петък, 8 август 2014 г.

Реване

Вярвате или не, повече от 15 години не бях вкусвала от този десерт. Последните ми спомени за него са от времето, когато милата ми баба го приготвяше. Спомням си, че беше от най-любимите ми десерти, наред с един прозрачен лимонов крем, който баба разливаше в едни сладки десертни чашки на ромбчета. Кремът трябваше да се остави да се желира, което беше цяло мъчение за мен, умирах си за него! Рецептата за въпросния крем издирвах многократно и накрая я обявих за безследно изчезнала (но все още тайно се надявам да се появи отнякъде), но рецептата за реването баба надлежно е записала в готварския си тефтер. От този тефтер днес ви я представям и аз, обновена от мен и с препратка към слънчева Гърция, защото именно там, след толкова много много години, усетих отново истинския вкус на реването от детството - с плътна консистенция, без набухватели, пропито от омайващата комбинация на лимон и канела.


Без да знам в онези години, истинско вълшебно гръцко реване се оказа бабиното. Е, с малко побутване от моя страна, тъй като тя използваше ванилия за аромат. Моя е и идеята да го направя в индивидуални формички и мисля, че се получи много добре. И така, представям ви моя вариант на този вкусен десерт:


Необходими продукти:

за основата:
6 жълтъка
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. грис
1 ч. ч. брашно
125 г. масло (1 малко пакетче)

за една доза сироп*:
1 и 1/2 ч. ч. вода
1 ч. ч. захар
1 пръчка канела
кората на 1/2 лимон

Приготвяне:

Разбийте жълтъците със захарта до побеляване. Добавете към тях разтопеното, но охладено масло, грисът и брашното. Разбъркайте всичко добре до получаване на хомогенна смес. Изсипете сместта в леко намазана с мазнина тавичка, заравнете и изпечете сладкишът в умерена фурна (180-200 градуса) до златист цвят на горната коричка. Аз разпределих сместта в индивидуални силиконови формички. От половин доза от посочените продукти се получават 8 броя сърчица. При този вариант времето за печене е по-кратко, отколкото ако изпечете цял блат, затова ги наблюдавайте.

Изпеченият сладкиш оставете да се охлади и след това нарежете на ромбчета. Ако сте си направили индивидуални формички, след охлаждането им ги извадете внимателно от гнездата, обърнете ги и ги надупчете внимателно с вилица от долната страна - така ще попият добре сиропа и в същото време няма да развалите търговския им вид. Подредете ги една до друга в подходяща по размер тавичка, с надупчената страна надолу.

Направете сиропа. *Баба правеше сиропа в съотношение 2 части захар към 1 част вода, но на мен сега това ми се струва прекалено сладко, затова промених малко пропорциите. За цялото реване ще са ви необходими около 2 дози сироп или малко повече, ако го искате още по-сочно. В тенджерка кипнете всички продукти, оставете ги да покъкрят 5-6 минутки и отстранете от котлона. С лъжица или черпак внимателно полейте сладкиша / формичките отгоре така, че сиропът да се разпредели и попие навсякъде. Оставете реването добре да се охлади преди консумация.


Виждате ли колко е сочно? Божествено е! Попадала съм на много рецепти за реване, но повечето ми изглеждат някак... не знам - пухкави. Като кейк, ама сиропиран. Това реване е малко по-различно - плътно, но не сбито, богато, сочно и попило от прекрасните аромати на Средиземноморието.


Да ви е сладко (а то е, доста дори, така че хапвайте с мярка)! ;)  
И весело, слънчево, усмихнато лято!


12 коментара:

  1. И на мен ми хареса рецептата,Мими!Споменът е прекрасен,....а и красиво поднесен!:)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи, Миленка!

      Изтриване
  2. Ако искаш вярвай, но и аз не съм го опитала поне 15 години (ако помня един РД на детето си - 16 трябва са)
    Благодаря, че ни подсещаш за него, много е апетитен при теб с тези сърчица :)
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Пепи!
      Още недоумявам как се получи така, все пак е доста популярен десерт, но ето, че можело :) Покрай всички нови неща, които искаме да опитаме, добре познатите остават малко на заден план.
      Весел уикенд и на теб! :)

      Изтриване
  3. Ето това е причината - "Покрай всички нови неща, които искаме да опитаме, добре познатите остават малко на заден план." Запазила съм си толкова предложения, които искам да опитам, и понякога се питам дали ще ми стигне времето, за да пробвам всяко едно...
    Чудно реване, Мими, много обичам!
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Гери :) Ти пък да видиш моят списък какъв е... :D Километричен!
      Щом обичаш реване, почерпи се - аз пак ще правя тези дни :) Супер як десерт било, направо е непростимо моето многогодишно пренебрежение!
      Прегръдка и усмихната нова седмица!

      Изтриване
  4. Мимче,и аз го правя по този начин с грис.Видях рецептата на един пакет гръцки грис и го направих по нея.Наистина вкуса е божествен.Виж ,на форми не съм се сетила ,но не е късно.
    Хубави летни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Божествено е гръцкото реване, нали, Живе? И аз така мисля! Тези дни го открих на още едно местенце в Гърция, в една малка, но страхотна пекарна - същият божествен вкус, с аромат на ванилия и лимон и какви големи порции режеха само.. :D
      С формичките става много красиво, опитай някой път!
      Весела ваканция! :)

      Изтриване
  5. Аналагочни спомени ни спохождат,Мария!Освен топ-любимото реване,баба по майчина линия,пък и другата баба правеха домашна торта на три етажа с млечен крем и смлени орехи.Ей тая торта никъде не са я записали моите баби,а и аз,докато бяха живи не съм проявявала интерес да направя.Отдавна ги няма и ми е останал само спомена за тортата ,реването и един божествен кадаиф.И майка не може да ми помогне в случая,тя хич не е по правенето на десерти.
    Та....много се отплеснах,затова ще си взема едно сърчице да му се насладя с кафето,тъкмо ще си балансират вкусовете,чудно си го приготвила и наистина сочно!Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Споменът за баба живее във всеки един от нас - така е, Роси! Баба просто си е.. баба! :)
      Да ти е сладко с кафенцето и хайде, изрови отнякъде рецептата за този кадаиф, и такова нещо не съм яла от 100 години поне!
      Прегръдки и хубаво лято!

      Изтриване
  6. Мими, честит имен ден! Желая ти от сърце здраве за теб и цялото ти семейство и неподправено щастие, което да те залива всеки ден. Всичко най-добро! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, много ти благодаря, Гери!
      Жива, здравичка и щастлива ми бъди и ти, много усмивки ти изпращам и аз! :)

      Изтриване