неделя, 19 октомври 2014 г.

Ябълкови спиралки

Това е едно от онези пипкави неща, за които човек си казва: "Ооо, няма начин! Не мога да се занимавам половин ден, няма шанс да го направя това!" И принципно е така, особено в натовареното ежедневие, обаче, като му се завърти на човек муха в главата, в един момент се мобилизираш и прежалваш неделния ден. Днес беше и празник и нямах други ангажименти, така че реших да направя тези спиралки, които от известно време ми се въртяха в главата; още повече, че имах и няколко ябълки, които ми се щеше да сготвя "малко по-така".


Идеята за тези ябълкови сладки дойде ненадейно преди няколко седмици, когато приготвях за семейството си френски картофени банички - т. нар. Galettes Berrichonnes, които все още не съм показвала в блога, но ето, ще ви покажа поне как изглеждат:


Половинката много ги обича и с две думи представляват вкусно тесто с картофи и извара, обработено по метода на многолистното, от което се получават превъзходни многопластови банички с дъх на масло и нежен картофен вкус, към който аз добавям и различни подправки - въобще са нещо, което заслужава да присъства на трапезата, когато човек може да отдели време да ги направи, разбира се. Та покрай тези банички се зарибих да направя плодов вариант с любимите ми ябълки и след няколкоседмично чудене кога, къде, как - ето, днес дойде момента. Реших да направя тестото и да оформя сладките като спиралки, като при навиването добавя канелена захар и малко ситно нарязани светли стафиди. Въпреки, че този път не получих много ясно отчетливи пластове (човек трябва доста отблизо да се вгледа, за да ги види), което отдавам на малко по-мекото тесто (и съответно доста по-трудно за обработване), станаха чудесни многолистни спираловидни сладки с ябълков вкус, които определено пак ще направя при удобен случай, но междувременно ще споделя с вас, защото наистина са много, много вкусни! 

Ябълкови спиралки 


Необходими продукти:

за ябълковото пюре:
2 средно големи сладки ябълки
2 с. л. с връх захар
10 г. масло

за тестото:
2 и 1/2 ч. ч. бяло брашно (+ още 1/2 чаша, ако е необходимо)
1/2 ч. ч. захар
1/4 ч .л. сол
3/4 ч. ч. ябълково пюре (толкова се получи от 2-те ябълки)
1 жълтък

100 г. студено масло

за пълнежа:
4 ч. л. захар
1/2 ч. л. канела
4 с. л. светли стафиди, нарязани на ситно

1 белтък за намазване

Приготвяне:

Най-напред се приготвя ябълковото пюре. За целта ябълките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на дребни парченца. В тенджерка се разтопява маслото, прибавят се захарта и ябълките и на не много силен огън се плодовете се задушават до омекване, като се разбъркват отвреме-навреме с дървена шпатулка. Когато са готови, се свалят от колтона и се пасират на фино пюре, което се оставя да се охлади напълно, преди да се сложи в тестото.

В купа се смесват брашното, захарта и солта и се разбъркват. В средата се прави кладенче, където се изсипва жълтъкът и охладеното ябълково пюре. От тези продукти се замесва тесто. То трябва да е средно меко, не трябва да лепне по ръцете - ето защо, ако е необходимо, добавяйте по малко брашно, докато достигнете нужната консистенция. Аз реших да не прекалявам с допълнителното брашно, поради което моето тесто се получи доста меко и в последствие ми беше малко трудно да го разточвам и сгъвам (макар че след влагането на маслото нещата драстично се подобриха), затова ви съветвам да си предвидите още малко брашно, явно това не беше съвсем достатъчно. Оформете тестото на топка и го сложете в хладилника за час-два, за да се охлади добре.

Охладеното тесто се разточва лесно на правоъгълник върху добре набрашнена повърхност. За да го направите многолистно, трябва да му сложите масло. Прегъването и разточването аз правя по този начин . Спазвайте завъртането и времето за почивка, като е хубаво да разточвате тестото с малко повечко брашно, тъй като е по-меко и лепне повече, но с всеки следващ път става все по-лесно, тъй като от маслото тестото стяга и се работи все по-добре с него.

След последното разточване и охлаждане отново разточете тестото на правоъгълник. Разбийте белтъка с вилица и намажете с четка от него по цялата повърхност. Поръсете навсякъде с предварително смесените захар и канела и разпределете накълцаните стафиди отгоре. Завийте тестото на руло, увийте го в свежо фолио и отново го оставете във фризера за 10-тина минутки.

