неделя, 3 февруари 2013 г.

Класическа торта "Капрезе"

В месеца на виното и любовта какво по-хубаво от една разкошна бадемово-шоколадова торта - прекрасен италиански десерт, лесен за приготвяне и невероятно вкусен. Кой би помислил че само пет съставки и около час във фурната могат да сътворят съвършенство...

Торта Капрезе
(източник: mamina.fr)


Необходими продукти:

4 яйца
100 г. меко масло
140 г. захар
200 г. смлени бадеми
150 г. натурален шоколад

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса.

Белтъците и жълтъците на яйцата се разделят. Шоколадът се разтопява на водна баня или в микровълновата фурна.

Разбийте маслото и захарта до получаването на кремообразна смес. Прибавете към нея един по един жълтъците, като разбърквате хубаво до пълното им усвояване. Към тази смес прибавете първо смлените бадеми, а след това и разтопеният шоколад. Разбъркайте всичко много добре.

Белтъците се разбиват на сняг. Той се прибавя към другата смес на 3 части, като всеки път се разбърква внимателно, за да не спадне въздухът.

Получената хомогенна смес се изсипва в предварително намаслена тавичка (20 см.) и се пече на средна скара на 180 градуса за около 50 минути. След изпичане, тортата се оставя да се охлади и тогава се освобождава от формата. Поръсва се с пудра захар и се сервира на стайна температура.

Класиката си е класика - винаги успява да те развълнува и всеки път по различен начин! С тази италианска приказка ви пожелавам емоционални февруарски празници и да ви е сладко!

21 коментара:

  1. Радвам се, че отново си тук, Мария!
    А предложението, с което се завръщаш е прекрасно. С радост ще се възползвам и от тази твоя рецепта. Сигурна съм, че ще се получи много вкусно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Мария, добре си дошла :)
    Завръщането ти е много обещаващо.
    Вкусна шоколадова класика!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Това изглежда много вкусно. Италианците определено разбират от храна.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно и приятно начало след дълго отсъствие, Мария! Радвам се, че отново си сред нас във виртуалното пространство! Липсваше!:)
    Очаквам с нетърпение нови публикации и вкусни рецепти!
    Усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мими,определено усетихме липсата ти и се радвам,че се поправи:)!Прекрасен десерт!

    ОтговорИзтриване
  6. Мимче, много ми липсваше!
    Идваш с невероятна торта,сочна и много апетитна.
    Да не ни забравиш сега пак еййй:))))
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  7. И аз много се радвам да ви "видя", момичета, супер много ми липсвахте всички!
    Нямам търпение да разгледам всички вкусни неща и интересни истории, които пропуснах!
    Благодаря за комплиментите за тортичката! Радвам се че ви допада, наистина е ужасно вкусна!
    Целувки от мен и до скоро!

    ОтговорИзтриване
  8. Наистина класиката си е класика!С прекрасен десерт започваш,Мария!Ще очаквам с нетърпение и следващите ти рецепти!Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Определено комбинацията между шоколад и бадеми е една от любимите ми.
    Не съм пробвала тази торта, но веднага влиза в списъка ми :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Добре си се завърнала, Мария
    с класика, представена страхотно - великолепна торта!
    Сърдечни поздрави и усмихнати зимни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви за топлото посрещане и за хубавите думи!
    Голяма прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Великолепен,сочен десерт ни предлагаш за начало на кулинарната година,Мария!Много ми харесва!Казваш,да се приготвям за още и още чудесни изкушения,дадено!С пожелание за слънчев и ползотворен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Мари, много се радвам да видя публикация от теб :-)
    Великолепен сладкиш. Така ме изкушаваш да го опитам тия дни... само пет съставки - лесна работа :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Разкошна е! Добре дошла, Мария! С нетърпение очаквам следващите ти кулинарни изкушения! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Ще се постарая :) Времето може и да не стига, но колкото- толкова!
    Благодаря ви, момичета!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  16. Мари, кейкът го приготвих. Много е вкусен - класически и шоколадов. Мерси за рецептата.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявай, че пак се връщам с коментар, но след един ден престой в кутията забелязах, че кейкът е с много по-балансиран и интензивен вкус и просто не мога да спра да режа парчета от него :-)... Мисля да го опитам следващия път със смлени лешници. Добре биха се съчетали с шоколада.

      Изтриване
    2. Дени, изключително ми е приятно да прочета това!
      Тортата наистина е изключително вкусна и да, на следващия ден вкусът е доста по-завладяващ.. абе шедьовър, не знам как иначе да я нарека :)
      Радвам се, че ти харесва; с лешници също би се получила разкошно и може би към тях млечен шоколад. А мен от известно време ме е осенила идеята да пробвам комбинация от бял шоколад и не знам, шамфъстък примерно :))
      Благодаря ти за коментара и до скоро!

      Изтриване
  17. прекрасен сладкиш. Аз го правих със смлени орехи, стана отличен. Предварително орехите малко се запичат. Може и да се направи глазура от шоколад

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря! :)
      Радвам се, че се е получил добре и се е усладил! :) И аз съм му голям фен.

      Изтриване