петък, 21 октомври 2011 г.

Канелени кифлички

Когато времето започне трайно да застудява, често ме обхваща едно такова скандинавско настроение. Пускам си някоя изтрещяла готик метъл музика и заедно с мрачния в повечето случаи текст на песните, се пренасям мисловно в онези бели северни страни, където въздухът е толкова кристално чист, че чак е прозрачен; където водата е като огледало и всичко е толкова, толкова спокойно, дори неземно бих казала. В унисон с тези мои настроения спонтанно дойде и решението да изпека канелени кифлички:


За канелените кифлички се твърди, че са родом от далечна Швеция, но са много разпространени във всички скандинавски страни.  Kanelbulle, skillingsbolle или korvapuusti - както и да изберете да ги наричате, все са си вкусни. И точно едни такива "сгряващи", както се изрази Дани за канелата :) Моите избрах да бъдат като korvapuusti - финландски, заради начина на оформяне. Докато шведските и норвежките кифлички са навити като охлювчета, тези се режат зигзагообразно на триъгълничета. Рецепти за тях има различни, но общо взето всички представляват хубаво тесто, като за бриош, поръсено с обилно количество захар и канела и понякога за разкош захарна глазура.
Ето с какви продукти си ги направих аз:

Kанелени кифлички


Необходими продукти:

300 г. бяло брашно
1/2 пак. суха мая
2 пълни с. л. захар
1/2 ч. л. сол
1/2 пак. краве масло (от 125 гр)
1 яйце
около 150 мл. прясно мляко

меко масло за намазване
захар за поръсване (може и кафява)
канела
1 жълтък за глазиране

Приготвяне:

Продуктите трябва да са със стайна температура.

Брашното, маята, захарта и солта се смесват в купа и се разбъркват. В сместа се прави кладенче, в което се чуква яйцето, добавя се разтопеното масло и с постепенно добавяне на затопленото мляко се замесва тесто, което се покрива с кърпа и се оставя на топличко да втаса.

Когато удвои обема си, тестото е готово и може да бъде разточено на правоъгълник върху набрашнена повърхност. Повърхността му се намазва хубаво с масълце и се поръсва обилно със смес от захар и канела. Според мен тук би се получило чудесно и с малко смлени орехчета и стафидки, но щом шведите са казали без ... ще пробвам следващият път. Правоъгълникът се завива на руло и се нарязва напречно, за да се получат охлювчета или зигзагообразно по диагонал, за да се получат тригъгълничета, които се подреждат в тавичка, застлана с хартия за печене. С малкият пръст или с дръжка на дървена лъжица се притискат в средата, за да приемат традиционната форма на финландски кифлички - ушички. Оставят се отново, покрити, да втасат повторно, намазват се разбит жълтък с малко прясно мляко, поръсват се със захар и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист загар. По желание може да си направите захарна глазура и да ги поръсите с нея след изпичане.


С тези кифлички и с топла напитка може да си изкарате един супер следобед по скандинавски. А аз ви пожелавам чудесна петъчна вечер и слънчев уикенд с едно изпълнение на невероятната Таря:

26 коментара:

  1. Thanks, Jacamaca, I like cinnamon too!
    Have a nice week-end! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са станали и много ароматни!
    Смятам, че си се "сгряла"!!!
    Поздрави, Мария и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. О, Дани, аромата определено ми въздейства много зареждащо, топло и предколедно дори! :) Благодаря ти, че ме подсети, че имам и канела вкъщи - тотално я бях забравила, защото през летните месеци не я ползвам особено.
    Сърдечни поздрави и от мен и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Мария, чудесни кифлички!Представям се какъв аромат се е носил в кухнята ти - на масълце и канела, чудно!!!
    А Таря е страхотна!!!Много ми беше мъчно, като се разделиха с Nightwish.
    Поздрави и хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Миме,толкова сладкодумно пишеш,колкото и реално говориш и разказваш!И направо си те представих докато четох каква си нахилена и усмихната!И как не-при тези ужасно съблазнителни кифлички!
    Аз определено няма да слушам какви ги казват шведите и ще ръсна и малко орешки и стафиди,но ще се правят,то се е видяло!Тъкмо да "настроя" антените и аз :)))!
    Сърдечен поздрав,прегръдка и ти пожелавам уханна неделя!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  6. Уф,как забравих беее....снимките са жестоки!
    Направо ми идва да се пресегна за една!:))

    ОтговорИзтриване
  7. С дъх на канела-обожавам този аромат.И с какъв гланц само-прекрасни кифлички.
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасно изглеждат и снимките и това, което е на тях :) Ароматът на канела ми е любим, както на повечето хора.
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Много ви благодаря, момичета! Хубаво е, че има толкова много фенове на канелата, сега по Коледа ще стане страшно, усещам! ;))
    Радвам се, че ви харесват и снимите! Не мога да се меря с вас в тази област, но се старая доколкото ми е възможно.
    А Таря - страхотна е Таря! За съжаление не успяхме да отидем на концерта й това лято, но така се стекоха нещата!

