Тази рецепта не е нещо ново, но е симпатична, вкусна и е един страхотен начин да включите повече плодове в менюто си през зимата. За закуска или за десерт палачинки обичат всички; освен това, поднесени по този начин, някое злоядо дете (като моето) може да се излъже от любопитство да ги опита и току-виж му се усладили.
Предложението ми днес включва ябълки, но гарнитурата би се получила чудесно и с някакви други плодове - банани или круши например.
Палачинкови талятели с карамелизирани ябълки
Необходими продукти:
за палачинките:
2 яйца
125 г. брашно
20 гр. масло
1 ч. л. захар
щипка сол
1 ванилия
250 мл. прясно мляко
за гарниране:
20 гр. масло
1 ч. л. захар
щипка сол
1 ванилия
250 мл. прясно мляко
за гарниране:
2-3 хубави големи ябълки
20 г. масло
2 с. л. захар
сокът от 1/2 лимон
щипка настъргана лимонова кора
щипка канела
мед
Приготвяне:
За палачинките: В купа смесете брашното, захарта и солта. Разбъркайте ги и прибавете към тях предварително разбитите яйца, разтопеното масло, а след това постепенно и прясното мляко, докато се получи гладка хомогенна смес за палачинки. Ароматизирайте с ванилията и оставете за 30 минутки настрана. Ако след това време сместта се е сгъстила повечко (зависи от брашното), добавете още малко мляко.
В тиган с незалепващо покритие изпечете палачинките, като го намазвате с малко масълце след всяка. Готовите палачинки дръжте на топличко.
Освен тази рецепта за палачинки може да използвате вашата любима и изпитана рецепта.
За гарнитурата: Ябълките се обелват и се почистват от семките. Нарязват се на кубчета, слагат се в купичка, върху тях се изсипва лимоновият сок и се разбъркват - това ще ги предпази от потъмняване. Задушете и карамелизирайте ябълките с маслото и захарта, добавете лимоновата кора. Щипка канела за финал и "плънката" за палачинките е готова.
За палачинките: В купа смесете брашното, захарта и солта. Разбъркайте ги и прибавете към тях предварително разбитите яйца, разтопеното масло, а след това постепенно и прясното мляко, докато се получи гладка хомогенна смес за палачинки. Ароматизирайте с ванилията и оставете за 30 минутки настрана. Ако след това време сместта се е сгъстила повечко (зависи от брашното), добавете още малко мляко.
В тиган с незалепващо покритие изпечете палачинките, като го намазвате с малко масълце след всяка. Готовите палачинки дръжте на топличко.
Освен тази рецепта за палачинки може да използвате вашата любима и изпитана рецепта.
За гарнитурата: Ябълките се обелват и се почистват от семките. Нарязват се на кубчета, слагат се в купичка, върху тях се изсипва лимоновият сок и се разбъркват - това ще ги предпази от потъмняване. Задушете и карамелизирайте ябълките с маслото и захарта, добавете лимоновата кора. Щипка канела за финал и "плънката" за палачинките е готова.
Приготвените палачинки се нарязват на дебели ленти. Може да се опитате да ги нарежете и на по-тъничко, за да заприличат на истински талятели, но опасността да се накъсат е голяма. В чинията се слага първо част от карамелизираните плодове, върху тях се подреждат палачинковите лентички. Завършете десерта с тънка стуйка мед. Разбира се, винаги може да сложите плодовата смес в палачинка, която да завиете на руло, но така е по-интересно :) Сервират се топлички!
Много интересно, браво! Тези палачинкови лентички талятели, чудесна идея! Красиво поднесено! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМИМКА,страхотия направо си направила ,толкова хубаво поднесено и съблазнително е.
ОтговорИзтриванеБраво за рецептата хумлесна хум ефектна.
Прегръдки!
Колкото е лесно за приготвяне,стократно е по-ефектно!Фантастичен и много вкусен десерт,определено ми допада!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубава идея,Миме!
Весели празници!
Ухае страхотно :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Мария!
Весели празници!
Колко примамливо изгледжат палачинките, нарязани и поднесени по този начин - тъкмо като за някой, който е скаран с храната ;-).
ОтговорИзтриванеПоздрави
Ако не ме мързеше толкова, още сега щях да се захвана!!!!
ОтговорИзтриванеАз пък не съм знаела за този вариант досега, но много ми допадна;-)
Мария,
пожелавам чудесна новогодишна нощ и успешна и здрава нова година за теб и близките ти!
Чудничко изглеждат,ще трябва да се предложи и у нас :)
ОтговорИзтриванеВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!
Чудесна идея за разнообразяване на закуската:)Весели празници!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, момичета!
ОтговорИзтриванеНаистина нищо особено, а колко сладко изглежда, нали? Много се радвам, че ви допадна идеята! Опитайте, забавно е и със сигурност ще стане готино и със солена гарнитура! :)
Много хубаво да си изкарате на новогодишното парти! Пожелавам ви и аз от сърце здрава, успешна и щастлива 2012 година!
ммммм вкусно:)
ОтговорИзтриванеИдеята много ми допадна !!!!!
Прегръдки и весели празници!
Както често се случва, простите идеи са най-добри и ни карат да казваме ''как не съм се сетила до сега''!Страхотна идея, особено след тежките баклави и баници, които направихме и бяха изядени по Коледа.Даже мойта половинка днес тъкмо ми каза - направи нещо по-просто, леко, но сладичко.Непременно ще ги включа в празничното меню!Много ми допадна твоето свежо предложение!
ОтговорИзтриванеВесело посрещане на Новата година!
Миме,....толкова екзотичен и добре поднесен десерт...!!! Страхотно! Благодаря ти! Обичам палачинки и.....ти си ги поднесла по много вълшебен начин!
ОтговорИзтриванеЖелая ти една незабравима и много романтична нова 2012 година, изпълнена с много здраве, щастие и любов! Прегръдки и весело посрещане на Новата година!
Чудесни палачинкови лентички, супер идея за десерт!
ОтговорИзтриванеХубави Новогодишни празници!
Много ме радва вашето одобрение - благодаря ви за хубавите думи!
ОтговорИзтриванеЖелая ви прекрасна Новогодишна нощ, много изненади и добро настроение!
Весело празнуване и до догодина! :)