне:

Разбийте яйцето със захарта и щипка сол с телена бъркалка, докато захарта се разтвори. Към тях прибавете 1 с.л. зехтин, водата от портокалов цвят (или лимоновия сок и кората), разбъркайте и постепенно добавяйте брашното, докато се получи гладко меко тесто. Колко брашно ще сложите зависи от големината на яйцето (моето беше средно голямо), затова ако е необходимо, прибавете още малко брашно. Тестото трябва да е меко, но да не лепне.

Разделете тестото на 2 части и върху леко набрашнена повърхност направете 2 фитила. Нарежете сладки с дължина 5-6 см. и ги оформете, като леко заострите краищата им.


Подредете ги върху тавичка с хартия за печене и направете по един разрез по дължина в средата на сладките с остро ножче (най-добре се получава с кръгъл нож за пица). Идеята е да заприличат на малки лодки.

Загрейте фурната на 180 градуса. Печете сладките 20-25 минутки (зависи от фурната), до бледорозово зачервяване - не трябва да покафеняват в никакъв случай. Оставете ги да се охладят и им се насладете с кафенце.


Тъй като ги правя за първи път, реших да експериментирам с малка доза. От това количество продукти се получиха 12 сладки. Много са приятни, с нежения вкус на зехтин и летни аромати. Следващия път двойна доза. :)