сряда, 4 юли 2012 г.

Класика по френски

Много харесвам десерти с лимон, независимо от сезона. Според мен няма друг плод, който толкова добре да пасва на всяко едно време от годината. Предлагам ви един класически френски десерт с лимони - прекрасен, семпъл и изключително свеж. Вкусът му позволява да го комбинирате със сладолед, пресни плодове или дори просто ако си го похапнете така няма да останете равнодушни, сигурна съм!

Френска лимонова тарта



Необходими продукти:

за тестото*:
250 г. брашно
100 г. захар
125 г. масло
1/2 ч. л. сол
1 яйце

за крема:
1 малка кофичка заквасена сметана
3 яйца
2 големи лимона
120 г. захар


Приготвяне:

Тестото: В подходящ съд смесете брашното, захарта и солта и ги разбъркайте. Прибавете към тях нарязаното на кубчета студено масло и с върха на пръстите започнете да го  втривате в сместа, докато се получат хубави маслени трохи. Прибавете яйцето и омесете хомогенно тесто. Увийте го в свежо фолио и го оставете в хладилника за минимум 2 часа или за една нощ.

Ззгрейте фурната на 180 градуса.

Разточете охладеното тесто в кръг с диаметър около 27-28 см. между два листа хартия за печене. Махнете горния лист, изрежете стърчащите неравни крайчета с нож и поставете тестото директно с долния лист хартия във форма за тарта или в обикновена тавичка (25-26 см.). Притиснете хубаво тестото, за да прилепне добре по стените и дъното на съда. Надупчете дъното с вилица, покрийте с хартия за печене (може да използвате тази, с помощта на която се разточва тестото като я поизрежете тук-там) и изсипете отгоре бобени зърна или сложете някаква друга тежест (аз най-често използвам големи метални формички за тарталети - подреждам ги плътно отгоре, вършат идеална работа).  Изпечете маслената подложка на средна скара за около 10-тина мин, извадете и махнете тежестта и хартията. Ако дъното е още влажно, върнете за още 4-5 мин. във фурната.

Намалете фурната на 140 градуса.

Кремът: Измийте добре лимоните и настържете кората на 1/2 лимон. Както виждате, тя прозира в кремът - ако не ви харесва този по-домашен вид, може и да не я слагате. Изцедете и прецедете през цедка сокът на двата лимона. Загрейте леко сметаната на котлона, докато се разтопи. Не трябва да завира!! В купа разбийте яйцата със захарта, прибавете към тях лимоновият сок и на тънка струйка топлата сметана, като разбърквате непрекъснато. Накрая прибавете към сместта лимоновата кора, разбъркайте и изсипете кремът върху маслената подложка. Върнете тартата във фурната и печете на 140 градуса около 30-35 минутки. Когато я извадите кремът в средата трябва още да не е много стегнат, но това ще се случи след като се охлади. Не я препичайте, защото повърхността ще се напука и няма да изглежда красиво. Поднесете тази френска класика добре охладена и си хапнете с удоволствие!


* Основната ми рецепта за pâte sablée за сладък тарт, пай, галет и т.н..

25 коментара:

  1. Мария, тази тарта изглежда великолепно и е изцяло по мой вкус! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Вълшебен десерт ! И аз си падам по лимонови истории :)!
    Комплименти за красивата тарта !
    Поздрави :)!

    ОтговорИзтриване
  3. Мария, феерично вълшебство!
    Обожавам лимонов крем!
    И много стилно е поднесен!
    Прегръдка и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусно, множо даже вкусно изглежда.
    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мария ама толкова примамливо и вкусно звучи ,прелест!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, и аз искам! Обожавам този тип десерти!
    Сърдечни поздрави :*

    ОтговорИзтриване
  7. Ех, Марийче, адски е свежо това тарте;)
    И вярно си е класика!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Един от любимите ми френски десерти! Със или без меренг, класиката си е класика :) Мария, тартата ти изглежда страхотно!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Това е великолепно! И толкова красиво стои това тънко парченце в чинията :-)...

    ОтговорИзтриване
  10. Дали остана и за мен от лимоновото вълшебство?
    Звучи много леко и фино!
    Целувки Мимс:)

    ОтговорИзтриване
  11. Има за всички! :) Много се радвам, че ви заинтригувах, затова ще ви почерпя с по-големи парченца :) Благодаря ви!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Марийче,допадна ми това десертче-много освежаващо и леко...
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесно, много лимоново и много свежо!И аз обичам такива лимонови фантазии!Поздравления за прекрасния десерт!

    ОтговорИзтриване
  14. Вълшебство! Абсолютно по френски! Много свеж и изискан десерт!

    ОтговорИзтриване
  15. Много свежо и несъмнено вкусно предложение!


    Благодаря, че го сподели.



    Поздрави и усмихнат ден:)

    ОтговорИзтриване
  16. Много ви благодаря за хубавите думи!
    С пожелания за хубав уикенд, сърдечни поздрави от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Мария,десертът ти ми е точно по вкуса,и толкова деликатен и нежен ,истинско гурме по френски!С лимоновите стружки много ми харесва!Не очаквах да загряваш сметаната предварително преди печенето,това ми е новост,благодаря!Резултатът е великолепен,както и снимките!Отвори ми апетита рано тази сутрин,а тъкмо смятах да пропусна закуската :)
    Поздрави от планината!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, не помня къде за първи път го видях това, но при доста десерти ми се случва да загрявам сметаната. Сигурна съм, че ти е направило впечатление, че във френската кухня (поне при повечето неща) ако не е сложно, значи не става :)) Но пък всичко е толкова вкусно...
      Сърдечни поздрави и още няколко прекрасни ваканции ти пожелавам(има доста лято за оползотворяване)! ;)

      Изтриване
  18. Това лимоново предложение е много изкусително!
    И с този френски финес поднесено, направо ми казва "хапни ме"!

    ОтговорИзтриване
  19. Ех, колкото и лимоните да не са ми любимия плод, с този десерт ме изкуши! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  20. Много обичам аромата на лимони в сладкишите.
    А тартите са ми страшно любими!
    Изглежда много изкусително!

    ОтговорИзтриване
  21. ех тази лимонена торта ще я сънувам , изгледа ужасно вкусна и много лека и свежа точно за лятото.

    ОтговорИзтриване
  22. Много ме радват думите ви, благодаря ви от сърце!
    Bisous :)

    ОтговорИзтриване
  23. Изглежда толкова изискано и нежно десертче! Поздравления!

    ОтговорИзтриване