Днес искам да ви представя една страхотна рецепта за домашно приготвени френски багети. Ако решите да ги опитате съм сигурна, че няма да останете равнодушни към изкусително хрупкавата коричка, меката въздушна сърцевина и неустоимия вкус, които ще изпълнят сетивата ви.
Рецептата сподели моята приятелка Nath, която търпеливо ми разясни цялата технология около приготвянето им.
Merci de tout cœur, Nath!
За да си приготвите тези хрупкави багетки у дома е необходима малка предварителна подготовка. Става дума за закваската за тестото, която се приготвя в продължение на 3 дни и ако имате доза търпение, ще се убедите, че абсолютно си е заслужавало чакането. Рецептата за тази квас е много популярна и е на Eric Kayser. Надявам се продължителното време да не ви стресне - веднъж приготвена, може да я ползвате дълго време и да я съхранявате в хладилника седмици наред.
Етапите за приготвянето на квас за багетите и продуктите, с които си я направих аз, са следните:
Квас / Levain liquide:
Етап I: В съд се смесват 50 г. пълнозърнесто брашно и 50 мл. хладка вода. Разбъркват се добре, съдът се покрива с кърпа и се оставя да престои на стайна температура (между 20 и 25 градуса) 24 часа.
Етап II: Смесват се 100 г. брашно (аз сложих бяло), 100 мл. вода и 20 г. захар. Към тази смес се прибавя престоялата 24 часа смес от предния етап, всичко се разбърква и съдът отново се оставя покрит с кърпа на стайна температура (20-25 градуса) за още 24 часа.
Етап III: Смесват се 200 г. брашно и 200 мл. вода, прибавя се престоялата смес от етап II, отново се разбърква. Оставя се, покрито с кърпа за още 12 часа на стайна температура (20-25 градуса).
Етапите за приготвянето на квас за багетите и продуктите, с които си я направих аз, са следните:
Квас / Levain liquide:
Етап I: В съд се смесват 50 г. пълнозърнесто брашно и 50 мл. хладка вода. Разбъркват се добре, съдът се покрива с кърпа и се оставя да престои на стайна температура (между 20 и 25 градуса) 24 часа.
Етап II: Смесват се 100 г. брашно (аз сложих бяло), 100 мл. вода и 20 г. захар. Към тази смес се прибавя престоялата 24 часа смес от предния етап, всичко се разбърква и съдът отново се оставя покрит с кърпа на стайна температура (20-25 градуса) за още 24 часа.
Етап III: Смесват се 200 г. брашно и 200 мл. вода, прибавя се престоялата смес от етап II, отново се разбърква. Оставя се, покрито с кърпа за още 12 часа на стайна температура (20-25 градуса).
След като изтекат последните 12 часа, получената квас е готова за употреба. На повърхността са се образували множество балончета и сместа мирише на боза ( няма нищо странно - нали и бозата се прави от ферментирало брашно :) ) Така приготвена може да се съхранява в добре затворен съд в хладилника за 8 дни. След този срок е необходимо да се повтори етап III, за да се поддържа "жива", а през този период, когато си взимате нужното количество, може да си допълвате липсите със смес от вода и брашно в съотвените пропорции, за да си имате винаги под ръка готова за употреба квас.
И ако дотук прочетеното не ви е отказало от желанието да си приготвите хрупкави багети у дома, ето и рецептата за тях:
Домашни френски багети
(Les baguettes maison de Nath)
500 г. бяло брашно
280 мл. хладка вода
5 г. суха мая
120 г. квас 8 г. сол
Приготвяне:
От посочените продукти се замесва тесто. Меси се на ръка или в кухненски робот, докато се получи гладко хубаво тесто, завива се с кърпа и се оставя на топло да втаса за около час или докато удвои обема си. Тестото е страхотно, еластично и много приятно за работа. След като втаса, се разделя на 4 равни части. От всяка част се оформя багета, като дължината се съобразява с тавата, в която ще се пекат.
Тъй като не знам, дали ще успея да обясня добре процеса на оформяне на багетите, искам да споделя с вас едно страхотно видео на Ciril Hitz по темата. На мен лично ми беше изключително полезно, надявам се, че и на вас ще бъде в помощ:
Оформените багети се оставят да втасат повторно за около 40 - 45 минутки. 20 минути преди да са готови, фурната се загрява на 250 градуса и на най-долна скара се поставя огнеупорен съд с гореща вода. Багетите се дооформят, като се правят прорези с остър нож по повърхността им. Преди това се напръскват леко с вода и по желание може да се поръсят с брашно. Слагат се във фурната и температурата се намаля на 200-220 градуса (при мен 200 + вентилатор). Пекат се за около 20-30 минутки, докато получат приятен хрупкав загар. Изваждат се и се охлаждат върху решетка.
Разрезът е страхотен, нали?
Непременно ги опитайте! Прекрасни са и на вид, и на вкус и съм убедена, че повече няма и да си помислите да си купите багета от магазина.
Още една чудесна рецепта за домашни френски багети може да откриете тук.