вторник, 5 ноември 2013 г.

Многолистни плитки

Тези красиви плитки от миналата година са сред любимите ми закуски през по-хладните месеци. Многолистното тесто с мая е разкошно и определено ми е фаворит. Предпочитам го пред обикновеното многолистно тесто, защото тази пухкавост, която придобива от маята, премахва тежкия и мазен вкус без да ме лишава от прекрасния дъх на масло. Затова, ако някой ден имате повечко време и решите да се поглезите с уханно сладко печиво, непременно си направете тези топящи се в устата бриошчета.

Рецептата не съм променяла особено, единствените ми добавки са мъничко ситно настъргана лимонова кора и още малко захар. Аз правя по половин доза (всички посочени тук продукти деля на 2, без маслото в самото тесто), от която ми излизат 4 плитки. Разкошни са още топли, но и охладени са много вкусни, макар че почти никога не остава нещо за охлаждане.

Les Craquelins de Manue
(по идея от тук)


Необходими продукти*:

450 г. брашно
1 пак. суха мая (от 7 г.)
1 ч. л. сол
80 г. захар
260 мл. прясно мляко
15 г. масло

по желание:
малко настъргана лимонова кора за аромат

допълнително:
150 г. масло
50 г. захар
вода

Приготвяне:
В купа смесете брашното, захарта, маята, солта и настърганата лимонова кора. Затоплете млякото заедно с маслото и постепенно добавяйки ги към останалите съставки, омесете хубаво гладко тесто. Това може да се направи и в кухненски робот. Покрийте топката тесто със свежо фолио и я оставете да втаса на топло, докато удвои обема си, след което я прехвърлете в хладилника за половин час, за да стегне малко и да е по-лесно за разточване.
Разточете охладеното тесто на правоъгълник върху набрашнена повърхност. Разделете го мислено на 3 равни части. Нарежете маслото на филийки и го разпределете по средата.


Сгънете първо едната странична част върху маслото, след това другата отгоре. Завийте така получения пакет със свежо фолио (без да го разточвате) и го оставете за 20 мин. в хладилника да си почине.


След 20 минутки извадете тестото и отново внимателно го разточете по същия начин. Прегънете и оставете да си почине в хладилника за още 20 мин. Тази операция се повтаря 3 пъти, като всеки път преди разточване тестото се завърта на 90 градуса. По този начин маслото се разпределя навсякъде и оформя хубави пластове.
След третия 20 минутен престой в хладилника тестото е готово за употреба. Разточете го на правоъгълник и с нож за пица го нарежете на 12 ленти по дължина.


Оформете 4 плитки, всяка с по 3 лентички. Подредете ги в тавичка върху хартия за печене, покрийте ги с леко намаслено свежо фолио и ги оставете да втасат за около 1 час.


Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете плитките вътре и печете, докато придобият хубав загар. През това време разтворете захарта с мъничко вода, колкото да се втечни. Когато имам време, си правя захарен сироп, отново ароматизиран с малко лимонова кора, но ако не ми се занимава, ползвам този метод. Още горещи плитките се намазват с помощта на четка с този разтвор/сироп. Охлаждат се леко. Най-вкусни са, докато са още топлички - буквално се топят в устата.


* Рецептата е индексирана в раздел "Основни рецепти", тъй като това е една от базовите ми рецепти, за приготвяне на многолистно тесто с мая за различни сладки печива.

18 коментара:

