сряда, 1 август 2012 г.

Баска торта



Тази тортичка се среща в различни варианти - с нежен бадемов привкус, с лимонов аромат, с пълнеж от крем, конфитюр (най-често от череши) или комбинация от двете. Аз избрах да ви покажа моят начин на приготвяне с крем, защото намирам другият пълнеж за прекалено сладък, но това, разбира се, е въпрос на вкус - ако имате някое хубаво бурканче домашен конфитюр от череши и обичате по-сладичко, непременно се възползвайте!

Баска торта / GÂTEAU BASQUE



Необходими продукти:

за тестото:
300 г. брашно
180 г. захар
125 г. масло
1 цяло яйце + 2 жълтъка
1/2 пак. бакпулвер

за крема:
250 мл. прясно мляко
50 г. захар
2 големи жълтъка
2 прахчета ванилия
30-40 г. брашно
20 г. масло

друг вариант за пълнеж - около 200-250 г. конфитюр от череши

1 жълтък за намазване

Приготвяне:

Най-напред се приготвя кремът. Той трябва добре да се охлади, преди да се сложи в сладкиша.

Загрейте прясното мляко до кипване. В подходящ съд разбийте жълтъците със захарта, докато побелеят. Добавете брашното и разбъркайте хубаво, не трябва да има никакви бучки. Към тези продукти прибавете горещото мляко и бъркайте енергично, докато се получи гладка хомогенна смес. Върнете я на котлона, ароматизирайте с ванилията  и варете кремът на не много силен огън, докато се сгъсти. След като е готов го оставете буквално за половин-една минутка, само леко да се охлади и добавете към него бучка масло. Разбъркайте, покрийте кремчето със свежо фолио, за да не образува коричка и го оставете да се охлади на стайна температура, а след това и в хладилника за 1-2 часа.

Тестото се приготвя по следния начин: Брашното, захарта и бакпулверът се смесват в купа. Към тях се прибавя нарязаното на парченца масло и с пръсти се втрива в сместта, докато се получат трохи. Прибавят се яйцето и двата жълтъка и се омесва меко хомогенно маслено тесто. Увийте и него в свежо фолио и го приберете в хладилника за около час.

След като тестото и кремът са добре охладени е време за сглобяването и изпичането на тортата. Тези продукти са достатъчни за тавичка с диаметър около 20 см.

Загрейте фурната на 180 градуса.

Разделете тестото на 2 части в съотношение 2/3 за основата и 1/3 за да покриете тортата отгоре. Постелете дъното на тавичката с хартия за печене, а стените й намажете с масло. Разстелете голямото парче тесто в тавичката (може малко да го разточите преди това, за да е по-лесно ), така че да покриете дъното и да оформите около два пръста борд покрай стените. Върху тази подложка изсипете кремът (или конфитюрът, ако се спрете на този вариант, а може също така да сложите крем и тук-таме конфитюр). По-малкото парче тесто разточете между два листа хартия за печене в кръг с диаметъра на тавичката. Намажете крайчето на борда с малко разбит жълтък и поставете върху крема тестения кръг. Притиснете внимателно краищата, за да се залепят добре, изрежете излишното тесто, ако има такова. Намажете цялата повъррхност с разбития жълтък, направете за красота няколко браздички с помощта на вилица и изпечете тортата на 180 градуса за около 25 мин. или до златисто зачервяване. Освободете я от формата след като се е охладила, като преди това внимателно прокарате нож между нея и тавичката, за да се освободи, ако е залепнала някъде. Охладете десерта добре преди да го разрежете.

Надявам се тази торта да се хареса и на вас, както се хареса и на мен още от първата хапка :) А за финал и настроение ще споделя няколко любими кадъра от едно вълшебно местенце в страната на баските:


И изглед на прибоя отгоре:



22 коментара:

  1. Тортата изглежда изключително вкусно, Мария! А фотосите са пленителни! Благодаря за споделената рецепта! Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Марийче,вкусно и красиво-поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм я чувала, тази торта, но твоето изпълнение ме впечатли, определено! Добре, че са блоговете да откриваме непознати рецепти! А кадрите които си споделила са прекрасни! Благодаря и за двете! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересна торта. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  5. Мария, за това кремче взимам една лъжичка и започвам!
    И на мен ми допада повече с него!
    Чудесни снимки!
    Прегръдка и хубав четвъртък, а после петък и...

    ОтговорИзтриване
  6. Чудна торта, Мария и снимките са разкошни!

    ОтговорИзтриване
  7. Мария, тортата е прекрасна. Въпреки, че отнема повечко време ще я приготвя при първия повод. не съм срещала подобна досега. Благодаря ти, че сподели рецептата с нас.
    С поздрав от кулата!