Загрейте фурната на 200 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене. Извадете рулото и с остър нож го нарежете на филийки с дебелина около сантиметър. Подредете ги, като оставите разстояние помежду им, тъй като леко се разливат при печене. Печете сладките докато леко покафенеят. Охладете ги преди консумация.


Много, много вкусни ябълкови сладки се получиха! Доволна съм, въпреки че за първи път правя опит да "многоналистя" (страшен глагол измислих :D) плодово тесто, но реших да се впусна в това начинание, тъй като, знаете, аз си имам слабост към всякакви тестени предизвикателства. Синът ми много ги хареса, а мисия невъзможна е да му даде човек да опита нещо не с цели, а дори с настъргани ябълки вътре :) Може да пробвате този метод и с други подходящи плодове - като тиква или круши например. Ще се радвам, ако опитате и споделите резултата! Ще ви харесат, сигурна съм! :)

14 коментара:

  1. Мария, усещам аромат на масло и ябълки :)
    И съм сигурна, че са чудесни!
    Заинтригува и с другите, солените!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, и солените са разкошни, нали от тях тръгна всичко :)
      Не по-малко пипкави са обаче и те, но си заслужават, лично гарантирам!
      Хубава вечер, прегръдка и от мен!

      Изтриване
  2. Мими, майсторски си ги направила! Не само ти обичаш тестото, ами и то те обича! Прекрасно ти се получават нещата, все повече се захласвам, да знаеш...
    Относно ябълките - не е само твоят син така. И порасналите момчета имат същите кусури. ;)
    Поздрави най-сърдечни, Мими! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Гери, опитомяваме взаимно с тестото - аз го уча да ме слуша, а то мен ме учи на търпение :) Въобще споделена любов сме си! ;)
      И не са само ябълките - всичко наречено "плод" се поставя под запрещение, просто и дума не може да става, под каквато и да било форма. Сега го мисля аз, че е малък, но като порастне, кой знае - някоя мила девойка може и да успее да го научи да яде ябълки :)
      Приятна вечер и усмихната седмица! :)

      Изтриване
  3. Обичам такива занимавки:) страхотни спиралки, в унисон със сезона. Страхотен намек с другите, обещават да са много вкусни и те. Прекрасни снимки, прекрасна да е и новата седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато имам време и съм в настроение и аз обичам да се занимавам, Кате.
      Благодаря ти, слънчеви поздрави от мен!

      Изтриване
  4. То занимавка, но си заслужава винаги, прекрасни са! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Павлинче, радвам се, че ти харесват!
      Прекрасен ден, поздрави и аз изпращам! :)

      Изтриване
  5. И аз като теб, Марийче, не се щадя по отношение на времето за приготвяне на която и да било рецепта, стига да имам време!
    А тези ябълкови спиралки си заслужават всяка секунда от отделеното ти внимание и старание, прелестни са!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, така описано звучи супер сложно и наистина е непримамливо за приготвяне от гледна точка на време... но като видиш с очите си как две тави сладки изчезват в рамките на 15 минути и вече знаеш, че си е заслужавало наистина :)
      Радвам се, че ти харесват, следващият път ще поправя пропуска с брашното - съвсем мъничко още му трябваше на тестото, за да се получат перфектни пластове.
      Поздрави сърдечни и прекрасен ден!

      Изтриване
  6. Може и да е пипкаво, но определено си заслужава!
    С интерес ще чакам и рецептата за картофените банички!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили!
      Картофените банички скоро пак ще ги приготвям и ще се постарая да направя повече снимки. Засега разполагам само с тази, но може тези дни да напиша рецептата с нея, а пък по-натам ще си ги доснимам :) Наистина са вкусни, скоро ще ги покажа.
      Слънчева и усмихната седмица!

      Изтриване
  7. Мария,искам да съм под дървото до чинийката и аз и да си пием кафенце на сладка раздумка,похапвайки от тези разкошни спиралки!Баничките са зашеметяващи!Пак ме изкушаваш зверски с вкусотии!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, винаги си добре дошла под дървото! :)
      С огромно удоволствие ще споделя и кафенцето, и сладките, и баничките - в такава хубава компания просто нищо друго не му остава на човек, освен да й се наслади максимално!
      Прегръдки от мен, мило виртуално другарче! :)

      Изтриване