сряда, 29 февруари 2012 г.

Картофена баница с месо

Отново нещо съвсем обикновено, поднесено по малко по-различен начин и добра възможност да оползотворите останали кори за баница. Количеството на продуктите е ориентировъчно, всеки може да го пригоди според наличностите в хладилника, броя на порциите или вкуса си.

Картофена баница с месо


Необходими продукти:

5-6 големи картофа
300 г. нетлъсто месо (при мен свински бут)
1 голямо яйце
1/2 пак. кори за баница
10-20 г. масло
3-4 с. л. прясно мляко
1/2 ч. л. суха мащерка
пресен магданоз
сол, черен пипер на вкус

Приготвяне:

Картофите се сваряват без да се белят. Още топлички се намачкват с вилица на пюре. Към тях се прибавят маслото и малко прясно мляко, картофеното пюре много обича тези две неща :) Посолява се на вкус и се прибавят малко черен пипер, мащерка и ситно нарязан магданоз (или други подправки по ваш вкус). Накрая се добавя едно яйце, всичко се разбърква хубаво и се оставя настрана.

Месото се нарязвана жулиенчета, които се овкусяват с малко сол и пипер и се запържват почти до готовност в малко зехтин. След като се оттеглят от котлона, се оставят за 1-2 минутки да се охладят и се прибавят към готовата картофена смес, всичко се разбърква и плънката е готова.

На дъното на  леко намазнена тавичка (моята е 26 см.) се поставят 2 листа кори за баница, като краищата им се оставят да висят натвън. Намазват се съвсем леко с мазнина и върху тях се поставя още един двоен лист кори, краищата на който се раминават с първия пласт. Върху тях се изсипва картофено-месната плънка, заглажда се с лъжица и стърчащите краища се завиват навътре върху нея. Завършва се с един или два двойни пласта кори, баницата се намазва отгоре с малко мазнина и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40-45 мин. Ако започне да прегаря отгоре, сложете един лист фолио или хартия за печене.

Ястието се сервира топло (не горещо) или студено със салата по желание. Вкусно се получи, търпи импровизации и подобрения и се надявам да допадне и на вас!


понеделник, 27 февруари 2012 г.

Хрупкави италиански сладки с вино

Това безспорно са най-бързите сладки, които някога съм правила. Замесват се за нула време, няма отлежаване в хладилника, няма разточване, няма изрязване. Ако разполагате с хубаво десертно вино под ръка, не се колебайте да опитате тези хрупкави сладости с деликатен аромат, които лично аз бих сервирала не с кафе, а по-скоро с леко питие след вечеря.

Ciambelline al vino
източник: menta e liquirizia


Необходими продукти:

500 г. бяло брашно
200 г. захар
160 мл. качествено бяло вино (при мен пенливо Asti Martini - невероятно ароматно)
160 мл. растителна мазнина
щипка сол

Приготвяне:

Отделете мъничко захар настрана за овалване на сладките. Останалата захар разбъркайте в купа заедно с брашното и солта. Направете кладенче в средата, изсипете растителната мазнина и бялото вино и разбъркайте първо с лъжица, а после доомесете с ръце, докато се получи гладко хомогенно тесто.

С длани се оформят фитилчета от тестото, които се извиват и двата края се защипват (за да се получи нещо  като геврече), топват се от едната страна в отделената в началото захар и се подреждат върху тавичка покрита с хартия за печене с озахарената страна нагоре. Не е нужно да се оставя голямо разстояние между сладките, тъй като  в тях няма набухвател. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 (или повече) минути до леко зачервяване. Не ги препичайте, защото ще станат много твърди, след като изстинат. Охлаждат се върху решетка.

Просто са страхотни! Ако количеството на продуктите ви се вижда много, може да си направите половин доза като мен, но след като ги опитах малко съжалих, че не направих цяла доза.  


петък, 24 февруари 2012 г.