    ОтговорИзтриване
  8. Радвам се, че успях да ви изненадам, благодаря ви от сърце за коментарите! Наистина е различно от тук приетото схващане за "торта", но е точно това и е страхотно вкусна. Дори ако я оставите за през нощта в хладилника, на другия ден ще е още по-добре, защото бисквитените стени поемат леко сочността на крема и всяка хапка просто се топи в устата.
    Ще се радвам ако я опитате и ви хареса, наистина!
    Поздрави на всички и хубави августовски дни! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Има ли кремче веднага се ококорвам,Миме!
    Снимките на сладкиша са прекрасни,както и той,разбира се!Чудесен тен има,абе изобщо разкош!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Марийче, аз не бих отказала тази торта, независимо от пълнежа;)
    Като за начало, ще опитам този тук, после ще експериментирам;)
    Чудни морски кадри!
    Хубаво лято ти желая!

    ОтговорИзтриване
  11. Много интересен сладкиш! Непременно ще я направя тази торта някой път.
    Много красиви снимки си показала, Марийче!
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотен сладкиш, Мари! Сигурна съм, че си струва цялото суетене покрай него, защото съдейки по снимките, сама си се убедила колко вкусно готвят в страната на Баските. И ако не ме лъжат паметта и очите това май ще да е Сан Себастиан и островът костенурка :-)...вълшебен малък град, до който буквално отскочих миналото лято за един дълъг уикенд...но тогава тъкмо бях направила първата си публикация в блога и съвсем не ми беше хрумвало, че освен за готвене мога да пиша и за пътувания :-)

    ОтговорИзтриване
  13. ммм тази баска торта изглежда невероятно вкусно. Много красиви снимки все едно до теб е чинийката и тръгваш да си хапнеш.Явно в тази страна на баските е е невероятно, гледайки красивите пейзажи искам да съм там сега.Как красиво се разбиват вълните при прибоя, водата е голяма сила.Продуктите за рецептата са лесно достъпни, крема изглежда много пухкав.Варианта с конфитюр също ми допада, а пък може и да се комбинара и с крема и малко сладко да се слой, хем ще придобие по шарен вид.В чинийка сервирано парче с топка сладолед идеално сега за следобедно похапване.

    ОтговорИзтриване
  14. Красиво е в онази част от света, нали? :) Сърдечно ви благодаря, щастлива съм, че мога да споделя с вас тези неща!
    Дени, да, Сан Себастиан е! :) Много красиво място, живописно, с темперамент... и наистина готвят вкусно! Шляенето по крайбрежния булевард при вълнение е само за ентусиасти - скъпи спомени са ми повредените от водата телефони и снимките със сол и водорасли в косите.. ей така, само от една разходка :))

    ОтговорИзтриване
  15. Баските дали се имат за испанци не зная, защото пък каталунците казват че "Испания, това е Каталуня" но всички испанци са гениални и големи себелюбци!
    И има защо, по добре си живеят в него край на света хората.
    Може тортата да не е точно торта, но те казват че е торта и е най -хубавата, щото е тяхна.
    Торта или не, това нещо е много вкусно и няма да спорим с тях, защото бялото си е бяло и черното черно!
    А ти Мария, явно си живяла в този край за да познаваш баската кухня толкова добре?Или може би още си там?
    Чудесни снимки и красиво място!Не съм ходила там!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ти, Дани!
    Дали се водят испанци не знам, за мен лично баските са си ... баски! Имат си собствен светоглед, самосъзнание, колорит и начин на живот... просто част от тях живеят в Испания, друга във Франция.
    И тотално ме разконспирира! :) Била съм там, живяла съм в Югозападна Франция и съм пътувала доста. Обичам като отида някъде максимално да се потопя в обстановката - да общувам с хората, да почувствам културата, храната, живота, атмосферата, всичко ... и най-хубавото после отнасям със себе си и то става част и от моя живот... точно като този вкусен сладкиш, който имам удоволствието да споделя с всички вас :)
    Непременно се отбий през Сан Себастиан, ако имаш възможност. Красиво е много!

    ОтговорИзтриване
  17. Много хубава торта.
    Впечатлена съм от начина на приготвяне.
    Смятам да я опитам :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря, Илиана! :)
    Тортата наистина заслужава внимание, много ще се радвам, ако я приготвиш и ти допадне!
    Сърдечни поздрави и от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Обещах и я направих :)
    Нищо, че мина доста време. Ужасно много ми хареса.
    Благодаря за рецептата! При мен се получи по-тънка, но това едва ли е повлияло на вкуса.
    Поздрави,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Илианче, така ме зарадва! Благодаря ти много, много! :)

      Изтриване
  20. Видях я първо при Илианка, която току що я беше приготвила и не можа да се стърпи да се похвали. Ами за хвалба си е! Интересна рецепта и влиза веднага в списъка на месечното меню! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Тортата наистина е много хубава, Гуинет! Сърдечно ти благодаря за комплимента и се надявам да се хареса и на твоето семейство!

    ОтговорИзтриване