сряда, 11 юни 2014 г.

Бретонски мадлени



Необходими продукти:

2 големи пресни яйца
100 г. захар
100 г. полусолено масло
60 г. бяло брашно
20 г. черно пшенично брашно
1 равна ч .л. бакпулвер
1 прахче ванилия

Приготвяне:

Разтопете маслото и го оставете да се охлади. Разбийте добре яйцата със захарта и ванилията. Добавете към тях разтопеното охладено масло и разбъркайте. Смесете двата вида брашно и бакпулвера и ги прибавете към останалите продукти. Сместа трябва да е гладка, без бучки. Покрийте съда с фолио и оставете тестото за мадлени за поне час в хладилника. Издутинката в средата на тези кексчета се образува точно от температурния шок, който преживява студеното тесто в горещата фурна, така че не пропускайте този етап.

Загрейте фурната на 200 градуса. Напълнете формичките за мадлени най-много до 2/3 от обема им. Ако използвате метални формички, не забравяйте да ги намаслите и поръсите с брашно, за да не залепнат кексчетата. Силиконовите формички нямат нужда от намасляване, освен ако не са чисто нови и това ще им бъде първата употреба. Печете мадленките в средата на фурната, докато бухнат, хванат загар и крайчетата им покафенеят. Охладете преди консумация. От това количество продукти излизат 16-18 стандартни мадлени. Бон апети! :)


8 коментара:

  1. Все още нямам формичка за мадлени, затова ще си взема от твоите красавици! Много красиви форми. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Кате! :)
      Междудругото, наскоро мярнах силиконови формички за мадлени и за канеле в Карфур (този, който е в Парадайз Център). Може да провериш там или в някой друг магазин от веригата.
      Весел четвъртък! :)

      Изтриване
  2. И аз се присъединявам към групата на Катето. ;) Мими, чудни са! И дори само от любопитсвто бих опитала твоя вариант. ;)
    Поздрави най-сърдечни от мен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! С удоволствие ще те почерпя :)
      Прекрасен ден и весел уикенд от мен!
      И прегръдка :)

      Изтриване
  3. Много са нежни,Мария!Пък и достатъчно пухкави коремчета си имат :) .
    Прегръдка и хубаво лято,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Френска работа, Роси, в това отношение са ненадминати :)
      Цветно и весело нека бъде лятото и за теб!

      Изтриване