четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Щипка сол

Помните ли хубавата българска приказка за царската дъщеря, която си навлякла гнева на баща си, защото му казала, че го обича колкото солта? Ако сте я забравили, може да си я припомните ето тук, а после може да хвърлите едно око на френския десерт, в който идеята оживява и да опитате едно много приятно сладко-солено съчетание, което ще пробуди сетивата ви с нови усещания. 


Тези вкусни сърчица реализирах по идея на любимката ми Sophie Dudemaine, която пък от своя страна се е вдъхновила от ненадминатите шоколадови десерти на Pierre Hermé

Сочни шоколадови сърца с морска сол


Необходими продукти:

за кексчетата:
2 големи яйца
4 с. л. кристална захар
4 с. л. с връх брашно
1 с. л. какао
1/3 пак. бакпулвер
50 г. масло
50 г. шоколадов кувертюр
½ ч. л. френска морска сол (Fleur de sel)

за сиропа:
80 мл. вода
2 с. л. захар

Приготвяне:

В подходящ съд разбийте яйцата със захарта и след като захарта се разтвори, прибавете към тях разтопеното и охладено масло. В друга купа смесете брашното, какаото и бакпулвера и ги прибавете на два пъти към яйчената смес, като разбърквате добре, за да не се образуват бучки. 

Настържете шоколада на ситно ренде. Прибавете го към сместа, заедно със ситно смляната морска сол. Разбъркайте всички съставки, докато се смесят добре и се получи гладко и хомогенно тесто.

Загрейте фурната на 180 градуса.

Разпределете сместа в осем сърцевидни формички за мини кексчета. Не ги пълнете до горе, слагайте по една пълна супена лъжица във всяко гнездо и каквото остане го разпределете по равно навсякъде. Изпечете кексчета за около 20-25 минутки до суха клечка. 

Докато кексчетата се пекат, пригответе сиропа. В малка тенджерка загрейте водата и захарта. Когато сместа кипне, варете 3-4 минути и оттеглете от котлона. Оставете сиропа леко да се охлади. 

Веднага щом извадите сърчицата от фурната, хубаво ги напоете с половината сироп с помощта на четка или направо полейте внимателно с лъжица. Изчакайте малко и повторете процедурата, за да станат кексчетата още по-сочни. Оставете ги да се охладят и ги сервирайте поръсени с мъничко морска сол. 


Нека посрещнем февруари с усмивка и да не забравяме отвреме-навреме да подслаждаме живота си и с щипка сол! :)

10 коментара:

  1. Мими, вчера опитах домашни шоколадови бонбони, едните бяха с малдонска сол... Е, сред всичко опитано, това определено беше едно от най-добрите! Така че с две ръце и цяло сърце приемам идеята ти за прекрасна! :)
    Поздрави и усмихната вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Като любител на тази комбинация, ще ги опитам с удоволствие!
    Чудесни са, Мария!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Интересно звучи това съчетание, любопитна съм:). Изглеждат повече от изкушаващо тези кексчета. СЛадък и приказен февруари ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглеждат сташно сочни и вкусни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни и много сочни сърчица,Мария,ех,тази твоя любов към френската кухня....винаги изнамираш прекрасни предложения!Хубав петък и уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Гери, Дани, Кате, Траянче, Роси, много ме радват коментарите ви!
    Честно казано, досега съм слагала какво ли не в шоколада и сол в какво ли не, но точно тези два продукта не ми беше хрумвало да смеся, докато не видях шоколадовите кубчета на Софи.
    Комбинацията наистина е учудващо добра, много ни хареса и на нас и смятам по-често да се възползвам от нея.
    А френската кухня, Роси,за мен е ... ех!!!!!!! Трудно ми е да опиша с думи! ;)
    Хубава вечер, момичета, и приятни почивни (и за жалост отново снежни) дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Доста интересна идея. А колкото до щипката- нужна е почти винаги. В живота! А в тези сърца- ще кажа като опитам;) Поздрав, Марийче!

    ОтговорИзтриване
  8. Колко обичам това съчетание - сладко и солено! :) Чудесни са!
    Поздрави, Мария!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много сме и не случайно, мисля! :)
      Съчетанието е приказно.

      Изтриване