понеделник, 14 ноември 2011 г.

Зимна приказка

В дневната имаме един огромен прозорец, който заема почти цялата стена. В него съм влюбена още щом го видях за първи път. Именно този прозорец се оказа вдъхновението, което почерпихме миналата година с малкия ми син и двамата с него си сътворихме забавна и красива зимна декорация, която ни радва чак до ранна пролет. И тъй като ноември вече преполови и коледното настроение вече чука на вратата, искам да ви сподела нашата идея как да си направите студените вечери много по-уютни, весели и красиви и да ви върна за момент в безгрижните детски години. Представям ви моята "Зимна приказка" или как човек с минимум вложения и малко въображение може да вдъхне живот и на най-скучната гледка.


Проектът е много лесен, достъпен и забавен и мисля, че за любителите на "направи си сам" ще бъде добра основа за по-нататъшни творения и вдъхновения. А ако покрай вас се навъртат малки помагачи ви гарантирам и много приятни емоции. И вместо скъпи коледни играчки и безвкусни пластмасови гирлянди, които ежегодно заливат магазините, ви предлагам да се въоръжите с малко обикновена бяла хартия за принтер, ножици, малко тиксо и цялото налично въображение у дома - вие и вашите деца. Я да видим сега кой помни как се режат снежинки! :)

Дизайнът е изцяло във ваши ръце - снежинки, еленчета, елхички, къщички, снежни човечета, дядо Коледа - каквото ви хрумне по темата. Моите елементи са рязани директно с ножицата, но ако се чувствате несигурни, може да си ги нарисувате предварително с молив и тогава да режете по контура. Залепих декорацията по прозорците с тиксо, защото после не изисква никакви усилия да се почисти, а както знаем, това е много, много важен момент :) Лентичката тиксо навивам по дължина на тръбичка с лепящата страна навън и после си режа малки двойнолепящи парченца, които залепям тук-таме по снежинките и после слагам където ми хареса. По този начин се залепят чудесно и най-фините детайли без да се вижда тиксото. Ако имате двойнолепящо тиксо- още по-добре, но държа да отбележа, че става и със съвсем обикновено - идеята е осъществима с подръчни материали. Има едно единствено условие - по прозорците ви да не се получава конденз. В противен случай вместо красива зимна картина, ще си имате една грозна хартиена каша.

Ето и сценката, която сътворихме в детайли:

Сгушено малко селце, някъде далеч на север, огласяно от детски смях през деня и спящо кротко под снежна шуба нощем...... бял северен елен, съзерцаващ в тишината красивото зимно небе и весели елхички, които си шепнат историята за бляскавото коледно дръвче в снежната нощ...Останалата долна част на прозорците доукрасихме със снежни висулки и малко преспички, но пак казвам - дизайнът си е изцяло ваш и ще се впише чудесно с коледната украса. Снимките са тъмни, защото са правени в мрачно време и отвътре-навън, но ви уверявам, че на живо гледката е просто пленителна,  а когато завали истинският сняг е невероятно! Красиво е и погледнато от външната страна, защото носи празнично настроение и чувство за уют. И най-хубавото - когато навън настане черен мрак и запалите светлините у дома, селцето оживява, а с няколко небрежно нахвърляни свещи наоколо ще се пренесете на едно приказно място!


Надявам се идеята да ви допадне и скоро да имам възможност да ви покажа тазгодишното продължение по темата! Приятно творчество и уютни зимни дни!

Още една идейка в процес на довършване:15 коментара:

 1. Божеее,каква красота!Направо ме зашемети с тази чудесна идея и още по-прекрасното изпълнение!
  Много ми хареса селцето-борчетата,къщичките,еленчето...всичко е изумително красиво и носи много зимно-коледно настроение!
  Прегръщам те и благодаря за идеята:)))

  ОтговорИзтриване
 2. Ех, че хубаво! Много настроение ми донесе току що! Наистина вече е малко Коледно, а на мен не ми е, така че благодаря за вдъхновението!

  ОтговорИзтриване
 3. Чудесна идея, Мария :)
  Сигурна съм че Дядо Коледа ще бъде щедър!!!!
  Поздрави и хубава вечер!

  ОтговорИзтриване
 4. Страхотна идея, изпълнението е великолепно.:-)) Сигурно синчето ти е било много доволно, защото у вас вече се усеща духа на Коледа.:-))
  Поздравления за изумително красивата идея и брилянтното изпълнение!

  ОтговорИзтриване
 5. Браво!
  Идеята е превъзходна, още повече че не се маже с какво ли не, дето после трудно се маха;-)
  Имам и подходящите прозорци и се надявам до Коледа да намеря и подходящото време за това;-)
  Благодаря ти!

  ОтговорИзтриване
 6. Благодаря ви! Малко се опасявах да не кажете, че се вдетенявам, но в интерес на истината аз съм си едно голямо дете! ;)
  Много, много се радвам, че ви допадна идеята! Вече имам хрумки за тази година, да видим какво ще излезе накрая! :)
  Прегръщам ви всички!

  ОтговорИзтриване
 7. Мария,идеята ти е страхотна!
  Много интересно се е получило,чудесна зимна декорация,много стилно стои и не натоварва с излишен кич!
  Чакаме да покажеш и новата премяна на дома за тази година!

  Хубав ден и много усмивки!

  ОтговорИзтриване
 8. Чудесна идея!
  Накара ме да се усмихна широко, създаде настроение и в нашия дом:)

  Сърдечен поздрав!

  ОтговорИзтриване
 9. Поздравления! Страхотна работа!

  ОтговорИзтриване
 10. Този пост не знам как съм го пропуснала. Много креативно и много приказно творение!

  Поздрави

  ОтговорИзтриване
 11. Мерси, Дени! Голямо изрязване падна, но беше забавно! :)

  ОтговорИзтриване
 12. Браво , наистина страхотна идея! Много, много ми хареса! Поздравления за това!
  Приятни почивни дни!!!

  ОтговорИзтриване
 13. Благодаря много, Албена, радвам се, че ти харесва! :)
  Хубав уикенд и на теб!

  ОтговорИзтриване