Днес искам да ви предложа не конкретна рецепта за пица, а рецептата за моето любимо тесто за пица и начина, по който аз я приготвям. Откакто открих тази комбинация от продукти, то се превърна в тестото-фаворит за тънка и хрупкава пица за всички вкъщи. Приготвената с него основа се изпича бързо, пицата получава прекрасна коричка без да изсъхва и има отличен вкус.
Необходими продукти:
500 г. бяло брашно
2/3 пак. суха мая др. Йоткер
1 равна ч. л. сол
1/4 ч. л. захар
1/2 ч. л. сух босилек или риган*
3 с. л. зехтин
1 яйце
хладка към топла вода за замесване на меко тесто
Приготвяне:
Тестото за пица се приготвя като тестото за хляб. Аз предпочитам да го замесвам на ръка, защото мога да контролирам количеството на водата, която е необходима за получаване на идеалното тесто, но разбира се, може да го замесите в кухненски робот или в хлебопекарната.
Всички сухи съставки се смесват в купа. В средата се прави кладенче, където се добавят яйцето (предварително извадено от хладилника 20-30 мин. по-рано), зехтинът и с постепенно добавяне на топлата вода се замесва меко тесто, което не лепне, когато е готово. Тестото се поставя в леко намазнен със зехтин съд, покрива със свежо фолио и се оставя да втаса на топло около два часа, докато значително увеличи обема си.
Тези продукти са достатъчни за приготвянето на три големи или четири по-малки пици. Втасалото тесто аз разделям на желания брой части и всяка оформям на топка, която оставям да си почине за 5 мин., преди да я разточа. Тестото се разточва тънко с точилка направо върху хартията за печене, поръсена с малко брашно. Намазва се леко с доматен сос. Преди години гледах едно интервю с един майстор на пицата, който разказа доста интересни неща и сподели, че с доматения сос не бива да се прекалява, защото тестото става глетаво. Оттогава се съобразявам с този факт и винаги слагам по мъничко. Самия сос приготвям от един добре узрял домат, обелен и с премахнати семки, 1-2 с. л. концентрирано доматено пюре за подсилване на вкуса, съвсем мъничко зехтин, сол, черен пипер на вкус и малко подправки по избор (пресни или сухи). По желание може да добавите и половин до 1 скилидка чесън. Той е само за аромат, не прекалявайте с него. Всичко се пасира до гладкост и разточените основи за пица се мажат тъничко с този сос. Гарнират се по желание (в случая с прошуто кото и разни италиански сиренца) и се пекат в предварително загрята на 200 градуса + вентилатор фурна до готовност. Готовите пици, още горещи, гарнирайте с нещо свежо и полейте с тънка струйка зехтин преди сервиране.
На места тестото се надува и се получават въздушни джобчета, а когато го погледнете отдолу, ще видите каква прекрасна добре изпечена коричка има. На вкус е просто фантастично! Ако и вие, като мен и моето семейство, сте почитатели на тъничките пици, ще ви допадне със сигурност :)
* В зависимост от гарнитурата на пицата обичам да овкусявам и самото тесто. Добавете 1/2 ч. л. от любимите си подправки (сухи) към основните съставки и ще имате пица с още по-богат аромат. Разбира се, това е опция. За получаването на неутрално тесто пропуснете подправките.
Мария, със сигурност ще ми хареса!
ОтговорИзтриванеВ Бургас ходя в едно заведение, в което използват специалн
тесто за пица /към заведението има магазина за италиански сирена, прошуто, ориз за ризото.../
тяхната пица е много хрупкава и тънка и имам чувствто, че е поръсена и с царевично брашно.
Ще опитам твоята с поръска и ще споделя!
