събота, 26 ноември 2011 г.

Френски багети

Днес искам да ви представя една страхотна рецепта за домашно приготвени френски багети. Ако решите да ги опитате съм сигурна, че няма да останете равнодушни към изкусително хрупкавата коричка, меката въздушна сърцевина и неустоимия вкус, които ще изпълнят сетивата ви.


Рецептата сподели моята приятелка Nath, която търпеливо ми разясни цялата технология около приготвянето им.

Merci de tout cœur, Nath!


За да си приготвите тези хрупкави багетки у дома е необходима малка предварителна подготовка. Става дума за закваската за тестото, която се приготвя в продължение на 3 дни и ако имате доза търпение, ще се убедите, че абсолютно си е заслужавало чакането. Рецептата за тази квас е много популярна и е на Eric Kayser. Надявам се продължителното време да не ви стресне - веднъж приготвена, може да я ползвате дълго време и да я съхранявате в хладилника седмици наред.

Етапите за приготвянето на квас за багетите и продуктите, с които си я направих аз, са следните:

Квас / Levain liquide:

Етап I: В съд се смесват 50 г. пълнозърнесто брашно и 50 мл. хладка вода. Разбъркват се добре, съдът се покрива с кърпа и се оставя да престои на стайна температура (между 20 и 25 градуса) 24 часа.

Етап II: Смесват се 100 г. брашно (аз сложих бяло), 100 мл. вода и 20 г. захар. Към тази смес се прибавя престоялата 24 часа смес от предния етап, всичко се разбърква и съдът отново се оставя покрит с кърпа на стайна температура (20-25 градуса) за още 24 часа.

Етап III: Смесват се 200 г. брашно и 200 мл. вода, прибавя се престоялата смес от етап II, отново се разбърква. Оставя се, покрито с кърпа за още 12 часа на стайна температура (20-25 градуса).

След като изтекат последните 12 часа, получената квас е готова за употреба. На повърхността са се образували множество балончета и сместа мирише на боза ( няма нищо странно - нали и бозата се прави от ферментирало брашно :) ) Така приготвена може да се съхранява в добре затворен съд в хладилника за 8 дни. След този срок е необходимо да се повтори етап III, за да се поддържа "жива", а през този период, когато си взимате нужното количество, може да си допълвате липсите със смес от вода и брашно в съотвените пропорции, за да си имате винаги под ръка готова за употреба квас.

И ако дотук прочетеното не ви е отказало от желанието да си приготвите хрупкави багети у дома, ето и рецептата за тях:

Домашни френски багети
(Les baguettes maison de Nath)


Необходими продукти:

500 г. бяло брашно
280 мл. хладка вода
5 г. суха мая
120 г. квас
8 г. сол

Приготвяне:

От посочените продукти се замесва тесто.  Меси се на ръка или в кухненски робот, докато се получи гладко хубаво тесто, завива се с кърпа и се оставя на топло да втаса за около час или докато удвои обема си. Тестото е страхотно, еластично и много приятно за работа. След като втаса, се разделя на 4 равни части. От всяка част се оформя багета, като дължината се съобразява с тавата, в която ще се пекат.

Тъй като не знам, дали ще успея да обясня добре процеса на оформяне на багетите, искам да споделя с вас едно страхотно видео на Ciril Hitz по темата. На мен лично ми беше изключително полезно, надявам се, че и на вас ще бъде в помощ:


Оформените багети се оставят да втасат повторно за около 40 - 45 минутки. 20 минути преди да са готови, фурната се загрява на 250 градуса и на най-долна скара се поставя огнеупорен съд с гореща вода. Багетите се дооформят, като се правят прорези с остър нож по повърхността им. Преди това се напръскват леко с вода и по желание може да се поръсят с брашно. Слагат се във фурната и температурата се намаля на 200-220 градуса (при мен 200 + вентилатор). Пекат се за около 20-30 минутки, докато получат приятен хрупкав загар. Изваждат се и се охлаждат върху решетка.

Разрезът е страхотен, нали?


Непременно ги опитайте! Прекрасни са и на вид, и на вкус и съм убедена, че повече няма и да си помислите да си купите багета от магазина.

Още една чудесна рецепта за домашни френски багети може да откриете тук.

събота, 19 ноември 2011 г.

Pompe à l'huile - провансалски коледен хляб

Pompe à l'huile е сладък плосък хляб от областта Прованс, Франция и по стара традиция е един от 13-те десерта, които присъстват на коледната трапеза. Историята разказва, че броят им представлява Христос и неговите дванайсет ученика, а всеки един от тези десерти има своя символика. Освен този хляб, на масата задължително присъстват сушени плодове, бяла и шоколадова нуга, някои характерни за региона сладки и бисквитки, пресни и озахарени плодове. Броят им винаги е 13, а всяко семейство има свои традиции и предпочитания какво точно да бъде включено в тях.

По формата си този хляб наподобява фугас, а на вкус много прилича на бриош, което е доста интересно, защото в него не присъстват нито яйца, нито мляко, нито масло, а само зехтин - много зехтин. Много е вкусен, приятно сладнеещ и с нежен аромат... ако обичате топящи се в устата тестени изкушения, тази рецепта е точно за вас. В приготвянето му няма нищо сложно или необичайно, а резултатът е наистина забележителен.

Pompe à l'huile
(по идея от Alter Gusto)


Необходими продукти:

250 г. бяло брашно
1/2 пак. суха мая др. Йоткер
50 гр. захар
80 мл. зехтин
1/2 ч. л. сол
2 с. л. вода от портокалов цвят (ако нямате, може да ароматизирате с малко настъргана лимонова или портокалова кора)
около 100 мл. хладка вода

Приготвяне:

От посочените продукти се замесва меко, хубаво тесто. По принцип първо се разтваря маята с малко брашно и захар, оставя се да втаса и след това се замесва тесто, но аз този етап го прескочих и директно си замесих тесто с всички продукти. То трябва да бъде добре омесено, еластично и да не лепне. Оставя се да втаса на топличко, докато удвои обема си.  Може да го оставите в леко затоплена  (40 градуса) изключена фурна - втасва два пъти по-бързо, отколкото на стайна температура.

Когато е готово, тестото се разделя на 2 равни части. В намазана с малко зехтин тавичка се оформят 2 плоски хлебчета и се правят няколко разреза с нож - точно както при приготвянето на фугас. В случая аз използвах формичка за сладки, за да изрежа дупчици :) Така оформените фугаси се намазват със зехтин, покриват се с кърпа и се оставят да втасат още веднъж за около 30-40 мин.

Фурната се загрява на 220 градуса, като на най-долната скара се слага огнеупорен съд с вода. След като загрее хубаво, температурата се намаля на 200 градуса (при мен 200 + вентилатор) хлебчетата се поставят вътре и се пекат до  златисто.  След като се извадят от фурната, се намазват с малко зехтин, прехвърлят се върху решетка и се оставят да се охладят.


Чудесни са! Много пухкави, мекички, нежни - идеална закуска! Този хляб не се реже, а се разчупва с ръце. Надявам се да ви хареса! :)


понеделник, 14 ноември 2011 г.

Зимна приказка

В дневната имаме един огромен прозорец, който заема почти цялата стена. В него съм влюбена още щом го видях за първи път. Именно този прозорец се оказа вдъхновението, което почерпихме миналата година с малкия ми син и двамата с него си сътворихме забавна и красива зимна декорация, която ни радва чак до ранна пролет. И тъй като ноември вече преполови и коледното настроение вече чука на вратата, искам да ви сподела нашата идея как да си направите студените вечери много по-уютни, весели и красиви и да ви върна за момент в безгрижните детски години. Представям ви моята "Зимна приказка" или как човек с минимум вложения и малко въображение може да вдъхне живот и на най-скучната гледка.


Проектът е много лесен, достъпен и забавен и мисля, че за любителите на "направи си сам" ще бъде добра основа за по-нататъшни творения и вдъхновения. А ако покрай вас се навъртат малки помагачи ви гарантирам и много приятни емоции. И вместо скъпи коледни играчки и безвкусни пластмасови гирлянди, които ежегодно заливат магазините, ви предлагам да се въоръжите с малко обикновена бяла хартия за принтер, ножици, малко тиксо и цялото налично въображение у дома - вие и вашите деца. Я да видим сега кой помни как се режат снежинки! :)

Дизайнът е изцяло във ваши ръце - снежинки, еленчета, елхички, къщички, снежни човечета, дядо Коледа - каквото ви хрумне по темата. Моите елементи са рязани директно с ножицата, но ако се чувствате несигурни, може да си ги нарисувате предварително с молив и тогава да режете по контура. Залепих декорацията по прозорците с тиксо, защото после не изисква никакви усилия да се почисти, а както знаем, това е много, много важен момент :) Лентичката тиксо навивам по дължина на тръбичка с лепящата страна навън и после си режа малки двойнолепящи парченца, които залепям тук-таме по снежинките и после слагам където ми хареса. По този начин се залепят чудесно и най-фините детайли без да се вижда тиксото. Ако имате двойнолепящо тиксо- още по-добре, но държа да отбележа, че става и със съвсем обикновено - идеята е осъществима с подръчни материали. Има едно единствено условие - по прозорците ви да не се получава конденз. В противен случай вместо красива зимна картина, ще си имате една грозна хартиена каша.

Ето и сценката, която сътворихме в детайли:

Сгушено малко селце, някъде далеч на север, огласяно от детски смях през деня и спящо кротко под снежна шуба нощем...



... бял северен елен, съзерцаващ в тишината красивото зимно небе и весели елхички, които си шепнат историята за бляскавото коледно дръвче в снежната нощ...



Останалата долна част на прозорците доукрасихме със снежни висулки и малко преспички, но пак казвам - дизайнът си е изцяло ваш и ще се впише чудесно с коледната украса. Снимките са тъмни, защото са правени в мрачно време и отвътре-навън, но ви уверявам, че на живо гледката е просто пленителна,  а когато завали истинският сняг е невероятно! Красиво е и погледнато от външната страна, защото носи празнично настроение и чувство за уют. И най-хубавото - когато навън настане черен мрак и запалите светлините у дома, селцето оживява, а с няколко небрежно нахвърляни свещи наоколо ще се пренесете на едно приказно място!


Надявам се идеята да ви допадне и скоро да имам възможност да ви покажа тазгодишното продължение по темата! Приятно творчество и уютни зимни дни!

Още една идейка в процес на довършване: