понеделник, 18 април 2011 г.

Доматен хляб с риган



Необходими продукти:

300 гр. брашно
1/2 пак. суха мая
1/2 ч. л. сол
2 с. л. зехтин
2-3 с. л. доматено пюре
1 ч. л. сух риган
около 130 мл. хладка към топла вода

Приготвяне:

От посочените продукти замесeте хубаво гладко тесто. Покрийте го и го оставете го да втаса на топло за около час или докато увеличи 2-3 пъти обема си. За по-бързо втасване може да сложите тестото в предварително загрята на 40 градуса и изключена!! фурна, но за предпочитане е винаги да оставяте хляба да втасва бавно на стайна температура. Когато тестото е готово, го премесете отново за съвсем кратко време върху набрашнен плот и го оформете на продълговато или кръгло хлебче. Поставете го в тавичка, намазнена или покрита с хартия за печене и го покрийте с леко намазнено стреч фолио. Хлебчето трябва да втаса още веднъж.

Загрейте фурната на 200 градуса. Ако желаете, може да поставите на най-долна скара и тавичка, пълна с гореща вода, за да се образува пара - хлябът става по-пухкав, а коричката - по-хрупкава. Намажете втасалото хлебче със зехтин, поръсете със сух риган и направете няколко прореза тук-там.


Печете хлебчето до хубав златист загар и го охладете върху решетка, преди да го нарежете...



Много меко, ароматно и вкусно хлебче със средиземноморски нюанс. Добър апетит! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар