Това са моите златни хлебчета :) Кръстих ги така заради красивия им цвят. В това дъждовно време ми напомниха много на слънчеви лъчи, които обливат в злато всичко, до което се докоснат.
Хлебчетата са много пухкави и меки. Имат тънка хрупкава коричка, овкусена с морска сол и малко макови семенца за контраст и разкош. А ако ги подредите ветрилообразно, наистина приличат на лъчите на слънцето, което така упорито отказва да се покаже тези дни.
Златни хлебчета
Необходими продукти:
300 г. бяло брашно
1/2 пак. суха мая (от 7 г.на др. Йоткер)
1/2 ч. л. сол
1-2 щипки захар
прясно мляко и вода в съотношение 50:50 - общо около 170-180 мл., затоплени
прясно мляко за намазване
едро смляна морска сол
маково семе
Приготвяне:
От продуктите за тестото се замесва меко, гладко и еластично тесто. Аз предпочитам да си го замесвам на ръка (в любимата ми жълта купа ;)), но ако желаете може да ползвате услугите на хлебопекарната. От собствен опит обаче мога да ви кажа, че машината по никакъв начин не може да замени ръчичките и ако искате един наистина вкусен хляб, най-добре си замесете тестото на ръка. Покрийте готовото тесто със свежо фолио и го оставете да втаса на топличко.
Извадете втасалото тесто върху набрашнена повърхност. Премесете го леко и го оставете за 5 мин. да си поеме въздух. То трябва да се разточи и ако започнете да точите веднага, ще усетите доста силна съпротива. Ако си почине, то ще се отпусне и нещата ще се случат по-лесно. Разточете тестото в що-годе приличен квадрат с размери около 26 х 26 см.
Разрежете го с остър нож по диагонал така, че да получите 4 еднакви триъгълника. Ножчето за пица е много удобно в случая.
Оформянето на хлебчетата става по модела на кифличките - започнете да завивате от широката страна към тясната, като леко придърпвате крайчето. Не ги завивайте на рогчета, оставете ги прави. Подредете оформените хлебчета в намазнена тавичка, като крайчетата останат от долната страна, за да не се отвият по време на втасването и печенето.
Тъй като после хлебчетата ще бъдат намазани с мляко, което се разтича насам-натам, може да постелите дъното на тавичката с алуминиево фолио, за да си спестите после търкането :) Покрийте отгоре с намазнено свежо фолио и оставете хлебчетата да втасат втори път.
Загрейте фурната на 230 градуса. На най-долна скара сложете плитка тавичка пълна с гореща вода, за да се образува пара. Когато фурната е добре загрята, намажете хубаво хлебчетата с прясно мляко и ги поръсете с едро смляна морска сол и малко макови семенца - те придават допълнителна хрупкавост на коричката и приятно контрастират на златистия фон.
Сложете хлебчетата във фурната и намалете температурата на 200 градуса, като включите и вентилатора, за да може парата да циркулира по-добре. Печете ги, докато придобият красив златен загар. В края на печенето извадете тавичката с вода, изключете фурната и оставете хлебчетата вътре за още 5 мин. на открехната врата. Извадете ги, оставете ги леко да се охладят върху решетка и си ги хапнете с удоволствие.
Отвън са прекрасни:
Отвътре също:
А освен прекрасни на вид, са и много вкусни! :)
Ама те наистина са като лъч и така златисти! Невероятна хрупкава коричка и пухкава вътрешност. Прекрасни са!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Мария!
Прекрасни са, Мария!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Много са хубави и апетитни :)) Водата с каква цел се слага - парата помага с нещо на хлебчетата - на коричката може би ?
ОтговорИзтриванеКайти, печенето на пара дава съвсем друг облик на хляба. Не само на коричката, но и на вътрешността. Разгледай другите ми публикации за хляб, там съм описала по-подробно защо толкова често използвам тази техника на печене и защо я препоръчвам. Ако нямаш вентилаторна фурна, може да използваш пулвелизатор и периодично да овлажняваш въздуха по време на печенето. Пробвай и още след първия път сама ще усетиш огромната разлика в структурата и вкуса на хляба.
ИзтриванеЧудесни и ароматни!
ОтговорИзтриванеКакто винаги си един отличен майстор на печивата,Мария!СТрахооотни са и тези хлебчета и благодаря за подробните обяснения и снимки!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд пожелавам!
Много апетитни хлебчета, Мария.
ОтговорИзтриванеУсещам аромата им, прекрасно!
Прекрасно име си сложила на тези хлебчета, Мария! И напълно заслужено, защото при теб хлябът винаги е зареден с топлината на земята и слънчева лъчи! Искрени възхищения за майсторството! Поздрави и повече слънчеви дни!
ОтговорИзтриванеМими, след толкова хубави думи и такива апетитни снимки, едно ще ти кажа - единият лъч вече е откраднат. ;) Чудесни са!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер!
Толкова са красиви, наистина са като слънчеви лъчи. Ухаят, чак при мен:). Прекрасни почивни дни!
ОтговорИзтриванеСъблазнителни лъчи, че и с морска сол - мен към морето ме теглят:)
ОтговорИзтриванеВинаги успявате да ме усмихнете с коментарите си, мили виртуални другарчета!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви харесва моята слънчева, златна идея :) Благодаря ви сърдечно!
Да ви е слънчево в душите и на вас, желая ви прекрасни майски дни!
¸.•°.❤❤
ОтговорИзтриванеDourado, crocante e uma textura... nutritivo e saboroso.
Bom fim de semana!
Beijinhos do Brasil. º°。✿
°º。✿✿彡º°。
Thank you very much!
ИзтриванеGreetings from Bulgaria :)
Тези чудно вкусни питки с тази нежна пухкава тектура, ще се почерпя :) А метода с водата във фурната ще го изпробвам задължително, защото все се каня, но съм сигурна, че на твоята препоръка мога да се доверя!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Радвам се, че ти харесват, Танче!
ИзтриванеСигурна съм, че ще останеш доволна от печенето на пара, опитай. Просто хлябът придобива съвсем друг облик и като вкус, и като текстура, и като визия.
Весел петъчен ден! :)