Предлагам ви още една хубава рецепта с ориз. Това иначе пикантно ястие е много харесвано у дома, но сега го приготвих като изключих някои съставки и пак се получи приятно и вкусно. Обичам да готвя с маслини, харесвам много съчетанието им с различните видове месо. През лятото приготвям пълнени червени пиперки със сходни на днешните продукти - самите чушки също много обогатяват вкуса и при приготвянето на този вариант на ястието биха могли да се добавят в ориза, но в случая съм ги пропуснала.
Необходими продукти:
за кюфтенцата:
300 г. мляно телешко месо
1 голяма филия бял хляб, смляна на трохи
1 малко яйце
1 стрък пресен лук
1/2 стрък пресен чесън (бялата част)
1/2 ч. л. сух босилек
сол на вкус
черен пипер по желание*
за ориза:
1 ч. ч. бял жасминов ориз
1 стрък пресен лук
3-4 с. л. доматено пюре
2 ч. ч. гореща вода
1 шепа зелени маслини с чушка
1/2 ч. л. сух босилек
сол на вкус
зехтин
пресен магданоз за поръсване
Приготвяне:
Нарежете лука и чесъна на ситно. Пресният чесън има по-нежен аромат и мек вкус и сготвен не дразни. Вие може да сложите цялото стръкче или 1-2 скилидки сух чесън. Смесете добре всички продукти за кюфтенцата и оставете така приготвената кайма да си почине за 30 мин. в хладилника.
Загрейте фурната на 200 градуса. Сипете мъничко зехтин на дъното на йенска тенджерка или тавичка с капак. Оформете малки кръгли кюфтенца и ги подредете в тавичката. В зависимост от големината, от тези продукти излизат около 10-12 кюфтенца. Захлупете с капака и сложете тавичката във фурната. Оставете ги да се запекат апетитно, след което ги извадете в чиния и ги оставете настрана.
В същия съд, отново направо във фурната, задушете под капак ситно нарязаното стръкче пресен лук. Добавете доматеното пюре, разтворено в малко вода, посолете на вкус, подправете с босилек и оставете сосът леко да се сгъсти. Върнете кюфтенцата в тенджерката, добавете добре измития ориз и водата. Похлупете и оставете ястието да се готви, докато оризът поеме цялата течност. Десетина минутки преди да е готово, прибавете нарязаните на половинки маслини и разбъркайте внимателно, за да се разпределят равномерно. Запечете до пълна готовност. При сервиране поръсете с нарязан пресен магданоз.
* Това ястие е много вкусно и когато е лютичко. Обикновено го приготвям с повечко чесън (и в кюфтенцата, и в ориза), задължително с черен пипер и малко сос табаско при сервиране за подсилване на пикантността. По желание може да сложите някоя от тези добавки.
Мими, стана ли време за обяд? Защото пак ще се огладнява след предложението ти... :)
ОтговорИзтриванеСигурна съм, че се е получило много вкусно. Усмихнат ден ти желая!
Вкусничко е, Гери :) И за обяд става, и за вечеря - както предпочиташ :)
ИзтриванеХубави, весели и слънчеви почивни дни ти пожелавам! Прегръдки!
Не съм готвила със зелени маслини и жасминов ориз, но ще пробвам :))) Само да добавя, че публикациите ти за теста и хляб са...нямам думи... но имам намерения :)) - да чета и опитвам и дано достигна поне една трета от това, което видях тук.
ОтговорИзтриванеКайти, аз като цяло предпочитам дългозърнестите сортове ориз и Жасмин е много добър вариант. Бързичко се готви и после стои на зрънца, а не на топка :) А маслинките вървят с всякакво месце, придават един такъв средиземноморски вкус на ястието. Често ги използвам в кухнята си.
ИзтриванеИ много, много благодаря за високата оценка!
За мен означава много, ако успея да провокирам интерес, любопитство и дори желание за направата на хубав домашен хляб, без значение какъв точно. А щом споменаваш намерения, значи желание определено не липсва, много се радвам за което!
Сърдечни поздрави от мен! :)
Обичам да готвя на фурна- някак си успявам да свърша още 5 нещя междувременно, а и това определено ще се одобри от семейството.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Марийче и хубави празници!
И аз съм така, Мъхче! :)
ИзтриванеПрекрасни и топли почивни дни!
Чудесна рецепта, правила съм разни комбинации с маслинки и ми допадат, това твое предложение трябва да се опита ! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че си ми съмишленик, Кате, маслините са истински дар :)
ИзтриванеХубава почивка пожелавам и на теб! Прегръдки!
Страшно апетитни! Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеМерси, Траянче!
ИзтриванеВесела почивка и на теб!
Леле,ще се покапя,толкова апетитно си го показала и описала,Мария!Превъзходно ястие,особено ако е и подлютеничко-прелест за небцето!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубави пролетни дни!
Ей, благодаря ти, Роси! :)
ИзтриванеИ аз го предпочитам лютичко това ястие, но вече не може. Но пък се получава вкусно и без пикантната нотка :)
Хубава пролет и на теб! Целувки!