Прегръдка и хубава неделя1
Много е възможно, Дани. Царевичното брашно наистина много спомага за хрупкавостта, но на мен за момента диетата не ми го позволява, затова използвам само бяло. Въпреки това, коричката на пицата става страхотна - отдолу се изпича отлично, става хрупкава, като същевременно няма вкус на суха кора, а си е чудесна на вкус. Аз съм пробвала много различни теста и за тънка и хрупкава пица това с яйце е най-доброто, поне за мен. Ще се радвам да споделиш как се получава с царевичното брашно.
ИзтриванеПрегръдка от мен и хубава неделя! :)
Мими, щом имам възможност (и фурна...), ще опитам задължително! Запазвам рецептата, изглежда чудесно! Пък и като знам какъв майстор си на тестото, просто нямам съмнения. ;)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнат ден!
Сигурна съм, че много ще ти хареса, Гери! Ще чакам задължително отзиви, когато имаш възможност да си направиш пица.
ИзтриванеМного си мила, благодаря ти! :)
Прегръдка!
Тестото наистина ме грабна!Прекрасна пица,Мимка!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и да си прекарате чудесно почивния ден:)!
Мерси, Миленче!
ИзтриванеКато изключим пороя следобед, неделята наистина беше един страхотен ден :) Надявам се и твоята да е била такава!
Слънчеви поздрави от мен! :)
Много вкусна пица, абсолютно достойна за менюто на италиански ресторант! Прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеКате, голям комплимент ми правиш, благодаря ти!
ИзтриванеРадвам се много, че ти харесва моята пица :)
Прекрасен понеделник и хубава седмица и от мен!
Майстор си ти, Мария!
ОтговорИзтриванеХубава седмица с много усмивки!
Сърдечно ти благодаря, Бети!
ИзтриванеМного усмивки и от мен! :)
Верно е време за пица,Мария,ако съдя по вече гладния ми тумбак и апетитните ти снимки!Грабвам си едно парченце,че така със свежо доматче много ми харесва!Аз никога не съм си разваляла пицата с прекалено много дом. сос,обаче в Рим ми го сервираха тоя номер-отврат е.
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
И аз обожавам свежи доматки върху горещата пица, почти никога не я пека с тях, а ги добавям после :)
ИзтриванеСлучват и се и такива неща, за жалост, голяма излагация! Аз затова избягвам да сядам в прехвалени туристически ресторантчета, където шанса да ти пробутат нещо посредствено е много голям. Когато сме в странство с половинката, стане ли време за обяд/вечеря, се шмугваме в малките тихи квартални улички, сядаме в някое не толкова лъскаво малко ресторантче и се наслаждаваме на божествена храна, приготвена специално за нас :)
И ние все за това съблюдавахме,Марийче,но не всякога ни се получаваше да уцелим добро място.Поне със сигурност разбрах какво е да съсипеш пицата с море от доматено пюре.Твоята пица е сто пъти по-по-най!
ИзтриванеХубав ден,миличка!
Макар всички вкъщи определено да предпочитаме пицата с по-дебело тесто, отново няма да устоя на твоето предложение, Мария! Записвам тези пропорции и ще пробвам, защото пък иначе сме любители на препечените корички :) А свежи домати почти винаги слагам - те придават определено лекота на вкуса. Но пък много интересно ми стана да разбера за подправките в тестото и също ще го приложа :)
ОтговорИзтриванеИ дебелите пици са много вкусни, Албенче. За дебелината аз специално се съобразявам главно с плънката на пицата. Когато тя е по-сочна, примерно от типа на Болонезе-то, тогава е наистина е хубаво тестото да е по-дебеличко. Това тесто тук специално го прилагам само за тънка пица, с него постигнах най-добри резултати - желания тънък, но сочен и вкусен блат, без да е жилав и идеална хрупкавост, без всичко да се троши по чинията и да има вкус на изгоряла кора.
ИзтриванеЩе се радвам, ако пробваш и ти допадне :)
Ммм, взимам си едно парченце Мария. Вкусна пица си направила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ани, радвам се, че ти допада! :)
Изтриване