понеделник, 5 октомври 2015 г.

Мексиканска пица-слънце

Веднъж ми зададоха следния въпрос: "Когато трябва да сготвите нещо набързо, какво е то?" Спомням си, че без въобще да се замислям отговорих: "Най-често пица." Факт! Това беше и вечерята ни снощи, когато след дълго обикаляне по магазините се прибрахме в 18:30 и установихме, че нямаме трохичка хляб вкъщи. Помотването, преобличането и подреждането на целия арсенал от продукти в хладилника и шкафовете преместиха стрелката с още половин час напред и, воала, в 19:00 се заех тепърва да приготвям тесто за пица, а в 20:30 мосю беше вече изял своята и сумтеше доволно колко вкусно било "слънцето".


Заради капризите на младежа, неговото "слънце" всъщност имаше доста семпъл вкус - обикновен доматен сос с босилек, прошуто и сирене Азиаго. Половинката и себе си поглезих малко повече - за всеки от нас хрупкавата царевична основа гарнирах в мексикански стил. Ако и вие харесвате лютите вкусове, ви предлагам да опитате моята мексиканска пица- слънце:

Мексиканска пица-слънце



Необходими продукти:

2 ч. ч.* бяло пшенично брашно
1/2 ч. ч. царевично брашно
1/2 пак. суха мая
1/2 ч. л. сол
1 щипка захар
2 с. л. зехтин
топла вода, около 250 мл. или колкото поеме за меко еластично тесто

за соса:
1 голяма скилидка чесън
1 с. л. ситно нарязан червен лук
няколко стръкчета пресен магданоз
1 с. л. зехтин
4 с. л. хубаво доматено пюре
сол и черен пипер на вкус
1 щипка лют кайенски пипер по желание

за гарниране:
150 г. чоризо
1 консерва червен боб, добре отцеден
сирене чедър, каквото ви се намира - на слайсове или настъргано

пресен магданоз за поръсване
сос Табаско по желание

*чашата е с вместимост 250 мл.


Приготвяне:

От посочените продукти замесете тесто, покрийте го и го оставете на топло да утрои обема си. Използвайте фурната - преди да започнете да месите тестото, я включете да загрее на 40 градуса. Пригответе тестото, изключете фурната и поставете вътре купата - тестото ще втаса за нула време. 

Пригответе си соса. В малка купичка нарежете чесъна на ситно. С щипка сол го претрийте малко, за да отпусне ароматите си и прибавете към него ситно нарязаните червен лук, и магданоз. Добавете зехтина и доматеното пюре, подправете всичко на вкус. 

Когато тестото е готово, включете фурната на 200 градуса, докато приготвяте пиците, за да загрее добре След като съм готова с първата, я слагам във фурната и включвам вентилатора. По този начин горещия въздух ускорява процеса на печене и всяка пица се изпича за десетина минути, точно колкото време ми трябва, за да приготвя следващата. Така изпичам три пици за половин час, затова ви съветвам, ако имате вентилатор, използвайте го, няма да сгрешите!

Премесете леко тестото и го разделете на 3 части. От тези продукти се получават 3 големи пици. Вземете едно топче тесто, поръсете хартията за печене с малко царевично брашно и го разточете на тънко направо върху нея. Диаметърът е около 30-35 см. С кръгло ножче за пица направете 4 кръстосани разреза по средата, така че да получите 8-те лъча на слънцето. 

Гарнирайте борда и малко от триъгълниците в средата с пикантното доматено пюре. Отгоре подредете тънки резенчета чоризо, след това разпределете навсякъде от сварения червен боб. Уверете се, че е добре отцеден от течността в консервата, за да не ви вглети пицата. Най-отгоре сложете от сиренето чедър и внимателно прегънете всеки един от лъчите на слънцето навън към ръба, като може крайчето да подпъхнете отдолу и притиснете леко - така със сигурност няма да ви се разтвори и да загуби форма при печенето. Навлажнете съвсем леко лъчите и ги поръсете с мъничко царевично брашно. 


Прехвърлете пицата директно с хартията в тавата за печене и изпечете за 10-15 мин. или до готовност. Сервирайте веднага, поръсена с пресен магданоз и, ако все още не ви е достатъчно люто - със сос Табаско :)


Не бързайте да казвате сбогом на най-щастливия сезон. Ако в някой мрачен ден ви липсва слънчице - направете си тази пица. Тестото с царевично брашно е прекрасно - златисто, хрупкаво и се съчетава чудесно с всякакъв пълнеж, носещ духа на лятото.


6 коментара:

  1. Страхотна пица Мария ! Този слънчев начин на завиване на тестото със сигурност ще го пробвам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радост за децата е Кайти!
      Пък и за големите е малко промяна, хубава :)

      Изтриване
  2. Разкош, Мария! Непременно ще я пробваме!

    ОтговорИзтриване