петък, 25 април 2014 г.

Пролетна салата с кафяв ориз и репички

Напоследък салатите се превърнаха в основна част от менюто ми, а тази тук стана една от любимите ми, защото е вкусна, полезна, засищаща и освен като самостоятелно хапване е много приятна гарнитура към крехко задушено пилешко месце. Разкошният аромат на ядки и дъвчащият вкус на кафявия ориз, заедно с хрупкавите репички и нежното ухание на магданоза създават едно малко вълшебство в купичка, което може би ще допадне и на вас.


По стечение на обстоятелствата през последната почти половин година трябваше да се съобразя с някои ограничения по отношение на храната. Ето защо тук не присъстват никакви силни подправки и дразнещи съставки, а само полезни неща, но вие може да обогатите вкуса с добавки, които обичате. Количеството на продуктите също е по желание. Аз най-много я харесвам, когато оризът е още леко топъл, но може да я сервирате и охладена до стайна температура, изборът е ваш.

Пролетна салата с кафяв ориз и репички

Необходими продукти:

1-2 ч. ч. сварен кафяв ориз
пресни репички
повечко магданоз
сол на вкус
зехтин

Приготвяне:

Сварете кафявият ориз според указанята на опаковката. Хубаво е да го накиснете предварително за час-два в студена вода. След като се свари го изплакнете със студена вода, отцедете добре и го сложете в удобен съд, в които да разбъркате всичко. Ако предпочитате салатата охладена, оставете ориза са изстине, преди да добавите другите съставки. Ако ще я хапвате веднага, добавете към него няколко нарязани пресни репички (колкото искате), шепа свеж магданоз, накълцан на ситно (тези два продукта са студени и придават допълнителен приятен вкусов  контраст), подправете със сол и зехтин на вкус, разбъркайте и сервирайте.

Мисля, че на тази салата ще й дойде добре доза свежа пикантност от стръкчета пресен лук и чесънче, но аз на този етап не мога да си ги позволя, затова оставям на вас да опитате.


10 коментара:

  1. Мими, надявам се скоро да може да си похапваш повечко неща, но салатката и така е чудесна според мен. Какво по-хубаво от вкусно, полезно и здравословно предложение? Аз съм "за" с две ръце. :)
    Прегръдки с пожелания за усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за подкрепата, Гери! Всъщност вече си хапвам доста неща, но всеки преход е труден, знаеш...
      Радвам се, че ти харесва салатката :)
      Хубав уикенд ти пожелавам! Дано грейне слънчице! :)

      Изтриване
  2. Мария, много интересна салата!
    Обичам кафяв ориз и съм сигурна, че ще
    ми хареса!
    Преръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз много обичам кафяв ориз, Дани, има страхотен вкус, нали? :)
      Радвам се, че намина, благодаря ти!
      Хайде и на теб да пратя едно слънчице, макар че е по-вероятно ти да го изпратиш насам, че тук на запад се удавихме в дъждове. Весел уикенд! :)

      Изтриване
  3. Ориз и репички - трябва да се опита!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На мен много ми допадна комбинацията, Марта :)
      Надявам се да се хареса и на теб!

      Изтриване
  4. Аз пък никога не съм готвила кафяв ориз :) И все се каня да опитам, но не знам защо нещо ми убягва :) Но твоята салата я виждам като подходяща за първо готвене на този продукт, пък и бързо става :) С пожелание за бързо увеличаващ се продуктов диапазон в твоята кухня, мерси за идеята. Приятна и спокойна неделна вечер, Мария!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, кафявия ориз има страхотен ядков вкус, опитай го, няма да съжаляваш! Ако е накиснат предварително, се сварява и доста бързо. Аз съм заменила голяма част от белия ориз в ястията, които приготвям, с кафяв. Много е вкусен!
      Благодаря много за пожеланията! Скоро, надявам се :)
      Приятна и слънчева седмица! :)

      Изтриване
  5. Кафявият ориз определено ми харесва и наистина е с много приятен ядков вкус. Чудесна идея за салата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Тили! :)
      Поздрави сърдечни и от мен!

      Изтриване