неделя, 11 август 2013 г.

Салата, но за биричка

Класическа баварска салатка, която спонтанно реших да приготвя у дома с налични продукти. Става буквално за 5 минутки, после си сипвате чаша ледена бира и забравяте за всички глупости около вас :)

Wurstsalat


Необходими продукти:

200 г. хамбургски салам
1 малка глава лук
1 кисела краставичка или ако краставичките са от миниатюрните - 5-6 броя

за дресинга:
1/2-1 с. л. оцет
1-2 с. л. олио
сол на вкус
1-2 щипки захар*
черен пипер

Приготвяне:

Нарежете колбасът на лентички, краставичката на колелца, ако е голяма; ако са мънички краставички - по дължина на две. Лукът нарежете на кръгчета. Сложете всичко в дълбока чиния, разделете кръгчетата лук с пръсти.

Смесете всички продукти за дресинга и залейте с него продуктите за салатката. Разбъркайте. Ако е необходимо добавете още сол/ оцет/ захар по ваш вкус. Накрая поръсете салатата с малко черен пипер и сервирайте. По желание поръсете с малко див лук или магданоз - много е вкусно!

* Моите краставички бяха по-сладникави, затова не добавих захар в дресинга, но ако не усещате сладост в краставичките е хубаво да се добави - трябва леко да се усеща. Не се притеснявайте - комбинацията от продукти е чудесна! 

четвъртък, 8 август 2013 г.

Pan Bagnat - вкусният средиземноморски сандвич

Днес отварям нова рубрика в блога и се надявам, въпреки нередовното ми писане, да я обогатя с интересни идейки за хапване на открито. Защото какво по-хубаво през август (освен морето, разбира се) от весел пикник на някое зелено и тихо местенце, далеч от мръсния градски въздух. Избрах да покажа любим сандвич от района на Лазурния бряг. Ако обичате риба ще ви допадне много.


Като повечето вкусни неща и това търпи вариации. Важни са няколко неща - вкусен хляб, доволно количество зехтин, риба тон от консерва и/или аншоа, домати ... и другото е волна програма - яйца, краставички, зелена салата, сирена - всичко каквото обичате. По принцип зехтинът наистина е доста, но аз гледам да не прекалявам с него. Опитайте и вие и направете вашият Pan Bagnat по собствен вкус и предпочитания! Ето една вариация от мен:

Pan Bagnat


Необходими продукти:

1 хубаво хлебче, по възможност домашно (моето е с вкус на босилек) - може да използвате багета, фокача, чабата, каквото ви харесва.
1 консерва риба тон в зехтин
2 големи градински домата
1/2 малка глава лук
1-2 скилидки чесън
сокът на 1/2 малък лимон
пресни зелени подправки - босилек или магданоз (аз сложих и двете)
шепа маслини без костилки, нарязани
сол и черен пипер на вкус
зехтин

Приготвяне:

В малко хаванче счукайте чесъна с щипка-две сол. Прибавете към него зехтин (количеството е според големината на хлебчето и предпочитанията ви. Аз слагам умерено, колкото да овкуся, а не да тече, както е по традиция (все пак сме на пикник) и лимоновия сок. Разбъркайте, за да се смеси всичко.

Нарежете доматите на кръгчета, главата лук и зелените подправки на ситно, отцедете рибата тон от мазнината.

Разполовете хлебчето през средата. Искам да обърна внимание, че хлябът трябва да е пресен, но НЕ трябва да е топъл или прекалено мек, защото докато го режете ще се сплеска жестоко, а пък после сандвичът ще поседи и в хладилника, така че просто няма смисъл. Намажете двете половинки с горната смес, нека има навсякъде, за да е вкусно.


Пригответе си голям лист алуминиево или свежо фолио. Поставете го върху работния плот, върху него сложете долната половинка на хляба. Върху нея подредете половината от доматените кръгчета, посолете ги леко. Отгоре разпределете рибата тон, наситнения лук и зелените подправки. Следва пласт маслини. Покрийте всичко с другата половина от доматките, отново мъничко сол и похлупете сандвича с горната половина от хлебчето. Притиснете го и го увийте стегнато в няколко пласта от фолиото. Сложете го за минимум час в хладилника, за да се споят съставките и да се обединят вкусовете.


