четвъртък, 8 януари 2015 г.

Кокосов хляб със сладко от череши

Напоследък пак съм на някаква хлебна вълна, затова и днешното ми предложение е отново за хляб, но този път сладък. За мен ароматът на кокос е специален, защото винаги успява да извика лятото, а покрай днешните смразяващи температури определено имах нужда от една хубава, стопляща съзнанието лятна мисъл. Освен това хлебчето беше и добър повод да оползотворя част от ядливите подаръци, които получих за Коледа. Миналата година явно съм била много послушна, защото дядо Коледа страшно се беше постарал да ме зарадва и ми беше оставил подаръци не под една, а под цели три елхи (за което и аз много му благодаря!). По тази линия се сдобих с прекрасно сладко от череши с много, ама много черешки вътре, които синът ми не яде, защото е решил, че не ги обича (което важи и за всякакви други плодове). Аз, напротив, обичам ги много, а съчетанието череши - кокос намирам за страшно приятно... затова и днес реших да изпека нещичко, включващо тези две любими мои съставки.


Тестото се получи много уханно и вкусно, а добавените череши придадоха цветен акцент, допълнителни сладост и летен аромат. Отгоре украсих с малко разтопен бял шоколад и малко кокос... мисля, че много добре се получи! :)

Кокосов хляб със сладко от череши


Необходими продукти:

1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч. ч. кокосови стърготини
1/3 ч. ч. кристална захар
4 г. суха мая (около 1/2 пак. от 7 г.)
2 щипки сол
1 яйце
40 г, меко краве масло
около 100 - 120 мл. затоплено прясно мляко

1 к. ч. череши от сладко, добре отцедени от сиропа
малко бял шоколад за украса
кокос за поръсване

Чашата е с вместимост 250 мл.

Приготвяне:

В голяма купа смесете брашното, кокоса, захарта, солта и маята. Разбъркайте всичко и направете кладенче в сместа, в което чукнете едно яйце (предварително извадено от хладилника 30 мин. преди това), мекото масло и с постепенно добавяне на млякото замесете тесто, което да не лепне. При нужда добавяйте по малко брашно при месенето. Оформете тестото на топка, сложете го в леко намазнена купа, завийте го с намазнено свежо фолио и го оставете на топло да втаса. Когато увеличи обема си около 3 пъти, то е готово за употреба.

Извадете втасалото тесто върху леко набрашнена повърхност. Разточете го в правоъгълна форма с дебелина около 1 см. Ако сте го замесили добре, то няма да ви създава никакви проблеми - точи се много лесно, не лепне, не се свива, въобще оформя се идеално. Върху правоъгълника разпръснете навсякъде от черешките от сладкото и оформете хлебчето, като навиете всичко на руло. Сложете го в правоъгълна форма за кекс, покрита с хартия за печене, завийте го пак с фолио и нека да втаса отново на топличко.

Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете повърхността на хлебчето с малко прясно мляко и го изпечете, докато коричката придобие приятен кафеникав загар. Извадете го върху решетка и го оставете да се охлади.

За да го украсите, разтопете малко бял шоколад на водна баня или в микровълновата. От хартия за печене си направете фунийка и с нейна помощ шприцовайте шоколада по цялата повърхност. Поръсете с кокос и оставете да стегне.


Разрежете хлебчето, когато е напълно изстинало. Моето не беше съвсем студено, когато го разрязах (то си личи), но при този аромат и при тази лакомия кой ще го чака :) Изключително вкусно е! 


И за да не мрънка мосю за черешите, заделих малко тесто и оформих две мини бриошчета, в които сложих млечен шоколад, за което получих отлична оценка :) Затова, ако все пак и вие не обичате череши, заложете на сигурното! ;)

13 коментара:

  1. Мария, остави ме без дъх! Със сигурност искам да го направя :)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мише, за нула време се забърква! :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Красота! Много ми харесва, изглежда ми страшно меко и вкусно! Поздрави и ЧНГ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Павлинче!
      ЧНГ и на теб, с пожелания за една успешна година!

      Изтриване
  3. Мими, обичаме и още как! А при тази гледка направо не знам как е устоял мъникът. :)
    Да ви е сладко и уханно винаги у дома! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъникът има свойството да устоява на всичко, което не му изнася, щом е решил така, Гери! Голям инат е, но това си е негов проблем, не мой :)
      Да ти е сладко и усмихнато и на теб в тази хубава неделна сутрин! :)

      Изтриване
  4. Преглътнах няколко пъти,докато чета и се любувам на снимките,Мария,мигом ме плени хлебчето,съчетанието от аромати и пълнеж е божествено!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Роси!
      Наистина е божествено - кокос, череши.. приказка си е!
      Благодаря ти! :)

      Изтриване
  5. О, това хлебче е божествено направо...

    ОтговорИзтриване
  6. Този хляб изпревари всичко останало в моя списък, Мария.
    Фантастичен е. Е, аз май прекалих със сладкото и си стана като руло с повечко пълнеж, но това хич не пречи на вкуса :)
    Благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, ти си върхът! Много ме зарадва, да знаеш!
      Наистина изглежда като руло с повече сладко и вероятно е станал и доста по-сладък, но все пак се надявам съчетанието да ти е харесало :)
      И аз ти благодаря, много, за това че го направи! :)

      Изтриване
  7. Много ми хареса! И пропуснах да си кажа, че нямах бял шоколад и реших да го поръся със захар.
    И стана още по-сладък.
    Ама е страхотен!!!

    ОтговорИзтриване