Гръцки банички със сирене

Каквото и да каже човек за Гърция, все ще бъде малко. Тези от вас, които са ходили, знаят че няма друго такова място. За тези, които все още не са посетили тази страна, аз лично мога да я опиша със следващата снимка :)


Едно нещо обаче мога да споделя със сигурност - гръцката кухня е супер! Това е единственото място, където половинката не се възмущава, че ястието му е безсолно, месото е винаги чудесно изпечено, а хора като мен просто забравят, че въобще съществува друга храна, освен тази която плува. Освен това обстановката е доста предразполагаща към правене на нищо в компанията на добре изстудена бира и мезенца, към които също трудно може да останете равнодушни.



Днес обаче няма да готвим бирени мезенца, ще ги оставим за по-топли времена. Вместо тях ви предлагам традиционни хрупкави банички с топяща се плънка от фета сиренце и кашкавал, или така наречените τυροπιτάκια. Стават за закуска, стават и за предястие, а освен това се приготвят много бързо и лесно. Рецептата е от моята гръцка книжка с вкусни предложения за хапване, подарък от майка ми:

Гръцки банички със сирене



Необходими продукти:

250 г. сирене фета
1 ч. ч. настърган овчи кашкавал (аз сложих такъв от краве мляко)
500 г. кори за баница
2 яйца
ситно нарязан магданоз
черен пипер (по желание и на вкус)
1/2 ч. ч. разтопено масло

Приготвяне:

Сиренето фета се намачква с вилица и към него се прибавят настърганият кашкавал, магданозът, леко разбитите яйца и черният пипер. Всичко се разбърква и плънката за баничките е готова.

Корите се нарязват на ленти с ширина 6 см. Не забравяйте да завиете тези, които няма да бъдат използвани веднага, защото изсъхват много бързо. Всяка лента се намазва с разтопено масло и в единият й край се слага по една малка лъжичка от плънката (моите ленти нарязах спрямо късата страна на корите, затова ги направих двойни). Крайчето с плънката се прегъва под ъгъл на триъгълник, след това още веднъж и още веднъж, и така по цялата дължина на лентата, за да се получат малки триъгълни банички, които се подреждат в намаслена тавичка (или върху хартия за печене). Пекат се в загрята фурна, около 200 градуса до златисто зачервяване. Тъй като са мазнички, хубаво е после да се оставят за малко върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина. Много са вкусни и хрупкави- опитайте ги, ще ви харесат!

С една интересна снимка за финал ви пожелавам весел, усмихнат и слънчев уикенд!



четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Мадлени с лимон и розмарин

Просто обожавам тези малки, топящи се в устата хапчици- толкова елегантни, красиви и нежни! Откакто преди няколко години се сдобих формички за мадлени ги приготвям много често в най-различни варианти, просто са фантастични!

Мадлени с лимон и розмарин


Необходими продукти:

2 големи яйца
80 г. меко масло
80 мл. течна сметана
150 г. захар
1 клонче пресен розмарин
кората на половин лимон (може и малко от сока)
150 г. брашно
1 ч. л. бакпулвер

Приготвяне:

Включете фурната на 210 градуса.

Загрейте сметаната в малка тенджерка до кипване заедно с клончето розмарин. Оттеглете от котлона, захлупете с капак и оставете розмаринът да отпусне аромата си за около десетина минути.

Сложете мекото масло и захарта в купа и ги разбийте. Добавете яйцата, едно по едно, като разбърквате добре след всяко. Отстранете клончето розмарин и добавете сметаната към яйчената смес. Прибавете брашното, примесено с бакпулвера и накрая - сокът и кората от лимона. Разбъркайте, докато всичко се хомогенизира и оставете в хладилника половин - един час (ако ще печете кейк, може да пропуснете тази стъпка).

Изсипете тестото в добре намаслени формички за мадлени. Не ги пълнете до горе, защото се надуват, 2/3 от обема на формичката е достатъчно. Печете мадленките на 210 градуса за около 5 мин., след което намалете температурата на 180 градуса и продължете печенето още 8-10 мин. или докато придобият златист загар по крайчетата. По желание поръсете с пудра захар, докато са топлички.


Сега за наградите, с които ме затрупахте през последните седмици... Благодаря ви много, че сте ми отделили частица внимание и за това, че ме заредихте с толкова позитивни мисли! 


Две награди от Габи, Дени, Или и The witch


Награда от Маги


Награда от Мони


Награда от Соня