Отново нещо съвсем обикновено, поднесено по малко по-различен начин и добра възможност да оползотворите останали кори за баница. Количеството на продуктите е ориентировъчно, всеки може да го пригоди според наличностите в хладилника, броя на порциите или вкуса си.
Картофена баница с месо
Необходими продукти:
5-6 големи картофа
300 г. нетлъсто месо (при мен свински бут)
1 голямо яйце
1/2 пак. кори за баница
10-20 г. масло
3-4 с. л. прясно мляко
1/2 ч. л. суха мащерка
пресен магданоз
сол, черен пипер на вкус
Приготвяне:
Картофите се сваряват без да се белят. Още топлички се намачкват с вилица на пюре. Към тях се прибавят маслото и малко прясно мляко, картофеното пюре много обича тези две неща :) Посолява се на вкус и се прибавят малко черен пипер, мащерка и ситно нарязан магданоз (или други подправки по ваш вкус). Накрая се добавя едно яйце, всичко се разбърква хубаво и се оставя настрана.
На дъното на леко намазнена тавичка (моята е 26 см.) се поставят 2 листа кори за баница, като краищата им се оставят да висят натвън. Намазват се съвсем леко с мазнина и върху тях се поставя още един двоен лист кори, краищата на който се раминават с първия пласт. Върху тях се изсипва картофено-месната плънка, заглажда се с лъжица и стърчащите краища се завиват навътре върху нея. Завършва се с един или два двойни пласта кори, баницата се намазва отгоре с малко мазнина и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40-45 мин. Ако започне да прегаря отгоре, сложете един лист фолио или хартия за печене.
Ястието се сервира топло (не горещо) или студено със салата по желание. Вкусно се получи, търпи импровизации и подобрения и се надявам да допадне и на вас!