сряда, 21 януари 2015 г.

Шоколадово мляко с ориз

Апетитното мляко с ориз - класика! Много го обичам, а не го бях приготвяла от години. Днес ви го представям в малко по-различна светлина, с добавка от два вида шоколад и кокос. Излишно е да казвам колко добра комбинация са тези три неща, но пък мога да ви покажа нагледно приятното райе, което се получи и с което можете да зарадвате семейството си.


Оризът, който предимно използвам вкъщи, е дългозърнест. Обичам го, защото има прекрасен снежнобял цвят и, дори да се улисате малко с варенето, не се слепва, а стои на зрънца. За този десерт също не съм направила изключение и ви предлагам, ако не сте пробвали, да опитате и вие.

Шоколадово мляко с ориз

Необходими продукти:

1 ч. ч. бял жасминов ориз
2 ч. ч. вода
2 ч. ч. прясно мляко
3 с. л. с връх захар
50 г. черен / млечен шоколад
50 г. бял шоколад
3 с. л. кокосови стърготини

Чашата е с вместимост 250 мл.

Приготвяне:

В тенджерка сложете водата да заври. Измийте ориза добре под течаща вода. Когато водата кипне, го изсипете в тенджерката и разбъркайте. Варете ориза до полуготовност и до почти пълно усвояване на водата. Когато това стане, изключете котлона, отцедете останалата вода и го прехвърлете в купа. 

В същия или в друг съд сложете млякото и захарта. Имайте предвид, че шоколадът ще даде допълнителна сладост на десерта, затова не се улисвайте да правите супер огромни планини от захар върху лъжицата. Загрейте ги и когато захарта се разтвори, върнете ориза в съда и го сварете до пълна готовност. Той ще поеме млякото почти напълно и цялата смес ще добие кремообразна структура, но в същото време ще остане на цели зрънца. 

Дръпнете сместта от котлона и веднага я разделете на две части. Към първата прибавете начупен на парченца черен / млечен шоколад, а към втората - бял. В случая аз съм използвала черен шоколад, но моят личен фаворит за съчетание шоколад-кокос е млечният. Това, разбира се, е според вашите лични вкусове. Към бялата смес добавете и 3 с. л. кокосови стърготини и разбъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно и се разпредели равномерно навсякъде. 

Разпределете шоколадовото мляко с ориз в стъклени чашки или купички, като редувате кафявата и бялата смес. Оставете ги да се охладят преди консумация. Дори и десертът ви да се е получил с малко по-рядка консистенция, шоколадът ще го стегне допълнително. Украсете по желание.


Насладете се на едно малко по-различно мляко с ориз! :) Да ви е сладко!

15 коментара:

  1. Ама какви хубави снимки! И колко го обичам това мляко с ориз. Даже от известно време почти всяка седмица правя и все сме "заредени" с няколко купички. ;) Вкусно е и шоколадово, пробвах и това. Веднъж имах един натурален и недооценен натурален шоколад и точно като теб - към вече готовия сутляш начупих шоколада. Иначе за по-рядък финал... Аз точно така го харесвам този десерт - да не е много гъст. Отплеснах се, Мими, но ти си виновна. :) Провокира ме така красиво и вкусно...
    Да ви е сладко, прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като има слънчице и снимите стават хубави, Гери, благодаря!
      А аз от толкова много време не бях правила мляко с ориз, че чак не помня кога е бил последния път. Супер си става с шоколад. Получи ми се с идеална консистенция - гъстичко, но сочно, то се вижда и по снимките, само може би трябва да отбележа, че когато има шоколад вътре е добре млякото да се държи на хладно, но по-възможност не в хладилника, или поне да се изважда предварително половин час преди консумация, за да се отпусне.
      Прегръдка и от мен в този мъглив ден! Дано грейне малко слънчице и днес!

      Изтриване
  2. Щом е мляко с ориз, харесва ми няма значение какво друго е добавено! Приказка! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз мисля така, Павлинче, не случайно десертът е класика!
      Благодаря ти, прегръдка и от мен!

      Изтриване
  3. Мария приготвила си чудесен десерт. Не съм опитвала досега шоколодово мляко с ориз, а добавката с кокос звучи интересно. Трябва да опитам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Теди!
      Много хубаво става с шоколад, опитай, но както казва Павлинчето, млякото с ориз все си е вкусно, а като му се добави нещо най-много да стане още по-вкусно :)
      Сърдечен поздрав от мен!

      Изтриване
  4. Никога не съм правила мляко с ориз,но пък на моята госпожица много би се харесала твоята версия,Мария,у дома тя му е страстния фен.Красиво поднесено и снимано!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз те прегръщам, Роси!
      Благодаря за комплиментите за снимките, друго си е, като е хубаво времето :)

      Изтриване
  5. Скъпа, в тези чашки си събрала много мои любими неща, обичам мляко с ориз, обичам и шоколад и да ти кажа честно 1 чашка няма да ми стигне:))) Фантазия! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен не ми стигна една чашка, Кате, но за съжаление бях направила само 4 :)
      Радвам се много, че ти харесват, прегръдка от мен!

      Изтриване
  6. Мляко с ориз поръсено с канела - така главно се консумира у дома, но твоето предложение ме грабна веднага! Шоколад и кокос - предусещам какви ще са отзивите! :)
    Снимките са страхотни! Сякаш предават вкуса и аромата на десерта!
    Поздрави, Мария!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, благодаря ти, Тили!
      Този път светлината бе с мен, както се казва ;)
      Млякото с ориз и с канела си го обичам, но последните пъти, когато съм го приготвяла все му добавям по нещо, от чисто любопитство и все вкусно се получава.
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  7. Много ми хареса идеята с шоколада и кокоса. Дъщерята вчера беше правила мляко с ориз, но ме упрекна, че аз рядко правя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз рядко го приготвям, Весе, не заради нещо друго, ами защото все изниква нещо ново за опитване и покрай това някак го забравям. Затова пък винаги, когато се сетя, след това е истинско удоволствие да си го хапвам, все едно го опитвам за първи път :)

      Изтриване
  8. Много красива, ефектна и ароматна идея, Мария,
    няма да пропусна и разкошните ти печива - страхотни предложения!
    Поздрави за теб, хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване