вторник, 27 май 2014 г.

Сладки калицуня

Днес в моята кухня ухае на лято. На слънце, на море, на топъл въздух, пропит с уханието на ароматни тревички. Предлагам ви една рецепта за вкусни сладки печива, характерни за гръцкия о-в Крит. Приготвят се с прясно сирене "мизитра", която успешно може да замените с извара. Във всички рецепти, които разгледах, ароматите в пълнежа варират, като най-често се използват цитрусови корички и канела (за сладкия вариант, защото има и солен). Аз избрах да ви покажа друго, по-интересно съчетание - това между свежа мента и канела, което може би няма да допадне на всеки, но лично аз намирам за просто изумително. Дотолкова, че докато напълня баничките, изядох половината пълнеж и се наложи да си забърквам нов, за да изпълня докрай рецептата :)




При приготвянето им избрах да следвам книжката Greek Cookery and Wines, с някои промени в рецептата от моя страна, но те не са съществени. Просто изключих маслото от съставките и замених прясното мляко с пълномаслено кисело. Получиха се страхотни!

Сладки калицуня


Необходими продукти:

1 яйце
100 г. захар
5 с. л. зехтин
2 с. л. пълномаслено кисело мляко
1 прахче ванилия
1/4 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сода за хляб
около 300 г. брашно или колкото поеме за меко, нелепнещо тесто, което може да се разточва

за пълнежа:
150 - 200 г. безсолна извара
захар на вкус
половин шепа свежи ментови листа
1/4 ч. л. канела на прах
1 разбито яйце за намазване

Приготвяне:

Разбийте в купа зехтина, захарта и яйцето, докато захарта се разтвори. Прибавете ванилията и киселото мляко с разтворената в него сода. Разбъркайте добре и с постепенно добавяне на брашното, към което предварително сте прибавили бакпулвера, замесете тесто. То трябва да остане меко, но да е гладко, еластично, да не лепне и да може да се разточва без проблеми. Когато е готово, оформете го на топка и го оставете за мъничко да си почине, докато приготвите пълнежа.

Загрейте фурната на 200 градуса. Овкусете изварата със захар на вкус. Добавете ситно нарязаните ментови листенца и канелата и разбъркайте, докато сместта се хомогенизира.
Върху набрашнена повърхност разточете тестото с дебелина около 3 мм. С голяма кръгла формичка или купичка изрежете кръгчета. Моята бе с диаметър 11 см. и от тази доза продукти получих 6 кръгчета. В средата на всяко сложете от плънката.



С пръсти прищипнете крайчетата така, че да оформите звездички и плънката да остане затворена по средата.



Всъщност в моята книжка оформянето беше друго, но докато разглеждах рецепти в нета, този вариант повече ми допадна, затова реших да оформя моите калицуня така. Прищипвайте хубаво крайчетата, за да не се отворят по време на печенето. Подредете ги в тавичка, постлана с хартия за печене. Намажете ги с разбито яйце и поръсете с още малко канела на прах. Изпечете сладките банички за около 30-тина минутки или докато се зачервят приятно.



Оставете ги да се охладят, хапнете ги с усмивка и си помечтайте за приближаващата ваканция :)



Желая ви прекрасно начало на лятото! :)

16 коментара:

  1. Страшно интересна комбинация за аромати.....Наистина ме заинтригува твоята рецепта,Мими и скоро ще се възползвам от идеята!Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е лято при теб, Мария! Толкова много слънчица са грейнали :) Много ми хареса оформлението, а за пълнежа и аз бих направила импровизация ...
    Хубави слънчеви дни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни сладки! И много интересно оформени :)
    Честита ти страничка във ФБ, сега ще те потърся и там :)

    ОтговорИзтриване
  4. Честито и от мен за страничката,Мария!
    За пореден път ни поднасяш невероятно апетитна рецепта ,много ми харесва, пък и така красиво и прецизно си оформила сладките,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Миленка, Албенче, Пепи, Роси, едно голямо ГУШ от мен имате всички! :)
    Много благодаря за подкрепата, за одобрението и въобще... радвам се, че ви познавам, макар и само виртуално!

    Миленка, комбинацията наистина е много интересна. Сложих ментата в пълнежа, опитах - свежо! Сложих после и канелата и свежестта просто избухна, толкова много ми хареса съчетанието, че наистина докато се усетя изядох половината плънка :)) Пак казвам, вероятно не би допаднало на всеки, но ако не опита човек пък, как ще разбере дали му харесва :)

    Албенче, пълнежа може да ароматизираш с каквото обичаш - канела, ванилия, лимон, портокал... или с плод може би дори, защо не. Благодаря ти за слънчевия коментар! :)

    Пепи, радвам се че ти харесват! Всъщност обаче това не са сладки.. нещо като банички са. Записала съм ги като "сладки", заради вкуса, защото има и солени калицуня, пак с това сирене и разни билки вътре. Благодаря ти за подкрепата, ще се радвам да се "видим" и във ФБ :)

    Роси, благодаря! Аз на теб отдавна съм ти фен, ама ти си знаеш де :) И винаги намираш мила дума.. голяма прегръдка имаш от мен!

    Сърдечни поздрави от мен, момичета, и една прекрасна топла майска вечер ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. Много сладурски и уханни са станали!

    ОтговорИзтриване
  7. Тя ваканцията е далеч, далеч, но ще се утешаваме в офиса с твоите вкусотии;)
    Честита ФБ страничка. Ще я намеря;)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви, Траянче и Мъхче!
    Ваканцията може и да е далеч, но хубаво му става на човек, когато си мисли за нея, Мъхче :)
    Те и тези пайчета са за утеха.. аз във ваканция ли съм, никой не може да ме паркира пред печката :))
    Хубава сряда вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Мария, чудесни сладки си приготвила! Интересно съчетание на топлия аромат на канела и прохладния на ментата!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, и за мен беше интересно да опитам тази комбинация. Не съжалявам, намирам я за просто уникална и ще я ползвам и занапред.
      Радвам се, че ти харесват моите калицуня! :)

      Изтриване
  10. Мими, прекрасни сладости! Със сигурност ще опитам, определено ме провокира. А ментата как се държи след печенето?
    Иначе честито за Фейсбук! Още повече читатели ти желая. :)
    Аз не ползвам тази мрежа, така че ще ти досаждам тук. ;)
    Прегръдки и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ментата + канелата направиха така, че цялата ми кухня се изпълни с ароматите на Гърция, Гери :) И чудесно пооцвети тук-таме сиренцето в зелено, ама едно хубаво нежно ментово зелено. Вижда се като отхапеш :)
      И аз много рядко изполвам ФБ, но реших, че е време за една страничка :) Обратната връзка на хората, които харесват (или не харесват) блога, е нещо много ценно за мен и се радвам, че чрез мрежата блогът ще бъде още по-достъпен за коментари, мнения, критики и въобще ще съм с още една стъпка по-близо до всички вас :)
      Прегръдка и от мен и усмихнат четвъртък! :)

      Изтриване
  11. За пръв път ги виждам и чувам тези сладки, а гръцката кухня ми е любима! Страхотно изглеждат! Добре дошла във Фейсбук:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че успях да те заинтригувам, Кате, знам, че си фен на гръцката кухня, какъвто съм и аз междудругото :)) Тя (за щастие) далеч не е само ястията които познаваме като туристи. Мисля, че скоро ще мога да ви изненадам и с още нещо :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  12. Честита страничка!
    Комбинацията наистина е заинтригуваща и трябва да се опита! Баничките изглеждат невероятно апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили!
      Лично аз много ще се радвам да чуя и друго мнение за комбинацията мента + канела и ако опиташ, ще се радвам да споделиш.
      Поздрави и слънчев ден! :)

      Изтриване