  1. Мими, щом са само 4, открадвам си парченце и потъвам в гънчиците тесто... Разкош!
    Поздрави най-сърдечни от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Почерпи се, Гери, да ти е сладко! :)
    Само по 4 правя, просто обичаме да ги хапваме топлички. Но пък ги правя сравнително често, синът ми ги обожава.
    Прекрасен следобед от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Мария, чудесно и уханно предложение!
    Ще ги опитам на всяка цена :)
    Прегръдка и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, благодаря ти, Дани!
      Супер много ще се радвам, ако пробваш! Мисля, че ще ти хареса, знам че и ти като мен си фен на тестените неща :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  4. Здравейте,
    Много съм заинтригувана от Вашето предложение,изглежда ми не дотам трудно,а ми омръзна от бутер тесто с маргарин.Бих искала да уточня,горепосочената рецепта е за доза от4 рула /т.е 1/2 доза ли е / и дали сте опитвали да замразите това тесто.
    Благодаря Ви предварително
    Румяна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Румяна,
      Рецептата е така, както е взета от източника (с малки изменения), т.е. това е цялото количество и е за 8 броя плитки. Аз разделям продуктите на 2 и си правя половин доза, т.е. 250 г. брашно, 40 г. захар, 1/2 ч. л. сол и т.н. Не променям маслото в самото тесто, иначе другото пак си го деля на 2.
      Само да уточня нещо - това е многолистно тесто с мая (в случая сладко), то освен че се разлиства и бухва. Ако искате обикновено многолистно тесто, такова се прави само от брашно и масло в приблизително равни количества, малко сол и вода. Технологията е подобна, но аз лично предпочитам варианта с мая, просто ми е по-леко на вкус. Но при всички случаи, който и вариант да изберете, домашното тесто няма нищо общо с купеното, така че пробвайте смело, никак не е трудно, аз от 2 години вече не купувам бутер тесто, правя си го сама.
      Не съм пробвала да замразявам такова тесто, но знам, че варианта без мая се замразява отлично. Надявам се скоро да имам възможност да покажа как се прави и то.
      Поздрав от мен и приятна вечер!

      Изтриване
  5. Леле, Мария, великолепни са! Толкова красиви плитки! Благодаря ти и за постъпковите снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Съжалявам само, че не ми се получиха снимките на целите плитки, та трябваше да ги разчупя :)
      Приятна вечер от мен!

      Изтриване
  6. Де го този сняг,Мария,знаеш ли как ми трябва (служебно де,иначе хич не го обичам) ?
    А за плитките мога само да кажа,че си безмилостен дразнител ! :)
    С очи попих всяка снимка,толкова ме изкушаваш!
    Ако някой ден имам повечко свободно време за кулинарни изпълнения, ще го оползотворя за една такава прелест.
    Невероятно съблазнителна е!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ау, Роси, недей, не го викай снега! Не искам и да го знам даже, допада ми тази гръцка зима с 15-20 градусови температури.. така де, колкото да си покажем ботушките и толкова :) Защо винаги не е така...
      Успях да те подразня значи :) Приемам го като комплимент и ти благодаря от сърце!

      Изтриване
  7. Здравейте,
    Извинете,че отново аз имам въпроси,но защо оставяте на 1/2 доза цялото количество масло и предполагам,че сте правили това тесто както е по рецепта,просто да обясните според Вас/допускам, че с повече масло е по-добре,но все пак/.От Вас съм си набелязала и финландските коледни звезди,там от книжката на памет цитирам бяхте обещали и други неща.
    много хубава вечер,нищо че вали и Ви благодаря.
    Румяна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет отново!
      Не знам дали ме разбрахте правилно, оставям цяло количеството масло от 15 г., това, което се замесва в самото тесто. Ако го разделя на две, то по-добре е да не слагам, изобщо няма да се усети :) Иначе маслото за между пластовете- 150 г. го разделям също на 2, за половин доза от тестото са достатъчни около 80 грама масло.
      Многолистното тесто за финландските звезди се приготвя по същия начин. Радвам се, че ви допада рецептата, тази година ще се постарая да приготвя и други неща. Обичам тематичните рецепти, благодаря, че ме подсетихте!
      Хубава вечер и от мен! Насреща съм, ако мога да помогна с още нещо :)

      Изтриване
  8. Чудесно изглеждат и снимките невероятни...
    Много ефектни питки в рецепта и оформление, а за майсторското изпълнение -
    поздравления, Мария!

    ОтговорИзтриване
  9. О, Марийче, определено веднага го записвам! Пък и планувам да го опитам - толкова са привлекателни тези плитчици :)
    Особено като ги вкусваш на въздух, приседнал до огъня!
    Хубав ноември и на теб! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Албенка!
    Надявам се да ги опиташ и да ти харесат! Само тесто и масло, пък са толкова вкусни :)
    Прекрасен уикенд ти желая - времето ще е хубаво! :)

    ОтговорИзтриване
  11. ♩♫♬

    TUDO DE BOM !!!
    Tão crocante... hummmmmm!!!!
    Suas fotografias são maravilhosas...

    ♯♬ Bom fim de semana!
    Beijinhos ♪♫♬
    ♭♪Brasil
    ♪♮♩♫

    ОтговорИзтриване