вторник, 6 януари 2015 г.

Следпразнично... с чеснови хлебчета

Щастлива да е Новата година, скъпи читатели и виртуални приятели! Бъдете здрави и усмихнати и през 2015-та, наслаждавайте се повече на хубавите моменти и обръщайте по-малко внимание на не чак толкова хубавите; пътувайте, опитвайте нови неща, мечтайте и въобще - пожелавам ви една красива и пълна с прекрасни емоции година!

А аз специално си пожелавам да бъде и топла, силно повлияна от двуцифрените (клонящи към 20) минуси, с които изпратих 2014-та. Дори сред уюта на камината и хубавото червено вино, самата мисъл за сковаващия студ навън те кара да потрепериш за миг... за щастие кратък, но все пак изяждащ частица от хубавите мисли и преживявания. 


Въпреки че почти не се свъртях вкъщи по празниците, успях все пак, преди да хукна да пътешествам, да изпратя старата година подобаващо с нещо сладичко:


както и, веднага след като се прибера, да посрещна новата с нещо вкусно.. а какво по-подходящо за добре дошъл от вкусен домашен прясно изпечен хляб - такъв, какъвто дори 5-звездният лукс не може да осигури:


Рецептата не е нещо особено, а просто моя прочит на любимите на много хора чеснови хлебчета в малко по-здравословен вариант, тъй като не включват масло, а само зехтин. Вярвам, че ако решите да ги опитате, ще ви харесат толкова много, че ще си ги направите пак и пак, и пак... и дори няма да се чувствате гузно, че сте похапнали повече :)

Чеснови хлебчета


Необходими продукти:

600 г. бяло брашно
7 г. суха мая
1 равна ч. л. сол
2 щипки захар
3-4 с. л. зехтин
топла вода за омесване на тесто

1 голяма скилидка чесън
шепа пресен магданоз, ситно накълцан
щипка-две сух босилек
малко сол
зехтин
настърган кашкавал за поръсване

Приготвяне:

В дълбока купа смесете брашното, маята, солта и захарта и разбъркайте. Пак да напомня, че солта и маята не трябва да са в пряк контакт, затова не ги слагайте едно върху друго, Захарта, напротив, може да изсипете директно върху маята. Направете кладенче в брашното и сипете вътре зехтина. С постеменно добавяне на топла водичка замесете тесто. Омесете го хубаво- ще стане меко, гладко, еластично, без да лепне. Тестата със зехтин са едни от любимите ми и винаги е удоволствие да ги меси човек на ръка. Ако все пак предпочитате машината за хляб, ще са ви нужни приблизително около 360 мл. топла вода за това количество брашно. Завийте купата с тесто с леко намазнено свежо фолио и го оставете да втаса на топло място (фурната, загрята на 40 градуса и ИЗКЛЮЧЕНА след това), докато утрои обема си.

Извадете втасалото тесто върху набрашнена повърхост, премесете го леко. Разделете го на 8 или 10 равни части. Тъй като синът ми не обича чесън, аз заделих част от тестото за питки без екстри, а от останалото оформих 5 тънки и дълги хлебчета:


Оформят се по метода на багетите, без да е нужно да се престаравате. Завийте ги отново и ги сложете отново в леко затоплената фурна за второ втасване.

Скилидката чесън нарежете на ситничко. Сложете я в купичка (хаванче) с малко сол и я понамачкате, но не прекалено. Сипете няколко супени лъжици зехтин, добавете магданоза и босилека, разбъркайте и топинга за хлебчетата е готов.

Загрейте фурната на 230 градуса, сложете на най-долната преградка скарата, а върху нея широк съд с гореща вода. Оставете фурната добре да загрее и да се образува много пара.

С помощта на четка намажете втасалите хлебчета с чесновата смес, но не я използвайте цялата, оставете си мъничко за финала.


Пъхнете ги във фурната, променете температурата на 200 градуса + вентилатор и ги оставете да се пекат. Пак да напомня за бълващата гореща пара фурна - внимавайте, като я отваряте, стойте встрани, а не пред нея.

Пет минути, преди да са готови хлебчетата ги извадете и ги поръсете с малко настърган кашкавал или друго твърдо сирене по избор. Върнете ги във фурната, докато кашкавалчето се разтопи и запече. Веднага след като извадите хлебчетата, ги намажете отново с ароматизирания зехтин и ги оставете да се охладят преди консумация. Най-вкусни са още топлички, но и студени си ги биваше. Тестото е много нежно отвътре, а отвън се получава прекрасна мека, но хрупкава ароматна коричка:




Излишно е да казвам колко са вкусни! Опитайте! :)


8 коментара:

  1. Изглеждат невероятно, а ароматът им стига дори при мен... :)
    Честита Нова година, Мими! Желая ти здраве, много щастливи моменти, много емоционални заряди и безкрайна обич! Всичко добро! А... аз отмъквам едно от хлебчетата ти. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита и щастлива да е, Гери! :)
      Желая и на теб от всичко най-хубаво по много! И най-вече здраве!

      Изтриване
  2. Прелестни и дъхави! Такава да е годината - здрава и бяла, топла и дъхава!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита,мирна,успешна,благодатна и удовлетворяваща нова година,Мария!Пожелавам ти още много петзвездни пътувания и прекрасни емоции!Страхотни багети ни предлагаш отново,непременно ще ги приготвя и аз!По отношение на контакта между солта и маята аз съм чела,че това има значение само когато се зареждат продукти в хлебопекарна с отложен старт,когато се замесва веднага те така или иначе ще се смесят и ще си контактуват.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси!
      Нека 2015 бъде наистина една по-добра година, всички гледаме с надежда към нея!
      Относно маята съм си изградила навик :) Никога не слагам сол директно върху й, защото знам, че солта я убива. По-добре да си контактува с много брашно с малко сол, отколкото само с чиста сол, но е много полезно уточнението ти за хората, ползващи хлебопекарна.
      Поздрави сърдечни и от мен!

      Изтриване
  4. Честита Нова година, Мария! Живи и здрави да сте! Много успешна 2015 ви желая! И сладките и хлебчетата са разкошни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита да е, Кате, с най-топли пожелания и от мен!
      Заповядай, почерпи се! :)

      Изтриване