Ако ще носите хлебчето на пикник, по време на транспортирането го дръжте в хладилната чанта. Реже се непосредствено преди поднасяне, но ако това ще бъде невъзможно, преди да тръгнете го нарежете и го увийте пак сглобено в цялост, за да не съхне. За хубави филийки без изпадаща плънка хлябът трябва да е отлежал в хладилника, затова си предвидете нужното време преди да го нарежете.

И да не забравите да мушнете в чантата бутилка ледено розе!

Толкова от мен за днес. Тези дни (даже още утре, ако имам време) ще се опитам да допълня публикацията с въпросите от предизвикателството на Гери и Вещичка :) Не съм много по игри тип лексикон, но понеже много ви харесвам и двете, момичета, ще се включа с радост!

*******
Така... хайде сега първо въпросчетата на Гери:

1. Кое е нещото, без което не можеш?
Не мога без хората, които обичам!

2. Какво ти дава блогът?
Възможност да разкрия част от моя свят чрез храната, която приготвям у дома.

3. Би ли направил/а нещо насила?
Ще ми се никога да не разбирам отговора на този въпрос, човешката психика е крехко нещо.. но при нормални обстоятелства - не, не мисля!

4. В какво вярваш?
В Бог, в светлината, в доброто. Последното твърде дълбоко се е скрило, но знам, че го има.

5. Кое те натъжава?
Много неща могат да ме натъжат до сълзи, чувствителна съм. 

6. Кое е любимото ти занимание?
Обичам да да създавам красота под всякаква форма.

7. А кое е най-досадното ти занимание?
Мразя да мия чинии, ама наистина ужасно мразя! Човекът, измислил съдомиялната машина е направил голямо добро на човечеството, в частност на мен! Обичам го!

8. Кое е най-голямото ти изкушение?
Изкушавам се да ви кажа, но ще го запазя за себе си.

9. Разум или чувства, защо?
Нито едната, нито другата крайност са добри, всеки трябва да намери баланса за себе си. И тъй като все пак едното доминира, при мен определено чувствата имат превес, от характера ми ще да е.

10. Какво е за теб животът?
Най-голямата загадка.

И сега въпросите на Вещичка:

1. Коя е книгата, оставила жив отпечатък у Вас?
Много са книгите, оставили отпечатък ... трудно ми е да посоча само една. Но мога да кажа, че винаги най-силно са ми въздействали класическите произведения - чужди и български... и до днес класиката ми е любима. Фен съм на английската литература.

2. В кой филм искате да сте главен герой?
В "Pride and Prejudice", но не в киноверсията, а в мини-сериала на BBC от 1995 г. :))

3. Какво Ви вдъхновява?
На практика всичко. Не аз търся вдъхновението, то само ме намира.

4. Какво Ви разочарова?
Наглостта, предателството, завистта... изумително е с каква сила напъплиха тези неща у нас през последните години - всички сякаш изведнъж психясаха.

5. Какво Ви разсмива?
Искрено - непринудени, забавни, истински неща. Иронично може да ме разсмее всичко останало.

6. Колко е брашното в рецепта за кекс, описано като „на око”?
Предполагам, за всеки различно. Стига кекса да се получи като хората, няма лошо.

7. Какво е измерението на израза „с една идея повече”?
Зависи от това колко е склонен човек да даде, но така, че да не тласне нещата в грешна или в напълно противоположна посока.

8. Възможно ли е оправданието „всички правят така”?
Не. Аз съм индивидуалист и много се дразня, когато ме слагат под един знаменател с "всички".

9. Какво се вижда „през розови очила”?
Мечтите.

10. Какво е да си „на кръстопът”?
Да се опиташ да избереш по-малкото зло. За истински хубавите неща кръстопът няма, посоката винаги е една.

Благодаря ви за въпросите, момичета, надявам се да ви е било интересно! Точно в момента нямам възможност да продължа на свой ред играта, пък и май всички вече се включиха... но си запазвам правото някой следващ път да "интервюирам" вас двечките; тъкмо ще ме почерпите и с нещо сладичко, докато си говорим :)

До скоро с усмивка! :)