неделя, 15 юни 2014 г.

Време за пица



Днес искам да ви предложа не конкретна рецепта за пица, а рецептата за моето любимо тесто за пица и начина, по който аз я приготвям.  Откакто открих  тази комбинация от продукти, то се превърна в тестото-фаворит за тънка и хрупкава пица за всички вкъщи. Приготвената с него основа се изпича бързо, пицата получава прекрасна коричка без да изсъхва и има отличен вкус.


Необходими продукти:

500 г. бяло брашно
2/3 пак. суха мая др. Йоткер
1 равна ч. л. сол
1/4 ч. л. захар
1/2 ч. л. сух босилек или риган*
3 с. л. зехтин
1 яйце
хладка към топла вода за замесване на меко тесто

Приготвяне:

Тестото за пица се приготвя като тестото за хляб. Аз предпочитам да го замесвам на ръка, защото мога да контролирам количеството на водата, която е необходима за получаване на идеалното тесто, но разбира се, може да го замесите в кухненски робот или в хлебопекарната.
Всички сухи съставки се смесват в купа. В средата се прави кладенче, където се добавят яйцето (предварително извадено от хладилника 20-30 мин. по-рано), зехтинът и с постепенно добавяне на топлата вода се замесва меко тесто, което не лепне, когато е готово. Тестото се поставя в леко намазнен със зехтин съд, покрива със свежо фолио и се оставя да втаса на топло около два часа, докато значително увеличи обема си.


Тези продукти са достатъчни за приготвянето на три големи или четири по-малки пици. Втасалото тесто аз разделям на желания брой части и всяка оформям на топка, която оставям да си почине за 5 мин., преди да я разточа. Тестото се разточва тънко с точилка направо върху хартията за печене, поръсена с малко брашно. Намазва се леко с доматен сос. Преди години гледах едно интервю с един майстор на пицата, който разказа доста интересни неща и сподели, че с доматения сос не бива да се прекалява, защото тестото става глетаво. Оттогава се съобразявам с този факт и винаги слагам по мъничко. Самия сос приготвям от един добре узрял домат, обелен и с премахнати семки, 1-2 с. л. концентрирано доматено пюре за подсилване на вкуса, съвсем мъничко зехтин, сол, черен пипер на вкус и малко подправки по избор (пресни или сухи). По желание може да добавите и половин до 1 скилидка чесън. Той е само за аромат, не прекалявайте с него. Всичко се пасира до гладкост и разточените основи за пица се мажат тъничко с този сос. Гарнират се по желание (в случая с прошуто кото и разни италиански сиренца) и се пекат в предварително загрята на 200 градуса + вентилатор фурна до готовност. Готовите пици, още горещи, гарнирайте с нещо свежо и полейте с тънка струйка зехтин преди сервиране.


На места тестото се надува и се получават въздушни джобчета, а когато го погледнете отдолу, ще видите каква прекрасна добре изпечена коричка има. На вкус е просто фантастично! Ако и вие, като мен и моето семейство, сте почитатели на тъничките пици, ще ви допадне със сигурност :)


* В зависимост от гарнитурата на пицата обичам да овкусявам и самото тесто. Добавете 1/2 ч. л. от любимите си подправки (сухи) към основните съставки и ще имате пица с още по-богат аромат. Разбира се, това е опция. За получаването на неутрално тесто пропуснете подправките.

17 коментара:

  1. Мария, със сигурност ще ми хареса!
    В Бургас ходя в едно заведение, в което използват специалн
    тесто за пица /към заведението има магазина за италиански сирена, прошуто, ориз за ризото.../
    тяхната пица е много хрупкава и тънка и имам чувствто, че е поръсена и с царевично брашно.
    Ще опитам твоята с поръска и ще споделя!
    Прегръдка и хубава неделя1

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е възможно, Дани. Царевичното брашно наистина много спомага за хрупкавостта, но на мен за момента диетата не ми го позволява, затова използвам само бяло. Въпреки това, коричката на пицата става страхотна - отдолу се изпича отлично, става хрупкава, като същевременно няма вкус на суха кора, а си е чудесна на вкус. Аз съм пробвала много различни теста и за тънка и хрупкава пица това с яйце е най-доброто, поне за мен. Ще се радвам да споделиш как се получава с царевичното брашно.
      Прегръдка от мен и хубава неделя! :)

      Изтриване
  2. Мими, щом имам възможност (и фурна...), ще опитам задължително! Запазвам рецептата, изглежда чудесно! Пък и като знам какъв майстор си на тестото, просто нямам съмнения. ;)
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, че много ще ти хареса, Гери! Ще чакам задължително отзиви, когато имаш възможност да си направиш пица.
      Много си мила, благодаря ти! :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Тестото наистина ме грабна!Прекрасна пица,Мимка!
    Прегръдки и да си прекарате чудесно почивния ден:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Миленче!
      Като изключим пороя следобед, неделята наистина беше един страхотен ден :) Надявам се и твоята да е била такава!
      Слънчеви поздрави от мен! :)

      Изтриване
  4. Много вкусна пица, абсолютно достойна за менюто на италиански ресторант! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, голям комплимент ми правиш, благодаря ти!
      Радвам се много, че ти харесва моята пица :)
      Прекрасен понеделник и хубава седмица и от мен!

      Изтриване
  5. Майстор си ти, Мария!
    Хубава седмица с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Бети!
      Много усмивки и от мен! :)

      Изтриване
  6. Верно е време за пица,Мария,ако съдя по вече гладния ми тумбак и апетитните ти снимки!Грабвам си едно парченце,че така със свежо доматче много ми харесва!Аз никога не съм си разваляла пицата с прекалено много дом. сос,обаче в Рим ми го сервираха тоя номер-отврат е.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз обожавам свежи доматки върху горещата пица, почти никога не я пека с тях, а ги добавям после :)
      Случват и се и такива неща, за жалост, голяма излагация! Аз затова избягвам да сядам в прехвалени туристически ресторантчета, където шанса да ти пробутат нещо посредствено е много голям. Когато сме в странство с половинката, стане ли време за обяд/вечеря, се шмугваме в малките тихи квартални улички, сядаме в някое не толкова лъскаво малко ресторантче и се наслаждаваме на божествена храна, приготвена специално за нас :)

      Изтриване
    2. И ние все за това съблюдавахме,Марийче,но не всякога ни се получаваше да уцелим добро място.Поне със сигурност разбрах какво е да съсипеш пицата с море от доматено пюре.Твоята пица е сто пъти по-по-най!
      Хубав ден,миличка!

      Изтриване
  7. Макар всички вкъщи определено да предпочитаме пицата с по-дебело тесто, отново няма да устоя на твоето предложение, Мария! Записвам тези пропорции и ще пробвам, защото пък иначе сме любители на препечените корички :) А свежи домати почти винаги слагам - те придават определено лекота на вкуса. Но пък много интересно ми стана да разбера за подправките в тестото и също ще го приложа :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И дебелите пици са много вкусни, Албенче. За дебелината аз специално се съобразявам главно с плънката на пицата. Когато тя е по-сочна, примерно от типа на Болонезе-то, тогава е наистина е хубаво тестото да е по-дебеличко. Това тесто тук специално го прилагам само за тънка пица, с него постигнах най-добри резултати - желания тънък, но сочен и вкусен блат, без да е жилав и идеална хрупкавост, без всичко да се троши по чинията и да има вкус на изгоряла кора.
      Ще се радвам, ако пробваш и ти допадне :)

      Изтриване
  8. Ммм, взимам си едно парченце Мария. Вкусна пица си направила!

    ОтговорИзтриване