четвъртък, 26 април 2012 г.

Хляб с шоколад

Филийка щастие за всички, които не са на пролетна диета. Рецептата е от моята великолепна книга за домашен хляб и вече доста време отлежава из черновите на блога. Искам с нея поприключа хлебния цикъл, в който се завъртях напоследък, пък и да се разтъжа малко - тези дни съм на гости и готвенето е в ръцете на други - аз само ям :) Нямам търпение да се прибера у дома и отново да включа фурната...


Необходими продукти:

500 г. бяло брашно
100 г. шоколад (на копченца или нарязан на малки парченца)
60 г. пудра захар
2 пакетчета ванилова захар (или 1-2 прахчета ванилия)
около 300 мл. топла вода (25 C)
7 г. суха мая
1/2 ч. л. сол

Приготвяне:
В купа изсипете брашното, маята, захарта и солта, ванилията и разбъркайте всичко. Прибавете водата и омесете хубаво меко тесто (10 мин.). Оформете го на топка, сложете го в леко намазнена купа, покрийте я и оставете да втасва на топло (използвайте фурната) за около 1 час.

Намазнете леко правоъгълна форма за печене (28 см.) или сложете хартия за печене. Изсипете втасалото тесто върху набрашнен плот, премесете го леко. Добавете към него шоколадът, разпределето го навсякъде, оформете хлебче и го поставете във формата. Отново покрийте с кърпа и оставете да втаса втори път, отново на топло, за около 1.5 - 2 часа.

Загрейте фурната на 240 градуса. На най-долна скара сложете купичка с топла вода. Намажете хляба отгоре леко с вода и го печете около 45 мин, първоначално на 240 градуса, а последните 10 мин на 210 градуса (при мен 220 + вентилатор). Оставете го да се охлади 15-20 минутки, преди да го извадите от формата и му се насладете леко топъл (с разтопен отвътре шоколад) или охладен с чаша прясно мляко, или си гарнирайте филийката с нещо по ваш вкус.


15 коментара:

  1. Е, не бях срещала хляб с шоколад! Изглежда много вкусно! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Мимка и аз като Канди не бях виждала такъв хляб.
    Твоят е неустоим с тези шупли ,пухкав и примамлив и с теци парченца разтопен шоколад мммм....
    Много интересна рецепта!
    Прегръдки и хубав топъл ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Мария, първо направих асоциация с един стар и прекрасен филм с Нино Манфреди,
    който се казва "Хляб и шоколад" :)
    Чудесен е твоят хляб, с леко разтекъл се шоколад!
    Идва ми да си отчупя!
    Прегръдки и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  4. Хлябът е прекрасен! Ти не си ли в Заарата? Веднага да ми се обадиш:) Ще ми е приятно да се срещнем!
    traiana1976@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  5. Мария, нямам нищо против да следя твоята хлебна серия- предложенията са кое от кое по-апетитни!
    И да ти кажа, ако някой ме отменя в готвенето на задължителните детско-щношески манджи, изобщо няма да се дърпам;))))
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Представям си кадифения аромат на току-що излизащ от фурната хляб с шоколад...
    Много се радвам на всичките ти "хлебни" публикации, защото само те могат да мотивират човек като мен, нежелаещ да опита да меси каквото и да е тесто /освен това за паста/, да опита да приготви от това чудо поне веднъж :-)
    Весело гостенско прекарване ти пожелавам, където и да се намираш :-)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Наистина е интересна идеята за хляб с шоколад :) Радвам се, че успях да ви заинтригувам! На мен лично повече ми хареса, когато шоколадът вече се беше стегнал, а синът ми го подхвана още топъл.
    Хлебната ми одисея още не е приключила (за хубав хляб място тук винаги ще има), просто смятам да й дам малко почивка :)
    Благодаря ви за пожеланията, прегръдки и от мен и прекрасен лонг уикенд ви желая - синоптиците обещаха хубаво време! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Такова нещо не съм вкусвала ни срещала, но като любителка на шоколада ще го опитам определено :)

    ОтговорИзтриване
  9. Няма празно за шоколада- и в хлебното тесто изглежда примамливо...Сигурна съм ,че ще ми хареса...
    Приятни почивни дни,Марийче!

    ОтговорИзтриване
  10. Ами.. вкусно е! :) Шоколадът си е шоколад и винаги е добре дошъл, дори и в хляба! Радвам се, че успях да ви изненадам! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Изненада и мен:) С удоволствие ще опитам:)



    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  12. Поредицата ти никога няма да ми омръзне,напротив,Миме!
    Страхотно хлебче,чудесен старт на деня би било!
    С тази пореста структура много ми намига!
    Сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси!
      За закуска е просто супер наистина. А поредицата - тя не е свършила, просто й давам малка пауза.
      Слънчеви поздрави и прегърдки! :) Прати поздрави и на морето! :)

      Изтриване