вторник, 15 октомври 2013 г.

Киш с броколи, гъби и чедър

Представям ви един много вкусен киш с есенни съставки и с красиви есенни цветове. Комбинацията е много ароматна, опитайте!


Необходими продукти:

за тестото:
200 г. брашно
100 г. студено масло
1/2 ч. л. сол
няколко с. л. студена вода

за плънката:
1/2 глава лук
250 г. пресни печурки
200 г. броколи
80-100 г. сирене чедър
сол и черен пипер на вкус

за заливката:
3 големи яйца
около 100 мл. прясно мляко
2 малки доматчета за touche finale :)

Приготвяне:

От посочените продукти пригответе тесто. Смесете брашното и солта в удобен съд, нарежете маслото на кубчета и го добавете. Втривайте маслото с върховете на пръстите в брашното, докато се образуват трохи. Прибавяйте постепенно и по малко от студената вода, докато всичи съставки се споят, не повече. Оформете тестото на топка, сплескайте я с длан, за да се получи диск (по-лесно се разточва после), увийте в свежо фолио и оставете за час в хладилника.

За да приготвите плънката нарежете лука на ситно, почистените печурки на филийки, броколите накъсайте на малки розички, като отстраните най-дебелата и твърда част. В мъничко зехтин запържете леко лука, добавете гъбките, а след 2-3 минутки и броколите. Гответе зеленчуците 5-6 минутки, докато се задушат и омекнат. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Оставете плънката леко да се охлади, преди да сглобите ястието.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Разточете тестото за киша направо върху лист хартия за печене с диаметър формата на тавичката + два пръста за страничния борд (диаметър на тавичката 22-24 см.). Прехвърлете го направо с хартията, притиснете да заеме форма, оформете страничния ръб и надупчете с вилица, за да не се надуе при печенето. Върху него разпределете охладената плънка, след това сиренето чедър (настъргано или на слайсове) нахвърляйте отгоре. Разбийте яйцата с малко прясно мляко и залейте. Накрая нарежете две малки доматчета на кръгчета и украсете киша с тях. Печете около час или докато плънката се запече хубаво, а крайчетата на тестото покафенеят.

Сервирайте киша топъл със салата по желание и хубаво бяло винце.


12 коментара:

  1. Обичам киш с гъби, а тази комбинация звучи още по-вкусно!
    Поздрави от Щъркелово гнездо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Илианче, и аз съм така. Винаги на линия за киш с гъбки, пък и не само - обичам гъби всякак :)
      Поздрави сърдечни и от мен!

      Изтриване
  2. Прекрасно звучи и изглежда, Миме, много хубаво предложение!
    И с радост виждам, че отново си тук, липсваше, да знаеш! :)
    Хубав ден ти желая - с много усмивки. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери, и на мен много ми липсвахте и вие, и блогчето!
      Ще наминавам вече по-често, ще се постарая поне :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Мария,къде се губиш,чаровнице?
    Страхотен есенен киш,събрал дъха на сезона и багрите му,много ми харесва!
    Сърдечен поздрав с усмивка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вятърът ме отвя насам-натам, Роси. Чак отвикнах да готвя, ако щеш вярвай :)
      Добре, че захладня, да се завъртя и аз покрай печката :)
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  4. Мария, прекрасен, ароматен киш!
    Прегръдка и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Дани!
      Много се радвам да те видя! :)

      Изтриване
  5. Мария, мммммм каква вкуснотияяяя.
    Преградки!

    ОтговорИзтриване