    Приятен понеделник и хубава седмица ви пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  10. По канелата, по канелата и хоп тук :) Да се запиша и аз в нейния фенклуб. Винаги прекалявам с нея в сладкишите :) Правила съм нещо подобно, но твоите изглеждат толкова примамливи, че непременно ще се опита и този вариант! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Като видя/чуя канелени кифлички и се сещам за "Карлсон, който живее на покрива", но аз съм израстнала с книгите на Астрид Линдгрен :-) Изглеждат превъзходно! Това си е чист лукс към кафето :-)

    Спорна и усмихната нова седмица!
    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Канелени кифлички- навяват ми страхотни мисли:-)
    И ми се приискват:-)
    Изглеждат фантастично!

    ОтговорИзтриване
  13. Мимче, кифличките обещават да са много вкусни и ароматни!
    Идеални са!
    Благодаря ти за рецептата!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Много ви благодаря!! (hug) Направихте днешния ми празник още по-прекрасен с толкова хубави думи - сърдечно благодаря на всички! Прегръщам ви и ви пожелавам здраве, любов и много топлина, а на именниците- честито и наздраве! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Кифличките са страхотни!А за концерта на Таря- 26 янури не е далече:)))

    ОтговорИзтриване
  16. Мария, прекрасни са кифличките. Действително канелата е ароматът, който настройва за зимния сезон. Но преди това нека се насладим на есенния благодат - тикви, ябълки, круши...
    Благодаря за музикалния поздрав. Много харесвам Таря, често слушам песните и с Nightwish.
    Сърдечно благодаря за вниманието към моя блог. Разходи се из коридорите на кулата - имам 2 рецепти за кифлички като едната е светкавична.
    До скоро!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен, супер много ме зарадва с тази новина (за мен е новина, защото с малък калпазан вкъщи е трудно да се следят изкъсо яките мюзик-арт мероприятия)! :) Благодаря ти!

    Мила Зиче, трогната съм! Много ти благодаря за прекрасната наградка!

    Вещичке, и аз много се радвам на присъствието ти, благодаря за хубавите думи! :) Непременно ще прегледам рецептите за кифлички- оказа се, че малкия мосю им е голям фен, особено ако са сладки :))

    С толкова много почитатели на Таря и Nightwish, май си заформихме фен-клуб не само на канелата ;) Супер!!

    Благодаря ви още веднъж и до скоро! :)

    ОтговорИзтриване
  18. обожавам канелата като сладкарска подправка,ако има начин ще я слагам на всичко :))))
    кифличките ти са страхотни,усещам аромата им,и особено в това мрачно време ти стоплят душата
    поздрави
    Мария

    ОтговорИзтриване
  19. Марийче, и на мен като на Мириамс канелата ми е най-любимата подправка, (не само за сладки, когато рецептата позволява, я слагам и на солени ястия). А твоите кифлички са толкова изкусителни....:-))) Обичам да чета постовете ти, обичам и снимките, както и рецептите ти, всичко ми харесва наистина много.
    Поздравления за прекрасната рецепта и невероятното и представяне!
    Прегръдки от мен и пожелания за хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  20. Мимче,не мога да си обясня как съм пропуснала тази рецепта:(
    Много ми допада и с малко промени,ще си ги направя за въглехидратния ден!
    Прегръщам те и се радвам,че съм ти била полезна!

    ОтговорИзтриване
  21. Миме, благодаря ти! Канелата е идеален начин да кажеш на времето: " И какво като навън е "брррр" , на мен си ми е много добре даже!" :))
    Поздрави и от мен и хубава вечер! :)

    Мони, мила Мони... ти винаги знаеш как да накараш човек да се изчерви! Благодаря ти с най-топли чувства за всяка мила дума, за всеки жест! Много ми е приятно да общувам с теб и се надявам някой ден да се запознаем лично :)
    Прегръщам те и аз!

    Кате, понякога и на мен блогър-а ми обновява със закъснение новите публикации, случва се! Радвам се, че и тази рецепта може да се вмести в диетичния режим (аз нали не съм фен на диетите). Ще чакам да похвалиш резултата! :)
    Желая ти прекрасна вечер и много прегръдки и от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  22. Мимче, аз съм пак.:-))) Когато ти е удобно, намини през блогчето ми, там те очаква изненада.:-)) Очаквам те!
    Прегръдки и уютна вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
  23. Мария, привет! За мен е удоволствие днес да те поканя на гости в кулата - има наградка в знак на уважение към теб.

    ОтговорИзтриване
  24. Реших да надникна при теб и тези страхотно изглеждащи кифлички ми се изпречкаха.Страхотни са,осещам аромата им.Залагам ги в програмата :)
    Лека нощ за сега ,но ще се върна,тук ухае много апетитно!

    ОтговорИзтриване
  25. Привет отново! :)

    Мони, какво си ми приготвила пак? Веднага ще дойда да разбера, обичам изненадите! :))

    Вещичке, с удоволствие приемам поканата! Много ти благодаря за наградата и за приятелството! :)

    Нели, много ме зарадва, благодаря ти! Винаги си добре дошла! :)

    Прегръдки за всички и много хубава вечер ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване