Тези красиви плитки от миналата година са сред любимите ми закуски през по-хладните месеци. Многолистното тесто с мая е разкошно и определено ми е фаворит. Предпочитам го пред обикновеното многолистно тесто, защото тази пухкавост, която придобива от маята, премахва тежкия и мазен вкус без да ме лишава от прекрасния дъх на масло. Затова, ако някой ден имате повечко време и решите да се поглезите с уханно сладко печиво, непременно си направете тези топящи се в устата бриошчета.
Рецептата не съм променяла особено, единствените ми добавки са мъничко ситно настъргана лимонова кора и още малко захар. Аз правя по половин доза (всички посочени тук продукти деля на 2, без маслото в самото тесто), от която ми излизат 4 плитки. Разкошни са още топли, но и охладени са много вкусни, макар че почти никога не остава нещо за охлаждане.
Les Craquelins de Manue
Необходими продукти*:
450 г. брашно
1 пак. суха мая (от 7 г.)
1 ч. л. сол
80 г. захар
260 мл. прясно мляко
15 г. масло
по желание:
малко настъргана лимонова кора за аромат
допълнително:
150 г. масло
50 г. захар
вода
Приготвяне:
В купа смесете брашното, захарта, маята, солта и настърганата лимонова кора. Затоплете млякото заедно с маслото и постепенно добавяйки ги към останалите съставки, омесете хубаво гладко тесто. Това може да се направи и в кухненски робот. Покрийте топката тесто със свежо фолио и я оставете да втаса на топло, докато удвои обема си, след което я прехвърлете в хладилника за половин час, за да стегне малко и да е по-лесно за разточване.
Разточете охладеното тесто на правоъгълник върху набрашнена повърхност. Разделете го мислено на 3 равни части. Нарежете маслото на филийки и го разпределете по средата.
Сгънете първо едната странична част върху маслото, след това другата отгоре. Завийте така получения пакет със свежо фолио (без да го разточвате) и го оставете за 20 мин. в хладилника да си почине.
След 20 минутки извадете тестото и отново внимателно го разточете по същия начин. Прегънете и оставете да си почине в хладилника за още 20 мин. Тази операция се повтаря 3 пъти, като всеки път преди разточване тестото се завърта на 90 градуса. По този начин маслото се разпределя навсякъде и оформя хубави пластове.
След третия 20 минутен престой в хладилника тестото е готово за употреба. Разточете го на правоъгълник и с нож за пица го нарежете на 12 ленти по дължина.
Оформете 4 плитки, всяка с по 3 лентички. Подредете ги в тавичка върху хартия за печене, покрийте ги с леко намаслено свежо фолио и ги оставете да втасат за около 1 час.
Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете плитките вътре и печете, докато придобият хубав загар. През това време разтворете захарта с мъничко вода, колкото да се втечни. Когато имам време, си правя захарен сироп, отново ароматизиран с малко лимонова кора, но ако не ми се занимава, ползвам този метод. Още горещи плитките се намазват с помощта на четка с този разтвор/сироп. Охлаждат се леко. Най-вкусни са, докато са още топлички - буквално се топят в устата.
* Рецептата е индексирана в раздел "Основни рецепти", тъй като това е една от базовите ми рецепти, за приготвяне на многолистно тесто с мая за различни сладки печива.