неделя, 26 април 2015 г.

Маймунски хлебчета с лимонов крем

Обикновено в събота/неделя се събуждам с мисълта за уханно печиво. Сладко или солено - няма голямо значение, макар че за никой, който ме познава, не е тайна афинитетът ми към захарта. Следва голяма чаша богато кафе и бърз преглед на съдържанието на хладилника за уточняване на детайлите и след няма и 20-30 минути тестото за въпросното печиво вече втасва на спокойствие. Днес темата ми е лимонена, защото най-напред пред погледа ми се мярна хартиения плик с био цитруси, които си купих онзи ден за един друг десерт. Резултатът са тези малки маймунски хлебчета с вкусен крем пълнеж и малко лимонова глазура, с което си реших и въпроса с утрешната закуска за малкия ученик (да се надяваме, че все нещо ще остане до утре) :)


Отдавна исках да направя маймунски хляб с лимонов аромат, но от няколко дни насам все крем ми е в главата, затова накрая реших да обединя двете неща. Освен това, за да е по-диетично, замесих тестото със зехтин вместо с масло, който лично за мен винаги е по-добрата компания за повечето неща, съдържащи лимон. Използвах форма за мъфини, за да направя малките хлебчета, а рецептата е следната:

Маймунски хлебчета с лимонов крем


Необходими продукти:

за тестото:
2 ч. ч. брашно
2 с. л. захар
1 щипка сол
1/2 пак. суха мая (от 7 г.)
1 яйце
4 с. л. зехтин
около 1/2 ч. ч. затоплено прясно мляко

за крема:
1 ч. ч. прясно мляко
1 голям жълтък или 2 по-малки
2 с. л. захар
1 и 1/2 с. л. нишесте
сокът и настърганата кора от половин малък био лимон

за овалване на топчетата:
зехтин
3-4 с. л. захар
малко настъргана лимонова кора

по желание - малко захарна лимонова глазура

*Чашата е с вместимост 250 мл.

Приготвяне:

От посочените продукти омесете гладко и еластично тесто, като млякото се добавя по малко и постепенно в процеса на замесване, защото може да не ви е необходимо цялото количество. Покрийте го със свежо фолио и го оставете да втаса, докато увеличи 2-3 пъти обема си.

През това време си забъркайте крема. В купа разбъркайте жълтъка, захарта и нишестето. Загрейте прясното мляко почти до кипване и го излейте на струйка върху горната смес, като разбърквате бързо и енергично. Върнете крема в тенджерката и го сгъстете на не много силен котлон. Разбърквайте го непрекъснато, внимавайте да не загори. Кремът трябва да е по-гъст, за да може да се задържа в тестото, затова, ако по някаква причина не успеете да се сгъсти добре, добавете още малко нишесте, разтворено в съвсем малко студено мляко и всичко ще се оправи. Когато кремът е готов, добавете към него лимоновия сок и кората, разбъркайте добре и го оставете да се охлади. За да не се образува коричка по повърхността му, я намажете леко с парченце масло или покрийте крема плътно със свеж фолио.

Смесете захарта и лимоновата кора в купичка, в друга си пригответе малко зехтин.

Разделете втасалото тесто на 6 топки, а всяка от тях - на 4 по-малки топчета. Оваляйте всяко топче в зехтина и с пръсти нежно го разтелете в ръцете си. Сложете в средата около 1/3 с. л. от охладения стегнал крем и затворете внимателно крайчетата на тестото отвсякъде. Оваляйте топчето в сместа от захар и лимонова кора и го поставете в едно гнездо на форма за мъфини. По същия начин оформете и останалите три топчета, за да запълните едно гнездо. Ако формичките ви са много малки, едва ли ще успеете да сложите всички четири топчета във всяка от тях; все пак имайте предвид, че тестото ще втаса още веднъж. В такъв случай може си направите голям маймунски хляб във форма за кейк. 

По този начин оформени, хлебчетата се покриват с намазнено свежо фолио и се оставят да втасат още веднъж за 20-30 мин. Пекат се в предварително захрята на 180-190 градуса фурна докато станат златисти. По желание ги украсете с малко захарно-лимонена глазура.

