четвъртък, 17 март 2016 г.

Картофена тортиля с наденица

Провокирана от хубавото слънце навън днес, добавям към колекцията си от тапас още една рецепта за тортиля, този път с чудесна сурова наденица, която закупих от любимия ми магазин за месо, а компания в омлета й правиха пресни червени чушки, червен лук и ароматен босилек.


Необходими продукти:

3-4 средно големи картофа (предварително сварени)
4 яйца
1-2 сурови наденички
1 малка глава червен лук
1 голяма червена чушка
7-8 листа пресен босилек
зехтин, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Махнете обвивката на наденицата и раздробете мляното месо вътре с помощта на вилица. Може да използвате абсолютно всякаква наденица - свинска, телешка, пикантна или не, стига да е сурова. Почистете лука и чушката, нарежете ги на тънки ленти и полумесеци, а сварените картофи - на шайби. 

Загрейте малко зехтин в тигана и сложете вътре месото от наденичките да се запържи добре от всички страни. Когато е готово, го прехвърлете в голяма купа, където да изстива. В същата мазнина пуснете чушките и лука и запържете и тях до омекване, като внимавате да не загорите лука. Изсипете ги при месото щом са готови и оставете всичко да се охлади, докато си приготвите останалите съставки за тортилята. 

Разбийте яйцата в купа. Подправете ги със сол и черен пипер на вкус. Нарежете пресния босилек и го добавете към месото и зеленчуците, а след това и нарязаните на шайби картофи. Изсипете при тях и яйцата и разбъркайте всичко с дървена лъжица - внимателно, за да не натрошите картофите и за да се разпределят всички съставки равномерно и навсякъде. 

Загрейте още малко зехтин в тиган с незалепващо покритие. Посочените продукти са за тиган с диаметър 24 см. Щом се загрее добре, изсипете вътре цялата смес и я разпределете на равномерен пласт. Оставете тортилята да се пече на средно силна степен на котлона, без да разбърквате. Може само по някое време да проверите докъде е стигнало готвенето, като внимателно раздрусате тигана - ако омлета се движи безпроблемно из него и отгоре почти няма течно яйце, значи се е запекъл добре - ако все още на места е залепнал, трябва да се изчака още малко. За да го обърнете, не правете глупостта да захлупите тигана с чиния и да го завъртите, защото може да ви се изплъзне, може да се полеете с гореща мазнина и въобще могат да станат много неприятни неща. Затова опитайте моя метод, който винаги работи - внимателно приплъзнете омлета от тигана в голяма плоска чиния, похлупете го с друга чиния със същия размер, хванете стабилно чиниите с двете ръце от двете страни и обърнете чисто и безопасно тортилята - изпечената страна отива отгоре. След което намазнете отново леко тигана и отново приплъзнете вътре вече обърнатата тортиля. Запечете и тази страна до готовност. За да я извадите от тигана, просто я приплъзнете отново в голяма чиния и готово :)


Поднесете тортилята топла или охладена, с доматки, салата и чаша бира, разбира се! :) Да ви е сладко и слънчево! :)


2 коментара:

  1. Прекрасно и наистина асоцииращо пролетта....:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направо лятото си асоциира, Миленка, нямам търпение!! :)

      Изтриване