понеделник, 6 август 2012 г.

Телешко по баски

В духа на лятото представям и една рецепта за основно ястие, вдъхновена от баската кухня. Като повечето яхниеподобни неща и това не e особено фотогенично, но пък вкусът изцяло компенсира му този недостатък... затова след няколко неуспешни опита да го снимам като хората все пак ще си позволя да го публикувам, защото ястието наистина заслужава внимание и ще ви отведе на кулинарно пътешествие към Бискайския залив.

Телешко по баски
(по идея от сп. Cuisine Actuelle)




Необходими продукти:

600 г. телешко месо
2-3 слайса пушен бекон
3 броя хубави чушки (най-добре в различни цветове за повече колорит- червена, тъмнозелена и жълта/светлозелена)
1 голям домат
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
80 г. зелени маслини без костилки
100 мл. бяло вино
200 мл. зеленчуков бульон
сол, пипер, леко лют червен пипер по желание и пресни листенца босилек

Приготвяне:

Ястието се приготвя най-лесно, ако си нарежете всички продукти предварително - месото на хапки, беконът на парченца, чушките на лентички, лукът на полумесеци, доматът (може да го обелите предварително) на кубчета.

В тенджерка загрейте съвсем мъничко зехтин и в него запържете леко парченцата бекон, така че да отпуснат своя аромат и мазнина (3-4 мин.). Извадете ги в чинийка, оставете ги настрана и в същата мазнина запържете от всички страни телешкото месце. Посолете, подправете с черен пипер на вкус и извадете и него в чиния.

Ред е на зеленчуците. В същата тенджерка сложете лукът да се задуши. Когато омекне прибавете чушките и ги оставете за няколко минутки да поомекнат и те. Щом са готови, върнете телешкото месо в тенджерката, добавете бяло вино, разбъркайте и оставете да покъкри, докато виното се изпари. Към всичко това се прибавят нарязаните домати, скилидките чесън (ситно нарязани), залива се с бульона и се оставя да ври, докато месото стане почти готово. При нужда добавете още течност.

На последния етап прибавете към ястието маслините и беконът, разбъркайте внимателно и оставете да поври още 15-20 мин. Сервирайте горещо, поръсено с листенца пресен босилек и по желание с гарнитура от ориз. За щипка пикантност, типично по баски, може да подправите порцията с малко лют червен пипер.


От тези продукти излизат 3 хубави порции, затова количеството на съставките преценете сами. Бон апети! :)

18 коментара:

  1. Много си е фотогенично телешкото ;)
    Обичам всякакви пътешествия, особено кулинарни и затова винаги с интерес подхождам към рецепти от различни райони на света.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Марийче, идеално е телешкото - вижда се, че е вкусно :) У нас си е на почит и затова си записвам да се пробва и по твоята рецепта. Прегръдки и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Мария, обичам телешко!
    Твоето е толкова апетитно и ще го опитам на всяка цена!
    Беконче, маслини, чушки - продукти, които със сигурност променят традиционните ястия и придават не само колорит, а и друго "звучене" :)
    Целувки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Ели, Габи, Дани, ако знаете само колко по-хубаво е на живо... и как ухае само!! Жалко че снимките не могат да улавят и аромата на ястията, би било чудесно! :)
    Вкусно е много, ще се радвам, ако ви допадне!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  5. Е кое не му хареса на вида, Марийче?
    За мен си е чудесен , а вкусът обещава също да е запомняш се;)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Мария, редовно правя пиле по баски, но сега с удоволствие ще пробвам и този вариант с телешкото, звучи и изглежда мнооого вкусно :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Мария изглежда страхотно! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно телешко! Вкусно и красиво поднесено! Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Страшна рецепта!
    Ще я приготвя съвсем скоро!
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  10. Вкусно, представям си колко е вкусно!
    Снимката е само една но е толкова провокираща!!!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  11. Много ми допада ястието,а и чудесно си личи колко е вкусно,затова,Миме,нямай притеснения никакви!
    Много сърдечни прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Никак не преувеличавам за НЕфотогеничността на телешкото по баски, но се радвам, че го оценявате и в този му вид, за което ви благодаря! :) А ако си го приготвите, ще видите всъщност колко е симпатично :)
    Сърдечни поздрави на всички! :))

    ОтговорИзтриване
  13. За мен е нова и интересна рецепта, а и у дома има кой да и се зарадва много:)

    Така че ще опитаме няма как:)


    Прегръдки:)


    ОтговорИзтриване
  14. Телешкото е разкош, незнайно защо съм го пропуснала, но се отбих за да ти честитя именния ден! Пожелавам ти много здраве и щастие! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  15. Честит празник Мария!
    Жива и здрава да си и ти и всички покрай теб!

    ОтговорИзтриване
  16. Марийче,
    честит празник!
    нека Богородица закриля теб и цялото ти семейство!
    Хубав празник желая!

    ОтговорИзтриване
  17. Скъпа Мария,честит имен ден!
    Най-сърдечни пожелания за здраве и хубави моменти с любимите хора около теб!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ви от сърце, мили момичета, за хубавите пожелания! Бъдете здрави, усмихнати, обичани и щастливи! Прегръщам ви всички!

    ОтговорИзтриване