Прекрасна закуска са:


А кремчето в тях създава много приятно усещане. Опитайте и да ви е сладка и лимонена неделята! :)


24 коментара:

  1. Чудни са тези маймунски хлебчета, много примамливи снимки. Кога и аз ще го пробвам маймунския хляб?!? Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Теди!
      Ами докато се накани човек и те вече са готови. Давай смело! :)

      Изтриване
  2. Разкошотия голяма си замесила - пухкави лимонови перли. Поздрави от мен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пухкави, пухкави, ама всичката им пухкавост при мен отиде, доста си хапнах (blush) :)
      Добре, че са с една идея по-диетични (ето, и оправдание си намерих) (double blush)...
      Поздрав и от мен! И слънце ти пращам, защото разбрах, че вече се подвизаваш в по-северни ширини! :)

      Изтриване
  3. Прекрасни са, Мария!
    Обичам ароматът на лимон и съм
    сигурна, че в скоро време ще им се насладя :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      С всякакъв крем биха били хубави - лимон, портокал, шоколад, ванилия... на мен би ми било интересно да развия идеята и в други посоки.
      Прегръдка и от мен, спокойна нощ! :)

      Изтриване
  4. Мария,без съмнение от само 6 бройки троха не е останала за закуска.Поне при мен така би се получило,ако ги имаше,невероятно находчива идея,много ми харесват!С тази сочна плънка и неустоим аромат мигом ме спчелиха,чудни,чудни и пак чудни!
    Успешна,спорна и усмихната седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, в интерес на истината успяхме да опазим едничко за закуска, синът ми днес беше много доволен :)
      Вкусни бяха, хлебчета с крем пълнеж задължително пак ще направя, вече си харесах и други видове пълнеж.
      Благодаря ти, хубава да е и твоята седмица!

      Изтриване
  5. Чудесни нови рецепти, Мария,
    а тези хлебчета с крем изглеждат неустоимо апетитни, вкусни и ароматни...
    Поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила, Дианка, благодаря ти!
      Сърдечен поздрав и от мен!

      Изтриване
  6. Изглеждат неустоимо вкусни, Мария! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Тези симпатични хлебчета ме заинтригуваха много..., абсолютно съм сигурна, че много ще ми харесат и нямам търпение да ги опитам! Комбинацията на крем с това вкусно тесто и лимоновия аромат.., неустоимо!
    Поздрави, Марийче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Луда съм по лимоновия аромат, Танче, слагам лимони в толкова много неща, че вече им изгубих бройката :) При това целогодишно, това е най-експлоатирания плод от мен.
      Тези дни наред са портокалите ;)
      Поздрави и хубав следобед!

      Изтриване
  8. Много вкусни, ароматни и изглеждат предизвикателно!
    Поздрави1 Мария!

    ОтговорИзтриване
  9. Хаха- замесила тя, добавила захарчица, кремче, пък после вика диетични, заради мазнината;)) Радваш ме, Марийче. Ама никога не бих помислила за диетична храна пред тези пухчета. Никога. Удоволствието е най-важно. Прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честна дума - диетични са, Мъхче, даже и млякото е от обезмаслените, защото аз от доста време насам вече само такова консумирам! :D :D
      Ти пък сега, само не ми казвай,че няколко лъжици захар ще те уплашат! ;p
      Голямо удоволствие са иначе, наистина! Само и само да не си го развалям, адаптирам рецептите според новата ми диета, смело редуцирам холестерол, мазнина и прочие, но от захарта просто не мога да се откажа (пък и от нея точно не се пълнее, аз съм живо доказателство за това) ;)
      Прегръдки, Мъхче, и до скоро! :)

      Изтриване
  10. Вкусно до немай къде....Марийче,всичко при теб е много диетично,то не бе зехтин,мляко...важен е крайният резултат,а при теб винаги е на ниво.
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, не точно всичко е диетично, но в случая си е съвсем така, защото ако всичко се замени с пълномаслените варинати на продуктите, калориметъра (и кантара) доста ще завишат стойностите, а ние не искаме това :)
      Благодаря ти за милите думи! Хубава и слънчева да е седмицата ти!

      Изтриване
  11. Ех, че готини хлебчета! Чудесни, красиви, фотогенични и много пухкави!:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване