понеделник, 4 юли 2011 г.

Задушени свински котлети с мащерка и маслини



Необходими продукти:

4 хубави свински котлета
300 г. обезкостени черни маслини
6-7 скилидки чесън
300 мл. бяло вино
1 ч. л. суха мащерка
зехтин
черен пипер и сол на вкус

Приготвяне:

Котлетите се измиват и подсушават. Чесънът се почиства, като се махат само най-външните люспи, а вътрешните се запазват. В дълбок тиган се загрява малко зехтин и след като се сгорещи в него последователно се запъжват първо скилидките чесън, а след това в ароматизираната вече мазнина и всеки един от котлетите от двете страни до леко зачервяване. По този начин месото се запечатва и запазва сочността си. След като се запържат всички котлети, ги подреждаме в удобен по-голям съд, подправяме ги с малко сол, черен пипер и суха мащерка (аз слагам повече, защото я обожавам). Между тях слагаме чесънът, добавяме добре отцедените маслини и виното. Слагаме съда на котлона, изчакваме да заври, след което покриваме с капак и задушаваме ястието на по-слаб огън за около 45 мин. до час. Колко време ще отнеме зависи от качеството и големината на котлетите. При нужда от още течност може да се добави и малко вода. За гарнитура ви предлагам пресни задушени картофки на пара и бутилка добро вино, което да споделите с любимите си хора. А, и не забравяйте при сервиране да полеете месцата със соса, който се получава - вълшебен е!

Добър апетит и прекрасно лято!


2 коментара:

  1. Мммм, оттук ли ухае така приятно и вкусно?:-))
    Така с чесънче, мащерка и винце сигурно се получават разкошни.
    Хубава и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Мони, ухае божествено наистина! У дома толкова се харесаха, че съвсем скоро май пак ще повторя :)
    Весела седмица и на теб и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване