сряда, 27 ноември 2013 г.

Сладки с какао и бял шоколад



Необходими продукти:

120 г. меко масло
80 г. пудра захар
1 жълтък
1 щипка сол
1 с. л.  с връх какао
1 с. л. бренди (или тъмен ром)
около 200-220 г. брашно, или колкото поеме за меко нелепнещо тесто
бял шоколад за декориране

Приготвяне:

Разбийте маслото с пудрата захар, за да се смесят добре. Прибавете жълтъка и коняка, разбъркайте добре до хомогенна смес. Смесете в купичка какаото, солта и брашното, добавете ги към маслената смес и омесете меко, но добре оформено нелепнещо тесто. Увийте го в свежо фолио и го оставете за 2 часа в хладилника да стегне.

Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност с дебелина около половин сантиметър. Изрежете малки сладки с формички по ваш избор. Подредете ги в тавичка с хартия за печене на дъното и изпечете сладките в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 12-15 мин. Прехвърлете ги върху решетка да се охладят.

Разтопете на водна баня белия шоколад. Декорирайте сладките с помощта на фунийка от хартия за печене или направо с лъжица за по-арт вид. Оставете шоколада да стегне и се насладете на хапчици щастие в снежния ден :)


сряда, 13 ноември 2013 г.

Топла салата от карфиол

Тази салатка научих от майка ми. Съвсем семпла е, но много полезна и вкусна. Днес се сетих за нея и си направих нещо като лек обяд по никое време. Чудесна е и като гарнитура. Количеството на всички продукти е изцяло по ваша преценка.


Необходими продукти:
карфиол
зехтин
лимон
сол
ситно нарязан магданоз

по желание:
маслини "Каламон"

Приготвяне:

В тенджерка сложете вода да заври. Почистете и измийте карфиола, накъсайте го на розички. Когато водата заври, добавете сол и сложете вътре карфиола. Варете го до омекване (около 20 мин.), но нека все пак остане стегнат, иначе когато разбъркате салатата ще си имате пюре от карфиол. Когато е готов, отцедете добре розичките от водата и ги прехвърлете в купа. Още топли ги полейте обилно със зехтин (аз имах щастието да сложа домашен, вкусът просто е несравним!), лимонов сок на вкус и ако е необходимо, още малко сол. Добавете ситно нарязан магданоз и разбъркайте салатата внимателно, за да се овкуси навсякъде.

Сервирайте салатата в купички, поръсена с още малко пресен магданоз, резенче лимон и няколко маслинки "Каламон", ако са ви налични в момента, но и без тях салатата е достатъчно вкусна.



вторник, 5 ноември 2013 г.

Многолистни плитки

Тези красиви плитки от миналата година са сред любимите ми закуски през по-хладните месеци. Многолистното тесто с мая е разкошно и определено ми е фаворит. Предпочитам го пред обикновеното многолистно тесто, защото тази пухкавост, която придобива от маята, премахва тежкия и мазен вкус без да ме лишава от прекрасния дъх на масло. Затова, ако някой ден имате повечко време и решите да се поглезите с уханно сладко печиво, непременно си направете тези топящи се в устата бриошчета.

Рецептата не съм променяла особено, единствените ми добавки са мъничко ситно настъргана лимонова кора и още малко захар. Аз правя по половин доза (всички посочени тук продукти деля на 2, без маслото в самото тесто), от която ми излизат 4 плитки. Разкошни са още топли, но и охладени са много вкусни, макар че почти никога не остава нещо за охлаждане.

Les Craquelins de Manue
(по идея от тук)


Необходими продукти*:

450 г. брашно
1 пак. суха мая (от 7 г.)
1 ч. л. сол
80 г. захар
260 мл. прясно мляко
15 г. масло

по желание:
малко настъргана лимонова кора за аромат

допълнително:
150 г. масло
50 г. захар
вода

Приготвяне:
В купа смесете брашното, захарта, маята, солта и настърганата лимонова кора. Затоплете млякото заедно с маслото и постепенно добавяйки ги към останалите съставки, омесете хубаво гладко тесто. Това може да се направи и в кухненски робот. Покрийте топката тесто със свежо фолио и я оставете да втаса на топло, докато удвои обема си, след което я прехвърлете в хладилника за половин час, за да стегне малко и да е по-лесно за разточване.
Разточете охладеното тесто на правоъгълник върху набрашнена повърхност. Разделете го мислено на 3 равни части. Нарежете маслото на филийки и го разпределете по средата.


Сгънете първо едната странична част върху маслото, след това другата отгоре. Завийте така получения пакет със свежо фолио (без да го разточвате) и го оставете за 20 мин. в хладилника да си почине.


След 20 минутки извадете тестото и отново внимателно го разточете по същия начин. Прегънете и оставете да си почине в хладилника за още 20 мин. Тази операция се повтаря 3 пъти, като всеки път преди разточване тестото се завърта на 90 градуса. По този начин маслото се разпределя навсякъде и оформя хубави пластове.
След третия 20 минутен престой в хладилника тестото е готово за употреба. Разточете го на правоъгълник и с нож за пица го нарежете на 12 ленти по дължина.


Оформете 4 плитки, всяка с по 3 лентички. Подредете ги в тавичка върху хартия за печене, покрийте ги с леко намаслено свежо фолио и ги оставете да втасат за около 1 час.


Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете плитките вътре и печете, докато придобият хубав загар. През това време разтворете захарта с мъничко вода, колкото да се втечни. Когато имам време, си правя захарен сироп, отново ароматизиран с малко лимонова кора, но ако не ми се занимава, ползвам този метод. Още горещи плитките се намазват с помощта на четка с този разтвор/сироп. Охлаждат се леко. Най-вкусни са, докато са още топлички - буквално се топят в устата.


* Рецептата е индексирана в раздел "Основни рецепти", тъй като това е една от базовите ми рецепти, за приготвяне на многолистно тесто с мая за различни сладки печива.