събота, 16 април 2011 г.

Декоративни великденски яйца

Забелязала съм, че около празници винаги ме обзема някаква творческа еуфория. Тези дни, като се замислих за предстоящият Великден, се сетих за една много интересна идея за тематична декорация - красиви великденски яйца, които освен всичко друго, могат да се превърнат и в чудесен оригинален подарък за приятели.


Всичко от което имате нужда са няколко яйца, добре измити и изпразнени от съдържанието им, най-обикновено прозрачно лепило и конци за бродиране в различни цветове. Останало е въображение. Технологията е следната: взимаме едно сурово яйце, измиваме го добре с вода и малко веро, за да премахнем всички нечистотии по черупката. Подсушаваме го хубаво и с метално шишче пробиваме малки дупчици в двата му края. Съдържанието на яйцето се изкарва от черупката чрез издухване през едната дупчица или изтръскване, като тази, от която ще излизат белтъкът и жълтъкът трябва да е малко по-голяма. Нещата стават по-лесно, ако преди това с клечка за зъби или шишче разбъркаме съдържанието на яйцето вътре в самата черупка и след това го изпразним. Самото него можем след това да използваме по предназначение, но повтарям - яйцата трябва да бъдат много добре измити! След като приключим с тази процедура изплакваме вече празната черупка и я оставяме да изсъхне добре. Приготвяме си конци в желаните цветове и пристъпваме към облепяне на яйцето. Важно е да се работи на малки сектори, защото лепилото съхне бързо. Започваме от острия край - намазваме с лепило и започваме внимателно да увиваме плътно конеца около него. След това намазваме следващ участък, увиваме конеца и така до края. Може да направите яйцето едноцветно, с 2-3 цвята или шарено - зависи от вашата фантазия. Старайте се да не цапате много конеца с лепило, но ако все пак се случи, може да го изчистите след това с навлажнено тампонче за уши.
Получават се наистина много красиви яйчица, с които може да декорирате дома си или да подарите на близки и приятели. Всяко следващо става по-хубаво от предишното! Ровейки се в компютъра си, открих снимки на първите ми опити с тази техника:

Много шарено яйчице, за проба :)


Двуцветно яйчице


Със завъртулки разни


С черешки


Много далеч са от перфектни, но реших да ви покажа именно тях, защото в крайна сметка не е важно нещо да е чак толкова съвършено - важното е да е направено с любов! Само тогава то има истинска стойност и може да докосне сърцето! А какво по-хубаво и сантиментално нещо от това, което си сътворил със собствените си ръце?...

4 коментара: